Το σίκουελ της έκθεσης "Εγγύτητες και Αποστάσεις" ανατρέπει γεωγραφικά και καλλιτεχνικά όρια

Το «Εγγύτητες και Αποστάσεις ΙΙ» εγκαινιάζεται στην αθηναϊκή έδρα της Citronne, ενώ το πρώτο μέρος της θα παρουσιάζεται στον χώρο της γκαλερί στον Πόρο, έως τις 18 Ιουλίου.

Chiderah Bosah, Daisy, 2022, λάδι σε καμβά, 36 x 36 cm . Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου, η γκαλερί Citronne εγκαινιάζει στον χώρο της στην Αθήνα τη νοητή και οργανική συνέχεια της έκθεσης "Εγγύτητες και Αποστάσεις", της οποίας η πρώτη έκδοση παρουσιάζεται μέχρι τις 18 Ιουλίου στην έδρα της γκαλερί στον Πόρο.  Η αθηναϊκή έκδοση θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Με αυτές τις δυο εκθέσεις, η Citronne επιχειρεί να παρουσιάσει σε ένα διάλογο που διασχίζει χωρικά σύνορα και ανατρέπει γεωγραφικά και άλλα όρια, καλλιτεχνικές αναζητήσεις της εποχής μας όπως εκφράζονται μέσα από τις φωνές σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών. 

Η Dessislava Terzieva , εμπρός από το site specific έργο που ετοίμασε για την έκθεση
Η Dessislava Terzieva , εμπρός από το site specific έργο που ετοίμασε για την έκθεση "Εγγύτητες και Αποστάσεις" στον χώρο της CITRONNE Gallery στην Αθήνα. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και της CITRONNE Gallery

Δώδεκα καλλιτέχνες από τρεις ηπείρους -Αμερική, Αφρική και Ευρώπη, οι: Αντώνης Βολανάκης, Chiderah Bosah, Λελλέ Δεμερτζή, Courage Hunke, Cédric Kouamé, Αλέκος Κυραρίνης, Ebenezer Nana Bruce, Νικόλ Οικονομίδου, Dessislava Terzieva, Πάνος Φαμέλη, Πάνος Χαραλάμπους, Kwaku Yaro συναντιούνται σε ένα κοινό χώρο με τα έργα τους να αναφέρονται σε εξερευνήσεις που αφορούν ζητήματα καταγωγής, φυλής, φύλου και ταυτότητας στο ολοένα πιο συμπεριληπτικό και ορατό τοπίο της σύγχρονης τέχνης ανανεώνοντας διαρκώς το διάλογο  ανάμεσα σε καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, γεωγραφικές τοποθεσίες και  γενιές.

Ο διάλογος αυτός αφορά τον τόπο και τον χρόνο, το ανεξερεύνητο και πλούσιο τοπίο των Βαλκανίων, τις γειτνιάσεις και τις επιρροές του, τις κοινές συνθήκες και τα διαφορετικά ερεθίσματα που δίπλα σε έργα της αφρικανικής σύγχρονης παραγωγής, μας επισημαίνουν τα ζητήματα της καταγωγής και της διακίνησης της τέχνης σήμερα.

Kwaku Yaro, Mantele’s Wedding, 2022, ακρυλικό, πλαστική και υφασμάτινη σακούλα σε χαλί, 190x123cm. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery
Kwaku Yaro, Mantele’s Wedding, 2022, ακρυλικό, πλαστική και υφασμάτινη σακούλα σε χαλί, 190x123cm. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του δεύτερου τμήματος της έκθεσης "Εγγύτητες και Αποστάσεις" η γκαλερί προσκάλεσε σε residency την Αμερικανίδα, βουλγαρικής καταγωγής, εικαστικό Dessislava Terzieva για να δημιουργήσει ένα site-specific έργο με πρώτες ύλες από αθηναϊκές υπαίθριες αγορές, που αντιπαραβάλλονται με υλικά, συσκευασίες και πολύχρωμα μεταχειρισμένα υφάσματα από την γενέτειρά της, μαρτυρώντας την συνέχεια της κοινής ιστορικής και πολιτισμικής συνείδησης των Βαλκανίων. Η καλλιτεχνική πρακτική της εικαστικού  που περιλαμβάνει κολάζ, γλυπτά και εγκαταστάσεις αποκτά κεντροβαρικό ρόλο σε αυτήν την έκθεση. "Η Terzieva αντλεί από την ένταση μεταξύ του ελκυστικού και του απωθητικού, του παγιωμένου στον χρόνο και του προσωρινού. Εξυμνεί την φθορά των υλικών, την παλαίωση των δημόσιων υποδομών, καθώς και τις αυτοσχέδιες πρακτικές σε ένα βαλκανικό νοικοκυριό που εφορμούνται από την έλλειψη πόρων. Οδηγώντας τις προσωπικές της αφηγήσεις προς την αφαίρεση, επανανοηματοδοτεί τον υλικό πολιτισμό των Βαλκανίων", αναφέρει και η επιμελήτρια της έκθεσης Λελλέ Δεμερτζή.

Διαβάστε Επίσης

Εγκαίνια: 14/7 (8 μ.μ.)

Info: Citronne | 14/7-20/9 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: Chiderah Bosah, Daisy, 2022, λάδι σε καμβά, 36 x 36 cm. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery

Περισσότερες πληροφορίες

Citronne

Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένας νέος χώρος τέχνης εγκαινιάζεται στον Λυκαβηττό

Το νεοσύστατο VS Athens art gallery υποδέχεται το κοινό με την έκθεση "Perfect Machine" της ζωγράφου και γλύπτριας Βάνιας Στέφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2022

Μια βόλτα στο "Φανταστικό Μουσείο του Στάθη Βατανίδη

Ο Στάθης Βατανίδης δημιουργεί μια σειρά έργων αποτίοντας φόρο τιμής στους μεγαλύτερους Δημιουργούς της κλασσικής και σύγχρονης τέχνης.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (26/9-2/10)

Το πρώην ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί μετατρέπεται σε μια ιδιόμορφη γκαλερί, δύο καταξιωμένες εικαστικοί στη Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων και το σίκουελ της έκθεσης "True Believers" ανάμεσα στις εκθέσεις που θα δούμε τις επόμενες μέρες στην πόλη.

"reality check ΙΙ: inner sanctum": Ο Κώστας Πράπογλου και 24 νέοι καλλιτέχνες εξερευνούν την έννοια του εσωτερικού ιερού στο Δαφνί

Ο επιμελητής του πρώτου κεφαλαίου του "reality check" επιστρέφει στην πρώην ψυχιατρική κλινική στο Δαφνί με το σίκουελ "inner sanctum" και, μαζί με μερικούς από τους καλλιτέχνες του φετινού πρότζεκτ, μας μιλά για τις νέες ενδιαφέρουσες αναγνώσεις που επιδιώκονται.

Οι μυθικές συνθέσεις της Αλεξάνδρας Μπενάκη

Στην Contemporary Athens Fine Art Gallery παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας.

Τι αντιπροσωπεύει το "ΜΩΒ" για τον Δημήτρη Μυτά;

Ο καλλιτέχνης εγκαινιάζει την ατομική του έκθεση φωτογραφίας στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ.