"True Believers": Το σίκουελ της έκθεσης αφιερωμένης στην ιστορική γκαλερί The Apartment

Η γκαλερί Crux παρουσιάζει τη συνέχεια της έκθεσης υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ντούπα.

Emi Avora, Blue rider, 2019, acrylic on canvas, 42x29 cm

Η γκαλερί Crux παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της έκθεσης "True Believers", σε επιμέλεια Βασίλη Ντούπα, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση  είναι μια εκλεκτική αποτίμηση της επιδραστικότητας της ιστορικής γκαλερί Τhe Apartment (2001-2012). 

Το πρώτο μέρος της έκθεσης, που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο, επικεντρώθηκε σε ένα από τους δύο κεντρικούς άξονες του προγράμματος της γκαλερί The Apartment που αφορούσε σε ζητήματα ταυτότητας, φύλου και φυλής, παρουσιάζοντας έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως η Sonia Boyce, που κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στη φετινή Μπιενάλε της Βενετία, η Nina Saunders (με ένα έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2009) μαζί με έργα Ελλήνων που κάνουν σημαντική καριέρα στο εξωτερικό όπως οι Caroline May και Maria Antelman.

Tο δεύτερο μέρος εστιάζει στη δυνατότητα της ζωγραφικής να ανανεώνεται και να επαναπροσδιορίζεται παρά τις πιέσεις της αγοράς και ενάντια σε εκείνες τις κριτικές φωνές που προέβλεπαν το τέλος της ζωγραφικής στις δεκαετία του 80 και 90 και που μοιάζουν παρωχημένες σήμερα. Στο μεταίχμιο του χειρονομιακού και του εννοιολογικού, οι καλλιτέχνες της έκθεσης, που πρωταγωνίστησαν στο πρόγραμμα της γκαλερί The Apartment και παρουσιάζουν στην παρούσα έκθεση καινούρια έργα, αποδομούν το ζωγραφικό ιδίωμα και προτείνονουν μια ιδιοσυγκρασιακή προσέγγιση, άλλοτε ιδεολογικά φορτισμένη κι άλλοτε υποκειμενικά ορισμένη.

Ο Σωτήρης Πανουσάκης σχολιάζει την περίοδο της κρίσης μέσα από τις επιγραφές στις άδειες βιτρίνες των καταστημάτων που έβλεπε στις νυχτερινές διαδρομές του στην πόλη. Η δουλειά του αναφέρεται στη σύμβαση της γλώσσας, και ειδικότερα για τη γλώσσα της ζωγραφικής, φωτίζοντας το απρόσμενο εκείνο σημείο όπου τέμνονται αφαίρεση και παράσταση, εικονοποιία και ιδεολογική κατασκευή.

Daniel Sturgis, Conversation Matters 6, 2020, acrylic on Paper 75x75 cm
Daniel Sturgis, Conversation Matters 6, 2020, acrylic on Paper 75x75 cm

Η in situ ζωγραφική εγκατάσταση του Βασίλη Μπαλατσού αναφέρεται στις υποκειμενικές αναγνώσεις του μοντερνισμού. Το κοινωνικό και πολιτισμικό οικοδόμημα του δυτικού μοντερνισμού μεταφέρεται, ερμηνεύεται και αναπαράγεται με ποικίλους τρόπους από διαφορετικές κουλτούρες σε διαφορετικά σημεία του κόσμου. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε το νέο του έργο από το δωμάτιο όπου έμενε στις Φιλιππίνες στη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού αυτογνωσίας. Παρομοίως, η Εμι Αβόρα, που έγινε γνωστή για τους μονοχρωματικούς πίνακες εσωτερικών χώρων με αμφιλεγόμενη ιστορία, άρχισε να ξαναβλέπει τη ζωγραφική του Matisse όταν εγκαταστάθηκε στη Σιγκαπούρη μέσα από ένα μετα-αποικιακό πρίσμα, το οποίο αφενός οπλίζει την δημιουργό με νέες δυνατότητες αλλά ταυτόχρονα φέρει το θεατή αντιμέτωπο με μια νέα προσέγγιση και ερμηνεία.

Ξεχωριστή θέση κατέχουν στην έκθεση τα νέα έργα του Κώστα Τσώλη για τον ιδιαίτερο τρόπο που επιχειρούν την αποδόμηση της εικόνας, προσθέτοντας γραμμές που τη θέαση εμποτίζοντας την αφαίρεση με ιδεολογική διάσταση, και τα έργα του Daniel Sturgis που επιχειρούν μια αθόρυβη διάβρωση του κυρίαρχου αφηγήματος του μοντερνισμού, εμπλουτίζοντας, ανατρέποντας και εκδημοκρατίζοντας το.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Εμι Αβόρα, Βασίλης Μπαλατσός, Σωτήρης Πανουσάκης, Daniel Sturgis, Κώστας Τσώλης

Εγκαίνια: 28/9 (7-9 μ.μ.)

Info: Crux | 29/9-29/10 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ.: 1-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Emi Avora, Blue rider, 2019, acrylic on canvas, 42x29 cm

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Crux Galerie

Σέκερη 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5 λόγοι για να μη χάσετε την περφόρμανς "Allegory of the Painted Woman" της Alexis Blake στο ΕΜΣΤ

Η περφόρμανς παρουσιάζεται στο πλαίσιο του νέου κύκλου εκθέσεων του ΕΜΣΤ, "Kι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/12/2023

Ιδιωτικά ιδρύματα και πολιτισμός: μια σχέση υπό διαπραγμάτευση

H δυσανάλογα μεγάλη επιρροή των ιδιωτικών ιδρυμάτων στη χάραξη πολιτιστικής πολιτικής απασχολεί τους ανθρώπους του πολιτσμού και το φεστιβάλ H(E)AVENS φιλοδοξεί να ανοίξει έναν κριτικό διάλογο πάνω στο θέμα.

Ένας νέος πολιτιστικός χώρος για τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών Μικράς Ασίας ανοίγει στην Αθήνα

Ο πολιτιστικός χώρος θα αποτελεί τόπο συνάντησης των Αλαγιωτών και θα φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών δράσεων.

Πέντε εγκαταστάσεις VR εικονοποιούν τη φωνή της Μαρίας Κάλλας

Το "Visualising the Voice of Maria Callas" είναι μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων (DmLab) του Πολυτεχνείου Κρήτης.

"Η μορφή της μάνας" στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης

Φιλική συμμέτοχη στην έκθεση τα 24 έργα της συλλογής Χαράλαμπου Λεοντιάδη από την ιστορική διαδρομή της Νεοελληνικής χαρακτικής που συνδέουν το εμβληματικό χθες με το ελπιδοφόρο σήμερα.

Αντιγόνη Παπαφιλίππου, πώς το θέατρο και η τέχνη συμβάλλουν στη διαχείριση του τραύματος;

Η Πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου εξηγεί πώς το πρότζεκτ "Spectators in a ghost city", που παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο, καταφέρνει να δώσει μια ανθρώπινη διάσταση στην Αμμόχωστο και να εντάξει το τραύμα του παρελθόντος στη σύγχρονη εποχή.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης παρουσιάζει την αυτοβιογραφία του "Κάτω από τις στάχτες" στον Ιανό

Παρουσιάζουν το βιβλίο και συνομιλούν με τον συγγραφέα οι: Δημήτρης Δημηρούλης, πανεπιστημιακός, συγγραφέας, Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος.