"True Believers": Το σίκουελ της έκθεσης αφιερωμένης στην ιστορική γκαλερί The Apartment

Η γκαλερί Crux παρουσιάζει τη συνέχεια της έκθεσης υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ντούπα.

Emi Avora, Blue rider, 2019, acrylic on canvas, 42x29 cm

Η γκαλερί Crux παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της έκθεσης "True Believers", σε επιμέλεια Βασίλη Ντούπα, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση  είναι μια εκλεκτική αποτίμηση της επιδραστικότητας της ιστορικής γκαλερί Τhe Apartment (2001-2012). 

Το πρώτο μέρος της έκθεσης, που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο, επικεντρώθηκε σε ένα από τους δύο κεντρικούς άξονες του προγράμματος της γκαλερί The Apartment που αφορούσε σε ζητήματα ταυτότητας, φύλου και φυλής, παρουσιάζοντας έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως η Sonia Boyce, που κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στη φετινή Μπιενάλε της Βενετία, η Nina Saunders (με ένα έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2009) μαζί με έργα Ελλήνων που κάνουν σημαντική καριέρα στο εξωτερικό όπως οι Caroline May και Maria Antelman.

Tο δεύτερο μέρος εστιάζει στη δυνατότητα της ζωγραφικής να ανανεώνεται και να επαναπροσδιορίζεται παρά τις πιέσεις της αγοράς και ενάντια σε εκείνες τις κριτικές φωνές που προέβλεπαν το τέλος της ζωγραφικής στις δεκαετία του 80 και 90 και που μοιάζουν παρωχημένες σήμερα. Στο μεταίχμιο του χειρονομιακού και του εννοιολογικού, οι καλλιτέχνες της έκθεσης, που πρωταγωνίστησαν στο πρόγραμμα της γκαλερί The Apartment και παρουσιάζουν στην παρούσα έκθεση καινούρια έργα, αποδομούν το ζωγραφικό ιδίωμα και προτείνονουν μια ιδιοσυγκρασιακή προσέγγιση, άλλοτε ιδεολογικά φορτισμένη κι άλλοτε υποκειμενικά ορισμένη.

Ο Σωτήρης Πανουσάκης σχολιάζει την περίοδο της κρίσης μέσα από τις επιγραφές στις άδειες βιτρίνες των καταστημάτων που έβλεπε στις νυχτερινές διαδρομές του στην πόλη. Η δουλειά του αναφέρεται στη σύμβαση της γλώσσας, και ειδικότερα για τη γλώσσα της ζωγραφικής, φωτίζοντας το απρόσμενο εκείνο σημείο όπου τέμνονται αφαίρεση και παράσταση, εικονοποιία και ιδεολογική κατασκευή.

Daniel Sturgis, Conversation Matters 6, 2020, acrylic on Paper 75x75 cm
Daniel Sturgis, Conversation Matters 6, 2020, acrylic on Paper 75x75 cm

Η in situ ζωγραφική εγκατάσταση του Βασίλη Μπαλατσού αναφέρεται στις υποκειμενικές αναγνώσεις του μοντερνισμού. Το κοινωνικό και πολιτισμικό οικοδόμημα του δυτικού μοντερνισμού μεταφέρεται, ερμηνεύεται και αναπαράγεται με ποικίλους τρόπους από διαφορετικές κουλτούρες σε διαφορετικά σημεία του κόσμου. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε το νέο του έργο από το δωμάτιο όπου έμενε στις Φιλιππίνες στη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού αυτογνωσίας. Παρομοίως, η Εμι Αβόρα, που έγινε γνωστή για τους μονοχρωματικούς πίνακες εσωτερικών χώρων με αμφιλεγόμενη ιστορία, άρχισε να ξαναβλέπει τη ζωγραφική του Matisse όταν εγκαταστάθηκε στη Σιγκαπούρη μέσα από ένα μετα-αποικιακό πρίσμα, το οποίο αφενός οπλίζει την δημιουργό με νέες δυνατότητες αλλά ταυτόχρονα φέρει το θεατή αντιμέτωπο με μια νέα προσέγγιση και ερμηνεία.

Ξεχωριστή θέση κατέχουν στην έκθεση τα νέα έργα του Κώστα Τσώλη για τον ιδιαίτερο τρόπο που επιχειρούν την αποδόμηση της εικόνας, προσθέτοντας γραμμές που τη θέαση εμποτίζοντας την αφαίρεση με ιδεολογική διάσταση, και τα έργα του Daniel Sturgis που επιχειρούν μια αθόρυβη διάβρωση του κυρίαρχου αφηγήματος του μοντερνισμού, εμπλουτίζοντας, ανατρέποντας και εκδημοκρατίζοντας το.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Εμι Αβόρα, Βασίλης Μπαλατσός, Σωτήρης Πανουσάκης, Daniel Sturgis, Κώστας Τσώλης

Εγκαίνια: 28/9 (7-9 μ.μ.)

Info: Crux | 29/9-29/10 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ.: 1-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Emi Avora, Blue rider, 2019, acrylic on canvas, 42x29 cm

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Crux Galerie

Σέκερη 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.