Με Επιγραφικό Μουσείο ενισχύονται οι μουσειακές υποδομές του Άργους

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδέχθηκε την παραχώρηση από τον Δήμο Άργους Μυκηνών, τη χρήση για 60 χρόνια, της ανατολικής πτέρυγας του κτηρίου των Στρατώνων Καποδίστρια.

Το συγκρότημα των Στρατώνων Καποδίστρια στο Άργος

Επιγραφικό Μουσείο θα αποκτήσει η πόλη του Άργους, με τις απαραίτητες μελέτες να βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδέχθηκε την παραχώρηση από τον Δήμο Άργους Μυκηνών, τη χρήση για 60 χρόνια, της ανατολικής πτέρυγας του κτηρίου των Στρατώνων Καποδίστρια.

Το Επιγραφικό Μουσείο με το Βυζαντινό Μουσείο και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2023, με επίκεντρο το κτηριακό συγκρότημα των Στρατώνων, ενισχύει περαιτέρω τις μουσειακές υποδομές του Άργους. Ετσι, η πόλη αποκτά ένα, μοναδικό σε πλούτο και σπουδαιότητα, πολιτιστικό πόλο, καθώς και σημαντικό αναπτυξιακό πόρο.

Το συγκρότημα των Στρατώνων Καποδίστρια στο Άργος

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: "Μετά 22 χρόνια που ήρθε στο φως το εντυπωσιακό εύρημα των 136 μοναδικών χάλκινων ενεπίγραφων πινάκων, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος, -που αποκάλυψε η σωστική ανασκαφή της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας- το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών– το οποίο ανέλαβε τη συντήρηση και προστασία τους– είναι έτοιμο να αποδώσει αυτά  τα μοναδικά ευρήματα, στον τόπο εύρεσής τους, στο Άργος. Το εξειδικευμένο Επιγραφικό Μουσείο, που εντάσσεται –μετά την πρόσφατη παραχώρηση από το Δήμο, της ανατολικής πτέρυγας των καποδιστριακών στρατώνων- στο σύνολο των μουσειακών υποδομών της πόλης, δημιουργεί έναν μοναδικό πολιτιστικό πόλο έλξης επισκεπτών. Μαζί με το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του κτηρίου και το αναβαθμισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο -έργο το οποίο υλοποιείται-, το Άργος αποκτά ένα μοναδικό πάρκο πολιτισμού, αντάξιο της μακράς ιστορίας του. Από το σύνολο των αναβαθμισμένων, σύγχρονων μουσειακών υποδομών, άρτια αναδεικνύεται η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, στη μεγάλη διαχρονία της, ενώ δημιουργείται για την περιοχή ένα μοναδικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα".

Το Επιγραφικό Μουσείο Άργους θα στεγάσει τους 136 μοναδικούς χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος, όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας. Τα ευρήματα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή του Άργους, τους δημοκρατικούς θεσμούς όπως  και πλήθος άλλων λειτουργιών, από τα τέλη του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.. Στο Επιγραφικό Μουσείο θα εκτίθενται, επίσης, σημαντικές λίθινες επιγραφές από την ευρύτερη περιοχή του Άργους.

Το κτήριο, γνωστό ως Στρατώνες Καποδίστρια, οικοδομήθηκε κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας πριν το 1701. Πριν αγοράσει το συγκρότημα ο Δήμος από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, είχε διάφορες χρήσεις (στρατώνας, νοσοκομείο, αγορά, ταχυδρομείο). Το 1978 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Οι αναγκαίες μελέτες για την αλλαγή της χρήσης του κτηρίου και τη μετατροπή της πτέρυγας σε Επιγραφικό Μουσείο, εκπονούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2022.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.