"Γιάντες": Το παράδοξο της παιδικής ηλικίας

20 καλλιτέχνες συναντιούνται στον χώρο τέχνης «Βρυσάκι» και δίνουν τις δικές τους ερμηνείες πάνω στην αντισυμβατική περίοδο της παιδικής ηλικίας.

Γιάντες © Σμαράγδα Παπούλια ΙΙ

Στις 6 Σεπτεμβρίου, ππ χώρος Τέχνης και Δράσης "Βρυσάκι" εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση "Γιάντες", σε επιμέλεια της Ιστορικού της Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη.

Σαν αμπαλάζ ιλλουστρασιόν, που ξεδιπλώνεται άτακτα, για να επανεργοποιήσει πρωτόλειες ενορμήσεις, φυλαγμένες- σαν γραναρισμένη σονάτα του Μότσαρτ -στα μουσικά κυτία του ασυνείδητου. Λανθάνουσες οπτικές παραστάσεις μίας παιγνιώδους δραστηριότητας, τυπωμένες σε πολαρόιντ, ξεθωριασμένες αναπόδραστα από τον χρόνο, όσο και παράδοξα διάφανες μαζί, όπως κάθε τι φέρει την απόσταση, αλλά και την ενάργεια της παιδικής ηλικίας, εκείνο το ιριδικό φως της γλαυκής θύμησης που απωθείται προϊούσης της ζωής, για να μεταβολιστεί σε ονειροπόληση, ως υποκατάστατο.

Γιάντες
© Θωμαή Κόντου

Γιάντες, το πρόκριμα της ενηλικίωσης να μην απολέσει τον δίαυλο με την παιδική ηλικία, το δίπολο της ζωτικότητας και της ευθραστότητας, που αφενός, πυροδοτεί τον μηχανισμό της ζωής και συνάμα, δονεί εσωτερικά το υποκείμενο. Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είκοσι σύγχρονοι καλλιτέχνες ανακαλούν πρωτόπειρες αισθητηριακές εντυπώσεις φέρουσες κάτι από τον ναρκισσισμό, την ανυποκρισία, αλλά και τη ντανταϊστική ασυναρτησία της παιδικής ηλικίας, μίας περιόδου παράδοξης, όσο και μικρογραφικά ρεαλιστικής, θελκτικής, όσο και ενίοτε απωστικής, σαν τις διαδράσεις που εγγράφονται στην αλληγορική ρωπογραφία του Μπρέγκελ.

Γιάντες
© Ελένη Παπαγιαννοπούλου

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Αγγελική Αντωνέα /Νινέτα Βρετού /Σωκράτης Γιοσμάς /Αργυρώ Δρίβα /Ελένη Ζούμπα /Νίκος Κανόγλου /Θωμαή Κόντου /Δώρα Κώνστα /Μελίνα-Ανδριάνα Κωνσταντίνου /Δέσποινα -Μαρία Λογίδου /Βίκυ Λούη /Ελένη Μακροπούλου /Έφη Μάνου /Χριστόφορος Μπότσης /Αθανασία Νούνη /Ελένη Παπαγιαννοπούλου /Αγγελική Παπακωνσταντίνου /Σμαράγδα Παπούλια /Κατερίνα Χατζή /Νίκος Χιωτίνης

Εγκαίνια: 6/9 (7 μ.μ. – 12 π.μ.)

Info: "Βρυσάκι" | 6-15/9 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11 – 12 π.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Βρυσάκι-Χώρος Τέχνης και Δράσης

Βρυσακίου 17, Μοναστηράκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
17/05/2024

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".