Εργα πολιτισμού στη Μεσσηνία

Αυτοψίες σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Μεσσηνίας, που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναδειχθεί και στα οποία εκτελεί έργα προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στο Κάστρο Κορώνης

Η Υπουργός επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, με εξέχοντα ταφικά μνημεία της μυκηναϊκής περιόδου. Τα έργα στους τύμβους της Περιστεριάς, όπως και η ανάδειξη των μυκηναϊκών θολωτών τάφων της Μεσσηνίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τους οποίους διαχειρίζεται το ΥΠΠΟΑ. Mέσω των υπό εκτέλεση έργων προσφέρεται η δυνατότητα τα συγκεκριμένα μνημεία να αποτελέσουν αναπτυξιακούς πόλους για την ευρύτερη περιοχή.
Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη "η Περιστεριά είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, όχι μόνο για την Ιστορία και την προϊστορία της Μεσσηνίας, αλλά ευρύτερα της Ελλάδας. Στα εγχειρίδια των πρωτοετών φοιτητών της Αρχαιολογίας υπάρχει ειδική μνεία στα ευρήματα της Περιστεριάς. Είναι ένας χώρος, ο οποίος, πέρα από την αρχαιολογική του αξία, βρίσκεται σε ένα εράσμιο φυσικό περιβάλλον, διαθέτοντας όλα τα πλεονεκτήματα για να αποτελέσει έναν πόλο επίσκεψης στην περιοχή".

Αυτοψία στον χώρο της Περιστεριάς
Αυτοψία στον χώρο της Περιστεριάς

Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς περιλαμβάνει εργασίες διερεύνησης, στερέωσης, συντήρησης και προστασίας των ταφικών θολωτών μνημείων, επεμβάσεις αναβάθμισης της πρόσβασης και περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο, δημιουργία υποδομών ενημέρωσης και εξυπηρέτησης του κοινού καθώς και ενέργειες προβολής και ανάδειξης. Ακολούθησε αυτοψία στους βυζαντινούς ναούς της Αγίας Κυριακής στο Πήδημα, στην Παναγίτσα στην Αίπεια και στη Μονή Ελληνικών Άνθειας. Στα τρία αυτά μνημεία βρίσκονται σε εξέλιξη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας έργα προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης συνολικού προϋπολογισμού 825.000 ευρώ, μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη
Ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας ικανοποιείται με τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη προκειμένου να αναδειχθούν οι θησαυροί που έχουν έλθει στο φως στις ανασκαφές του ιδιαίτερα σημαντικού αρχαιολογικού αυτού χώρου. Με το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, και ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ξεκινούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, η πρώτη φάση του προϋπολογισμού των οποίων, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από κοινού από το ΥΠΠΟΑ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης.
Μετά την υπογραφή, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: "Είναι μια σημαντική στιγμή όχι μόνο για την Αρχαία Μεσσήνη και τη Μεσσηνία αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Και αυτό διότι ένας μείζων αρχαιολογικός χώρος, ο χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, ο οποίος ξεπερνά τα όρια της περιφερειακής της ενότητας και της Πελοποννήσου, σύντομα θα αποκτήσει νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, ισάξιο των ευρημάτων του. Οι πολυετείς ανασκαφές του καθηγητή Πέτρου Θέμελη και η συνεχής φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας έχουν αποδώσει εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα και για την επιστήμη αλλά και για την ανάδειξη και προβολή του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος εκπαιδεύει και μυεί τον επισκέπτη στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Είναι υποδειγματικές τόσο οι ανασκαφές, όσο και ο χώρος στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα".

Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους στο Κάστρο Κορώνης
Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους στο Κάστρο Κορώνης

Η ίδρυση του νέου Μουσείου αναγνωρίζεται ως αναγκαιότητα και προτεραιότητα καθώς θα συμβάλει στην προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της Αρχαίας Μεσσήνης, στην προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και στην περαιτέρω αναβάθμισή της ως πολιτιστικού προορισμού. Συγχρόνως, θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής. Το νέο Μουσείο θα ανεγερθεί σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Μεσσήνης υπέρ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον σκοπό αυτό. Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, θα εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες μέχρι επιπέδου εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή του κτηρίου, καθώς και η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη.

Μία ακόμη προγραμματική σύμβαση υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τον Πρόεδρο της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης "Φάρις” Παντελή Δρούγα, συνολικού προϋπολογισμού 135.000 ευρώ, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Σκοπός είναι η στήριξη των δράσεων του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας (ΔΗΠΕΘΕΚ) για το 2022, η ενίσχυση της εξωστρέφειας του φορέα μέσα από την εφαρμογή ενός προγράμματος θεατρικής ανάπτυξης της πόλης της Καλαμάτας και της ευρύτερης Περιφέρειας. Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, "Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας έχει ένα περιφερειακό χαρακτήρα, το οποίο επιδιώκουμε για όλα τα ΔΗΠΕΘΕ. Να μην περιορίζονται μόνο στην έδρα τους, αλλά να περιοδεύουν και σε άλλους Δήμους, με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην Καλαμάτα έχουμε ένα πολύ καλό τέτοιο παράδειγμα ενίσχυσης της πολιτιστικής δυναμικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσα από τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ. Η Μεσσηνία έχει ένα εξαιρετικό πολιτιστικό απόθεμα, όμως, έχει καταφέρει να είναι προορισμός και για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία".

Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για το ΔΗΠΕΘΕΚ
Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για το ΔΗΠΕΘΕΚ

Ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σημείωσε ότι "Ο πολιτισμός στην περιφέρεια μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, κοινωνικής, οικονομικής, μορφωτικής. Η Καλαμάτα αποτελεί ένα πρότυπο πόλης που έχει επενδύσει στον πολιτισμό και αυτή η επένδυση της έχει επιστραφεί στο πολλαπλάσιο. Είναι ένα μοντέλο που στην πράξη μετουσιώνει αυτό που λέμε περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη".

Η αποκατάσταση του Κάστρου της Κορώνης και ο εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χώρα Μεσσηνίας
Ακόμα, σημαντικά έργα αποκατάστασης στο Κάστρο της Κορώνης και εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ, ξεκινούν άμεσα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Την επίσπευση των διαδικασιών για τα νέα έργα συντόνισε η Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο των αυτοψιών της στη Μεσσηνία. Όπως δήλωσε, "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προστατεύει και αναβαθμίζει το πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Πύλου-Νέστορος υλοποιώντας έργα προϋπολογισμού άνω των 5.000.000 με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΠΕΠ-ΕΣΠΑ 2014-2020. Το δύσκολο και σύνθετο έργο στερέωσης των τειχών και των βραχωδών πρανών του ανατολικού τμήματος του Κάστρου της Κορώνης απαιτεί γνώση και εξειδίκευση. Το σύνολο των μελετών έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί. Το Σεπτέμβριο αναμένεται η δημοπράτηση του έργου. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χώρα, με μοναδικό πλούτο ευρημάτων, το οποίο προσδίδει νέα αναπτυξιακή και  πολιτιστική δυναμική στην περιοχή σε συνδυασμό με τον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορος και το δίκτυο των θολωτών μυκηναϊκών τάφων, που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανάπτυξη της περιοχής".

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασιας στην Αρχαία Μεσσήνη
Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασιας στην Αρχαία Μεσσήνη

Το σύνθετο έργο της στερέωσης και της αποκατάστασης στο Κάστρο της Κορώνης έχει ήδη απορροφήσει πιστώσεις που ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ. Το προς δημοπράτηση έργο, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφορά στην αποκατάσταση του ανατολικού τμήματος του Κάστρου, με έργα στερέωσης και αποκατάστασης των βραχωδών πρανών, του τείχους και του προμαχώνα. Το έργο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας, προϋπολογισμού 2.812.000 ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού κτηριακών υποδομών, εγκαταστάσεων και δικτύων του Μουσείου, και οργάνωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό και προσβάσιμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.