Τι τρέχει στον πεζόδρομο της Ελπίδος 13;

Οι νέες και οι νέοι δημιουργοί του Victoria Square Project εκθέτουν τα έργα τους.

Οι νέες και οι νέοι δημιουργοί του Victoria Square Project εκθέτουν τα έργα τους.

Το Victoria Square Project την Παρασκευή, 15 Ιουλίου εγκαινίασε την παιδική εικαστική έκθεση "Οι μικροί βικΤΩΡιΑνοί εκθέτουν". Τα έργα της έκθεσης θα εκτίθενται , έως το Σάββατο, 27 Αυγούστου, τα περισσότερα από τα οποία θα μπορείτε να τα θαυμάσετε ακόμη κι από τις βιτρίνες του χώρου.

Η έκθεση αποτελείται από έργα παιδιών 5-16 ετών, τα οποία συμμετείχαν στο διεπιστημονικό πρόγραμμα "βικΤΩΡιΑ ΤΩΡΑ", καθώς επίσης σε καθημερινές συναντήσεις στο "Καθιστικό" του Victoria Square project. Τα έργα που εκθέτονται είναι μόνο ένα δείγμα από το μεγάλο έργο που δημιουργήθηκε από τα παιδιά της κοινότητάς μας από τον Σεπτέμβριο 2021 έως τον Ιούνιο 2022. 

To "βικΤΩΡιΑ ΤΩΡΑ" είναι ένας από τους άξονες του Victoria Square Project και στοχεύει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων έμπνευσης και ενδυνάμωσης για παιδιά και νέους. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί γύρω από το ερευνητικό ερώτημα "Ποιός είναι ο σύγχρονος Αθηναίος;". Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν και διεξήχθησαν σε αυτό το πλαίσιο από τον Σεπτέμβριο 2021 έως τον Ιούνιο 2022 και από τα οποία εκθέτονται μερικά έργα είναι "Οι εποχές στην τέχνη", "Η Βικτώρια ταξιδεύει" και "Η Βικτώρια πάει διακοπές". 

Από την άλλη, το "Καθιστικό" του VSP αποτελεί το σαλόνι της γειτονιάς, έναν χώρο ανοικτό προς όλες και όλους, σημείο συνάντησης για τη κοινότητα, που αναδεικνύει τη σημασία των καθημερινών πρακτικών, όπως μια πρόσκληση για καφέ ή τσάι, ως ένα μέσο σύνδεσης και φροντίδας. Εκεί τα παιδιά της Ελπίδος και των κοντινών δρόμων, δίνουν καθημερινά ραντεβού για παιχνίδι στον πεζόδρομο και στιγμές καλλιτεχνικής δημιουργίας. 

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, στα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και στην καθημερινή επίσκεψη των παιδιών στον χώρο, η τέχνη ήταν εργαλείο ενεργοποίησης διαλόγου και έκφρασης. Τα παιδιά έμαθαν για την τέχνη και τον πολιτισμό των χωρών προέλευσης των κοινοτήτων που συνθέτουν τη γειτονιά μας, ανέπτυξαν την κριτική σκέψη, των προσωπικό λόγο και την παρατηρητικότητα και τέλος, συνεργάστηκαν μεταξύ τους για συλλογικά έργα αλλά και για κοινούς σκοπούς. 

Το Victoria Square Project είναι ένας χώρος σύγχρονης τέχνης, ένας τόπος συνάντησης της κοινότητας, έναρξης διαλόγου για θέματα που αφορούν την ταυτότητα, την συνύπαρξη, την ένταξη και τη συνδημιουργία. Μέγας Δωρητής του VSP είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ενώ το επιμελητικό πρόγραμμα του VSP υλοποιείται σε συνεργασία με το Allianz Kulturstiftung

Συντονίστρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Δάφνη Κρέμα
Συντονίστρια Ενεργοποίησης Κοινού: Μαρίνα Νάκη
Συντονίστρια Παραγωγής και Προγραμμάτων: Δωροθέα Κρητικού
Υπεύθυνη Διοικητική και Οικονομικής Διαχείρισης: Ηρώ Ζιώζια Συντονίστρια επικοινωνίας: Άρια Σαρίδη
Σχεδιασμός "Βικτώρια ΤΩΡΑ": Νιόβη Ζαραμπούκα - Χατζημάνου 
Βοηθοί υλοποίησης έργου: Ειρήνη Θάνου, Έφη Ράμα, Ρηνιώ Μπάλκου - Παπαδοπούλου, Σωτηρία Σταθάτου

Ελπίδος 13, Αθήνα | Εγκαίνια : Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, (7 μ.μ) | Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουλίου - 27 Αυγούστου 2022 | Τρίτη - Σάββατο, 12 μ.μ - 8 μ.μ.

www.victoriasquareproject.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
30/01/2023

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.