"Γιάντες": Το παράδοξο της παιδικής ηλικίας

20 καλλιτέχνες συναντιούνται στον χώρο τέχνης «Βρυσάκι» και δίνουν τις δικές τους ερμηνείες πάνω στην αντισυμβατική περίοδο της παιδικής ηλικίας.

Γιάντες © Σμαράγδα Παπούλια ΙΙ

Στις 6 Σεπτεμβρίου, ππ χώρος Τέχνης και Δράσης "Βρυσάκι" εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση "Γιάντες", σε επιμέλεια της Ιστορικού της Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη.

Σαν αμπαλάζ ιλλουστρασιόν, που ξεδιπλώνεται άτακτα, για να επανεργοποιήσει πρωτόλειες ενορμήσεις, φυλαγμένες- σαν γραναρισμένη σονάτα του Μότσαρτ -στα μουσικά κυτία του ασυνείδητου. Λανθάνουσες οπτικές παραστάσεις μίας παιγνιώδους δραστηριότητας, τυπωμένες σε πολαρόιντ, ξεθωριασμένες αναπόδραστα από τον χρόνο, όσο και παράδοξα διάφανες μαζί, όπως κάθε τι φέρει την απόσταση, αλλά και την ενάργεια της παιδικής ηλικίας, εκείνο το ιριδικό φως της γλαυκής θύμησης που απωθείται προϊούσης της ζωής, για να μεταβολιστεί σε ονειροπόληση, ως υποκατάστατο.

Γιάντες
© Θωμαή Κόντου

Γιάντες, το πρόκριμα της ενηλικίωσης να μην απολέσει τον δίαυλο με την παιδική ηλικία, το δίπολο της ζωτικότητας και της ευθραστότητας, που αφενός, πυροδοτεί τον μηχανισμό της ζωής και συνάμα, δονεί εσωτερικά το υποκείμενο. Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είκοσι σύγχρονοι καλλιτέχνες ανακαλούν πρωτόπειρες αισθητηριακές εντυπώσεις φέρουσες κάτι από τον ναρκισσισμό, την ανυποκρισία, αλλά και τη ντανταϊστική ασυναρτησία της παιδικής ηλικίας, μίας περιόδου παράδοξης, όσο και μικρογραφικά ρεαλιστικής, θελκτικής, όσο και ενίοτε απωστικής, σαν τις διαδράσεις που εγγράφονται στην αλληγορική ρωπογραφία του Μπρέγκελ.

Γιάντες
© Ελένη Παπαγιαννοπούλου

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Αγγελική Αντωνέα /Νινέτα Βρετού /Σωκράτης Γιοσμάς /Αργυρώ Δρίβα /Ελένη Ζούμπα /Νίκος Κανόγλου /Θωμαή Κόντου /Δώρα Κώνστα /Μελίνα-Ανδριάνα Κωνσταντίνου /Δέσποινα -Μαρία Λογίδου /Βίκυ Λούη /Ελένη Μακροπούλου /Έφη Μάνου /Χριστόφορος Μπότσης /Αθανασία Νούνη /Ελένη Παπαγιαννοπούλου /Αγγελική Παπακωνσταντίνου /Σμαράγδα Παπούλια /Κατερίνα Χατζή /Νίκος Χιωτίνης

Εγκαίνια: 6/9 (7 μ.μ. – 12 π.μ.)

Info: "Βρυσάκι" | 6-15/9 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11 – 12 π.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Βρυσάκι-Χώρος Τέχνης και Δράσης

Βρυσακίου 17, Μοναστηράκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.