"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Μαθαίνοντας από τη Πουλάτη © Χρήστος Μπουρελιάς

Η εικαστική εγκατάσταση "Μαθαίνοντας από την Πουλάτη" παρουσιάζεται στο προαύλιο του Ιστορικού, Εθνογραφικού και Λαογραφικού Μουσείου Σίφνου. Το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης  S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect) και συγκεκριμένα του έργου STARTS4Water, σε σχεδιασμό και υλοποίηση των DECA Architecture και επιμέλεια της "Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/UrbanDig Project”.

Η εγκατάσταση θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ το σύνολο των δράσεων του προγράμματος θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2022. 

Μαθαίνοντας από τη Πουλάτη
© DECA Architecture

Το έργο χωρίζεται σε δύο μέρη τα οποία πραγματεύονται τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο και είναι σχεδιασμένο από τους DECA Architecture. Έχοντας πραγματοποιήσει έργα στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων τα τελευταία είκοσι χρόνια, η ομάδα των DECA Architecture έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με τις δυσκολίες διαχείρισης των υδατικών πόρων, ως αποτέλεσμα της αλματώδους τουριστικής ανάπτυξης που προχωρά με ρυθμούς πολλές φορές μεγαλύτερους από αυτούς που μπορεί να υποστηρίξει η φέρουσα ικανότητα του κάθε τόπου.

Μαθαίνοντας από τη Πουλάτη
Χρήστος Μπουρελιάς

Η εμπειρία αυτή, σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον που προκάλεσαν στην ομάδα οι υποδομές διαχείρισης νερού και οι παραδόσεις της περιοχής της Πουλάτης, οδήγησε στη συνεργασία με την " Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/UrbanDig Project” στο πλαίσιο του STARTS4Water. Το πρώτο μέρος της εγκατάστασης αφορά το παρελθόν, και είναι μια βιντεο- εγκατάσταση που αφηγείται την ιστορία του συστήματος διαχείρισης υδάτων στην Πουλάτη μέσω μιας ταινίας που προβάλλεται πάνω σε ένα ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο της περιοχής.

Το μοναδικό αυτό σύστημα ορθολογικής χρήσης και συνδιαχείρισης του νερού στην περιοχή της Πουλάτης βασιζόταν στις υπαίθριες δεξαμενές νερού ("χαβούζες") , σε ένα δίκτυο αρδευτικών καναλιών και τις ξερολιθιές, στοιχεία που συνδέθηκαν με τις φυσικές πηγές της Πουλάτης, συμβάλλοντας στην άρδευση μιας τεράστιας έκτασης με ελάχιστη σπατάλη νερού. Οι χαβούζες δεν ήταν καλυμμένες, οπότε όλοι γνώριζαν πόσο νερό ήταν αποθηκευμένο και κάθε χωράφι είχε το δικαίωμα να συλλέγει νερό για 12 ώρες προκαθορισμένες μέρες της εβδομάδας. Αυτή η μονάδα μέτρησης, που ονομαζόταν "Τα Νερά", επέτρεπε στην κοινότητα να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων και να ρυθμίζει τη διανομή του νερού με διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Το δεύτερο μέρος αφορά το παρόν και είναι ένας ηλεκτρονικός μετρητής που δείχνει πόσο νερό είναι διαθέσιμο στις τρεις κύριες δεξαμενές νερού του νησιού. Ο μετρητής λαμβάνει πληροφορίες κάθε 30 λεπτά, απευθείας από το δημοτικό σύστημα τηλεμετρίας, το οποίο μετρά την ποσότητα νερού σε κάθε δεξαμενή. Πρόκειται για μια ψηφιακή εκδοχή της "χαβούζας" η οποία επέτρεπε την παρακολούθηση της διαθεσιμότητας του νερού με διαφάνεια στην Πουλάτη. Σκοπός αυτής της εγκατάστασης είναι να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες της Σίφνου σχετικά με τα θέματα σπατάλης νερού στο νησί, να αναδείξει τις παραδοσιακές πρακτικές κοινής χρήσης και διαχείρισης του νερού που συναντώνται στην περιοχή της Πουλάτης και να εμπλέξει τους κατοίκους σε μια κοινή εύρεση λύσεων για τις σύγχρονες προκλήσεις σε σχέση με το νερό.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.