"Γιάντες": Το παράδοξο της παιδικής ηλικίας

20 καλλιτέχνες συναντιούνται στον χώρο τέχνης «Βρυσάκι» και δίνουν τις δικές τους ερμηνείες πάνω στην αντισυμβατική περίοδο της παιδικής ηλικίας.

Γιάντες © Σμαράγδα Παπούλια ΙΙ

Στις 6 Σεπτεμβρίου, ππ χώρος Τέχνης και Δράσης "Βρυσάκι" εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση "Γιάντες", σε επιμέλεια της Ιστορικού της Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη.

Σαν αμπαλάζ ιλλουστρασιόν, που ξεδιπλώνεται άτακτα, για να επανεργοποιήσει πρωτόλειες ενορμήσεις, φυλαγμένες- σαν γραναρισμένη σονάτα του Μότσαρτ -στα μουσικά κυτία του ασυνείδητου. Λανθάνουσες οπτικές παραστάσεις μίας παιγνιώδους δραστηριότητας, τυπωμένες σε πολαρόιντ, ξεθωριασμένες αναπόδραστα από τον χρόνο, όσο και παράδοξα διάφανες μαζί, όπως κάθε τι φέρει την απόσταση, αλλά και την ενάργεια της παιδικής ηλικίας, εκείνο το ιριδικό φως της γλαυκής θύμησης που απωθείται προϊούσης της ζωής, για να μεταβολιστεί σε ονειροπόληση, ως υποκατάστατο.

Γιάντες
© Θωμαή Κόντου

Γιάντες, το πρόκριμα της ενηλικίωσης να μην απολέσει τον δίαυλο με την παιδική ηλικία, το δίπολο της ζωτικότητας και της ευθραστότητας, που αφενός, πυροδοτεί τον μηχανισμό της ζωής και συνάμα, δονεί εσωτερικά το υποκείμενο. Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είκοσι σύγχρονοι καλλιτέχνες ανακαλούν πρωτόπειρες αισθητηριακές εντυπώσεις φέρουσες κάτι από τον ναρκισσισμό, την ανυποκρισία, αλλά και τη ντανταϊστική ασυναρτησία της παιδικής ηλικίας, μίας περιόδου παράδοξης, όσο και μικρογραφικά ρεαλιστικής, θελκτικής, όσο και ενίοτε απωστικής, σαν τις διαδράσεις που εγγράφονται στην αλληγορική ρωπογραφία του Μπρέγκελ.

Γιάντες
© Ελένη Παπαγιαννοπούλου

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Αγγελική Αντωνέα /Νινέτα Βρετού /Σωκράτης Γιοσμάς /Αργυρώ Δρίβα /Ελένη Ζούμπα /Νίκος Κανόγλου /Θωμαή Κόντου /Δώρα Κώνστα /Μελίνα-Ανδριάνα Κωνσταντίνου /Δέσποινα -Μαρία Λογίδου /Βίκυ Λούη /Ελένη Μακροπούλου /Έφη Μάνου /Χριστόφορος Μπότσης /Αθανασία Νούνη /Ελένη Παπαγιαννοπούλου /Αγγελική Παπακωνσταντίνου /Σμαράγδα Παπούλια /Κατερίνα Χατζή /Νίκος Χιωτίνης

Εγκαίνια: 6/9 (7 μ.μ. – 12 π.μ.)

Info: "Βρυσάκι" | 6-15/9 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11 – 12 π.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Βρυσάκι-Χώρος Τέχνης και Δράσης

Βρυσακίου 17, Μοναστηράκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"People on trees": Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος εμπλέκει το σαιξπηρικό δράμα με την οικολογική καταστροφή

Ένας διάλογος επί σκηνής, προβολές και περφόρμανς στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Ο "Εγγύς χώρος" και η συσχέτισή του με το ανθρώπινο σώμα

Η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου δημιουργεί μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων, τα οποία θα παρουσιάσει στη γκαλερί Genesis.

Η διαχρονική μας σχέση με τη θάλασσα στην έκθεση "The Sea Around Us"

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο χώρος τέχνης Tavros παρουσιάζει ένα παράλληλο πρόγραμμα προβολών, εργαστηρίων και συζητήσεων.

10 χρόνια Platforms Project: Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα

Ομιλίες, περφόρμανς, εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, ημερίδες και άλλα πολλά μας περιμένουν στη φετινή διεξαγωγή της αθηναϊκής φουάρ.

Οι "Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου" στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενήσει μια από τις σημαντικότερες συλλογές της χώρας αποτελούμενη από πολύτιμα έργα ζωγραφικής κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Ο Βασίλης Θεοχαράκης μεταφέρει στον καμβά τα μαγευτικά τοπία του Αιγαίου και του Ιονίου

Η νέα σειρά έργων από τον ιδρυτή του Ιδρύματος Θεοχαράκη παρουσιάζεται σε μια συνολική έκθεση με την επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά.

"Με το βλέμμα στην Ιαπωνία": Ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας από την Ελευσίνα

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης καλεί επαγγελματίες εικαστικούς φωτογράφους να λάβουν συμμετοχή σε πρόγραμμα Ελληνο-ιαπωνικής καλλιτεχνικής φιλοξενίας.