"Who Will Fight the Dragon?": Μια εικαστική συνήχηση με θέμα τον δράκοντα

Η "Citronne Gallery" συνεχίζει το καλοκαιρινό εκθεσιακό της πρόγραμμα στην γκαλερί του Πόρου με την δυαδική έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη και του Νίκου Ποδιά.

Who will fight the dragon - Αλέκος Κυραρίνης

Η έκθεση "Who Will Fight the Dragon?" η οποία διοργανώνεται από τη "Citronne Gallery", εγκαινιάζεται στη γκαλερί του Πόρου το Σάββατο 23 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, στην γκαλερί των Αθηνών, συνεχίζεται η έκθεση "Εγγύτητες και Αποστάσεις  ΙΙ", έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου έως τις 20 Οκτωβρίου θα λειτουργεί η ατομική έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους "Επιγραφόμενα", την οποία οργανώνει και συνεπιμελείται επίσης η "Citronne Gallery".

Ο Αλέκος Κυραρίνης και ο Νίκος Ποδιάς, με κοινές παραστάσεις από τα νεανικά τους χρόνια, συνεκθέτουν μία εικαστική συνήχηση με θέμα τον δράκοντα. Αφετηρία και σκοπός της έκθεσης αυτής είναι η ανάδειξη των δύο αυτών εικαστικών κόσμων οι οποίοι, αν και εμφανώς διαφοροποιούνται ως προς τις συγκυρίες, μπορούν να ταυτιστούν. Στα έργα τους συναντώνται εικαστικές συμπτώσεις, αλλά και διαφοροποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της συνύπαρξης, διακρίνεται το συγγενές κλίμα σε ζητήματα τα οποία, εξαρχής, καθορίζουν τα έργα. Έχει να κάνει με τον συσχετισμό και την ποσόστωση της ουσίας της γοητείας την οποία ασκεί ο τρόμος (uncanny). Εκεί ακριβώς συναντιούνται· μια κοινή τοποθέτηση απέναντι στο αρχέτυπο.

Αλέκος Κυραρίνης

"Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός" λέει ο Γιώργος Σεφέρης. (Πάνω σε μια χειμωνιάτικη ακτίνα, Δ). Ο Αλέκος Κυραρίνης χτίζει το φως ως μία γεωγραφία. Σχηματίζει συνέχεια συσχετισμούς δυνάμεων που οργανώνουν την όρασή μας ως καλλιγραφικά αναπτύγματα. Τα έργα του Νίκου Ποδιά συναντούν το φως και εκτείνονται ανταποδίδοντάς το. Υφαίνουν το πιο λεπτό αισθητήριο της όρασης. Κέντρο τους είναι και η ίδια η χειροναξία η οποία, μέσα από την ικανότητα της αίσθησης, μετατρέπεται σε φιλοσοφία. Ο Αλέκος Κυραρίνης λέει για τον δράκοντα: "Μικρό παιδί, πίστευα ότι ο καλός είναι όντως καλός και ο κακός είναι όντως κακός. Γνωρίζω τώρα, πως μια τέτοια προσέγγιση, τόσο απλή στη βάση της, μόνον ένα παιδί μπορεί να κάνει. Γιατί τα παιδιά και ζητούν και ξέρουν. Οι δράκοι που ζωγραφίζω σήμερα, αν και συμβολίζουν το κακό, δεν είναι εντελώς κακοί. Έχουν ενηλικιωθεί μαζί μου. Αρκετά χρόνια τώρα περιλαμβάνονται στα έργα μου, προοδευτικά αλλαγμένοι και με χαρακτηριστικά κοινά με το καλό που αντιμάχονται. Γιατί εγώ τελικά αυτά τα δύο προσπαθώ να τα συμφιλιώσω. Και να συμφιλιωθώ κι εγώ με εκείνο το παιδάκι που μεγάλωσε".

Διαβάστε Επίσης

Νίκος Ποδιάς

Από την δική του πλευρά ο Νίκος Ποδιάς επισημαίνει για τον δράκοντα - τον θεματικό άξονα της έκθεσης: "Δράκος από το "δέρκομαι” που σημαίνει βλέπω καθαρά. Ον μυθικό, βρίσκεται στην μυθολογία αρκετών πολιτισμών· άλλοτε με θετικούς και άλλοτε με αρνητικούς συμβολισμούς. Για την Δύση ο δράκος θεωρείται η ενσάρκωση του κακού και του χάους και η μάχη μαζί του είναι η μάχη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Όμως, στις χώρες της Ανατολής συμβολίζει την δύναμη και την χάρη και λατρεύεται ως άγγελος. Πολλά είναι αυτά που και στις μέρες μας προκαλούν δέος και τρόμο. Μπορούμε να σταθούμε μπροστά στους φόβους μας με όπλα φτιαγμένα από χαρτί; Η έκθεση "Who Will Fight the Dragon?" έγινε αφορμή για να ανακαλύψουμε, με τον Αλέκο Κυραρίνη, την κοινή μυθολογία πίσω από το έργο μας".

Νίκος Ποδιάς

Info: Εγκαίνια: Σάββατο 23 Ιουλίου, 8 μ.μ. | Διάρκεια: 23 Ιουλίου - 10 Σεπτεμβρίου 

Περισσότερες πληροφορίες

Citronne

Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.