Μέχρι τον Οκτώβριο συνεχίζεται η έκθεση του Brice Marden στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η πρώτη μουσειακή έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη στην Ελλάδα μας παρασύρει σε έναν διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου παρατείνεται η έκθεση "Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα" που διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε στενή συνεργασία με τον καλλιτέχνη και τον επιμελητή και εικαστικό Δημήτριο Αντωνίτση.

Στην πρώτη του μουσειακή έκθεση στην Ελλάδα, ο διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνης παρουσιάζει το έργο του σε διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση περιλαμβάνει 44 ζωγραφικούς πίνακες, σχέδια, επιζωγραφισμένα μάρμαρα και σημειωματάρια που παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής του παραγωγής, αποκαλύπτοντας την οξεία παρατηρητικότητα, τη σπάνια αφαιρετική ματιά και τον συντονισμό του με τη μεταφυσικότητα της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. Τα έργα του παρουσιάζονται σε διάλογο με 16 αρχαιότητες που επιλέχθηκαν από τον επιμελητή σε συνομιλία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με μια πορεία έξι δεκαετιών, ο Marden συναρπάζει με τη χειρονομιακή απλότητα των έργων ζωγραφικής και των σχεδίων του. Το έργο του αντλεί από τη μακρά ιστορία της τέχνης, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από τον Μινιμαλισμό και τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό όσο και από την αρχαία καλλιγραφία και την ποίηση. Εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια, o καλλιτέχνης εμπνέεται από το ελληνικό τοπίο και από την ελληνική αρχαιότητα. Η σχέση του με την Ελλάδα ξεκινάει το 1971 όταν ταξίδεψε πρώτη φορά στην Ύδρα, μαζί με τη σύζυγό του Έλεν, που είναι επίσης ζωγράφος. Μαγεμένοι από το φως και την "τέχνη των παλαιότερων πολιτισμών", αγόρασαν ένα σπίτι εκεί δύο χρόνια αργότερα. Έκτοτε έρχονται στο νησί σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Η καθαρότητα του υδραϊκού τοπίου έχει επηρεάσει βαθιά τον Marden, ο οποίος αντλεί έμπνευση από την παρατήρηση της φύσης.

άρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο.

Info: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | 20/5-3/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 5 μ.μ., Πεμ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ. Κυρ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος: €10, μειωμένο €7

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

  • Μεικτά Μέσα

Στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων "Θεϊκοί Διάλογοι", το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί φέτος τον Αμερικανό καλλιτέχνη Brice Marden στην Αθήνα, στο Μέγαρο Σταθάτου. 50 χρόνια τώρα, ο Marden εμπνέεται από την ομορφιά των ελληνικών τοπίων και των αρχαίων μνημείων. Εικόνες με ελληνικό «άρωμα», μινιμαλισμός και αφηρημένος εξπρεσιονισμός συνδυάζονται στις συνθέσεις του καλλιτέχνη, μαζί με την αρχαία καλλιγραφία και την ποίηση. Ζωγραφικοί πίνακες, σημειωματάρια και σχέδια αποκαλύπτουν την οξεία παρατηρητικότητα και τη σπάνια αφαιρετική του ματιά και αναπτύσσουν ένα είδος διαλόγου με τα ήδη υπάρχοντα εκθέματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, παρακινώντας τους επισκέπτες να ερμηνεύσουν το εικαστικό λεξιλόγιο του καλλιτέχνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση "Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024"

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιρροή των Ολυμπιακών Αγώνων στη μόδα είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δημιουργεί τάσεις, επηρεάζει και εμπνέει σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.

Προκήρυξη διαγωνισμού για το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη 2023 από τον Δήμο Αθηναίων

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε συγγραφείς ιστορικών, λαογραφικών, γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό των Δωδεκανήσων.

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.