Η ιστορική συλλογή της ΑΕΠΙ παραδόθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθητισμού Λίνα Μενδωνη στο Μέγαρο Μουσικής

Η μουσική συλλογή της ΑΕΠΙ, το σημαντικότερο αρχείο της ιστορίας της ελληνικής μουσικής στον 20ό αιώνα, παραδόθηκε χθες από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) και στον Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μουσικής" (ΣΦΜ).

Το πιάνο του Κώστα Γιαννίδη

Τον Οκτώβριο του 2021, η Λίνα Μενδώνη ζήτησε  από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ  να κινηθούν αμέσως οι διαδικασίες, προκειμένου η μουσική συλλογή της ΑΕΠΙ, να χαρακτηριστεί Νεώτερο Μνημείο. Από την αρμόδια Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς τεκμηριώθηκε η πολιτισμική αξία της συλλογής και στη συνέχεια, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού του συνόλου της Συλλογής. Η αρμόδια εκτιμητική επιτροπή  αποτίμησε την οικονομική αξία του συνόλου των αντικειμένων που απαρτίζουν τη συλλογή σε 512.000  ευρώ.

Παρτιτούρα τραγουδιού του Αττίκ
Παρτιτούρα τραγουδιού του Αττίκ

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη κατά την παράδοση : "Στη συλλογή της ΑΕΠΙ βρίσκεται καταγεγραμμένη η ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας, με δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα, τεκμήρια της νεότερης ελληνικής μουσικής ιστορίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξαγόρασε τη συλλογή, αντί 512.000 ευρώ, για να τη διασώσει. Την εμπιστεύεται τώρα στο Μέγαρο Μουσικής και τον Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μουσικής", οι οποίοι έχουν τη γνώση και την εμπειρία να τη διαχειριστούν και να την αναδείξουν".

Π. Δημαράς, Ν. Πιμπλής, Λ. Μενδώνη, Αλ. Χαρκιολάκης
Π. Δημαράς, Ν. Πιμπλής, Λ. Μενδώνη, Αλ. Χαρκιολάκης

Η Συλλογή, παραχωρείται ως χρησιδάνειο, για 49 έτη, από κοινού, στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής. Η παραχώρηση γίνεται χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, με σκοπό τη βέλτιστη προβολή, ανάδειξη και αξιοποίηση της Συλλογής. Το ΥΠΠΟΑ θα συνδράμει τους δύο φορείς, κατά την πρώτη περίοδο της εγκατάστασης της Συλλογής στους χώρους τους, όχι μόνον οικονομικά αλλά και με την παροχή τεχνογνωσίας για την καλή διατήρηση και συντήρηση των μνημείων".

Στη συλλογή διασώζονται πολύτιμα τεκμήρια, τα οποία σχετίζονται με την ιστορία του ελληνικού -βυζαντινού, δημοτικού, και, κυρίως, ελαφρού, λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού του 20ου αιώνα- και εν μέρει του ξένου τραγουδιού. Το κύριο σώμα της συλλογής συνίσταται από σπάνιες ηχογραφήσεις, παρτιτούρες, μήτρες δίσκων βινυλίου, χειρόγραφα καλλιτεχνών, προγράμματα περιοδειών και θρυλικών μουσικών παραστάσεων. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 6.702 δίσκους 78 στροφών, 7.420 δίσκους 45 στροφών, 557 μήτρες ηχογραφήσεων, σημειώματα της Σοφίας Βέμπο, το πιάνο του Κώστα Γιαννίδη, τα Αρχεία του Γιώργου Μουζάκη, του Μενελάου Θεοφανίδη, του Διονυσίου Βισβάρδη και της Νίτσας Μόλλυ, και 80.898 τεμάχια από διάφορα αντικείμενα όπως τεύχη μουσικών περιοδικών, έντυπες παρτιτούρες και προγράμματα συναυλιών Ελλήνων συνθετών και τραγουδιστών, φωτογραφίες Ελλήνων καλλιτεχνών, κασέτες, CD/DVD.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δείτε τις προτάσεις εορταστικών δώρων από το Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο προτείνει στους επισκέπτες του μια σειρά από μοναδικά αναμνηστικά είδη, όπως γούρια, κεραμικά στολίδια, διακοσμητικά αντικείμενα, όλα διαθέσιμα στα Πωλητήρια του Μουσείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2023

Η έκθεση "Ever Goya" αποδεικνύει τη διαχρονικότητα του έργου του Φρανθίσκο Γκόγια

21 καταξιωμένοι διεθνείς σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Ισπανό ζωγράφο.

"H(e)avens": Ένα φεστιβάλ για την παρέμβαση ιδιωτικών ιδρυμάτων στον χώρο του πολιτισμού

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων και διάφοροι χώροι τέχνης και πολιτισμού.

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή αποχαιρετά το 2023 με έναν νέο κύκλο θεματικών ξεναγήσεων

Η ξενάγηση εστιάζει στα ζευγάρια καλλιτεχνών που εκπροσωπούνται με έργα τους στη Συλλογή, παρουσιάζοντας το έργο των καλλιτεχνών και αναλύοντας τη μεταξύ τους σχέση.

"Rem": Η τέχνη του ονείρου και της μεταμόρφωσης στο χώρο τέχνης Imagine Visual Arts

Η Ευγενία Γαλανοπούλου και ο Ανδρέας Νικολαΐδης παρουσιάζουν μια έκθεση που ανοίγει τις πόρτες της στην αναζήτηση της ομορφιάς, πέρα από τα όρια της πραγματικότητας.

Οι must εκθέσεις για τον Δεκέμβριο

Αν και συνήθως τα Χριστούγεννα οι γκαλερί της πόλης μάς αποχαιρετούν για λίγο, οι πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου γεμίζουν με ενδιαφέροντα εικαστικά εγχειρήματα που αξίζει να δούμε.

Η νέα σειρά αντικειμένων του Cycladic Shop είναι εμπνευσμένη από φυλαχτά διαφορετικών παραδόσεων

Ασπίδες, χρυσά στεφάνια, κοσμήματα, τάματα, αναθήματα, σύμβολα γιν-γιανκ, δίνουν την έμπνευση για μία συλλογή ιδιαίτερων δώρων με δυνατούς συμβολισμούς ενώ η "Πύλη της Ευημερίας" και η "Ασπίδα" είναι τα γούρια του Μουσείου για το 2024.