Επενδύσεις από το ΥΠΠΟΑ σε μνημεία και μουσειακές υποδομές στην Αργολίδα

Έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 18.000.000 ευρώ υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Αργολίδα.

Από την αυτοψία στο Μπούρτζι

Η Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε το αποκατεστημένο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού φρουριακό συγκρότημα στο Μπούρτζι, έργο προϋπολογισμού άνω των 2.781.000 ευρώ, συνοδευόμενη  από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Στέφανο Βλαστό, δεδομένου ότι η ιδιοκτησία του ακινήτου ανήκει στην ΕΤΑΔ. Στην επιτόπια σύσκεψη εξετάστηκε η διαδικασία διαχείρισης και αξιοποίησης του χώρου, καθώς πρόκειται για μνημείο, ένα μέρος του οποίου αξιοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως εκθεσιακός χώρος, ενώ στο υπόλοιπο η ΕΤΑΔ θα φιλοξενεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου τ.έ. προγραμματίζεται να ξεκινήσει στη νησίδα η πιλοτική λειτουργία των νέων χρήσεων, ώστε η επόμενη τουριστική  περίοδο να βρει το μνημείο έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του.
Στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, έργο προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ που υλοποιείται από τις Διευθύνσεις Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης, στατικής ενίσχυσης και συντήρησης των τοιχογραφιών, του τέμπλου και του ξυλόγλυπτου διακόσμου του. 

Από την αυτοψία στον Αγιο Νικόλαο
Από την αυτοψία στον Αγιο Νικόλαο

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσειακές υποδομές στην Αργολίδα, έργα που ξεπερνούν τα 18.000.000 ευρώ,  προερχόμενα είτε από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, είτε από εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟΑ. Στόχος της επίσκεψής μας στο Μπούρτζι ήταν να δρομολογήσουμε τη διαδικασία, ώστε να αποδοθεί στους Ναυπλιείς και στους επισκέπτες του Ναυπλίου αυτό το υποδειγματικά αποκατεστημένο μνημείο. Είναι ένα έργο που επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, μπορούν να εκτελούν έργα υψηλής ποιότητας. Το Μπούρτζι προορίζεται να αποτελέσει έναν πλήρως λειτουργικό και προσβάσιμο μνημειακό τόπο και έναν υψηλών προδιαγραφών, αναπτυξιακό πόρο για το Ναύπλιο και την Αργολίδα. Στον Άγιο Νικόλαο, γίνεται μια πολύ συστηματική δουλειά από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Η εκκλησία ήταν σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ακολουθώντας τα χρονοδιαγράμματα, ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα μνημείο πλήρως αποκατεστημένο, με τον τοιχογραφικό και αγιογραφικό διάκοσμο του εξαιρετικά συντηρημένο. Για το παρακείμενο κτήριο του Παλαιού Τελωνείου και το έργο της αποκατάστασης και μετατροπής του σε πολιτιστικό πολυχώρο,  προϋπολογισμού 960.000 ευρώ, η διαδικασία δημοπράτησής του βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, οπότε τον Σεπτέμβριο προβλέπεται έναρξη των εργασιών".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".