"Ανθρώπινο Πέρασμα": Περιπλανήσεις σε θάλασσα και ξηρά

Ένα αντανακλαστικό έργο υψηλής αισθητικής απόλαυσης από την Gilda Frumkin, που επιτρέπει πολλαπλές και ευέλικτες χρήσεις και εμπειρίες από τον θεατή.

Gilda Frumkin ©Gilda Frumkin

Μια λαχτάρα, μια σιωπηλή κίνηση, καθώς τα πράγματα αναχωρούν. Το έργο της Gilda Frumkin είναι ρεαλιστικό ενώ αγγίζει τις άκρες της μεταφυσικής, αφηγηματικά, ποιητικά. Αντικείμενα, ενεργά στοιχεία, αντανακλάσεις, μορφές και διασταυρώσεις πλαισιωμένες από θάλασσα, ξηρά, φυσικό τοπίο και αστικές υποχωρήσεις. Υποπτευόμαστε τον ρυθμό μιας ψυχής, θέλοντας να εκφράσουμε τα πάντα κάτω από ένα τέλειο σχέδιο και με μια κάποια επιδεξιότητα ζωγραφικής, ενώ παγώνουμε, παραμένουμε σιωπηλοί, παρατηρούμε και ακούμε. Η Έκθεση Ζωγραφικής "Ανθρώπινο Πέρασμα" της Gilda φιλοξενείται στο "Baraka Art Space" στις Σπέτσες, από 8 Ιουλίου.

Η Ευρυδίκη Τρισόν Μιλσανή για το έργο της Γκίλντα Φρούμκιν: "Όταν έχεις ένα θέμα, έλεγε ο Πικάσο, βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο, ποτέ δεν χάνεσαι", σημειώνει η Ευρυδίκη Τρισόν Μιλσανή, δρ. Ιστορίας της Τέχνης, για το έργο της Γκίλντα Φρούμκιν. "Πράγματι, το θέμα είναι εκείνο που σε καθοδηγεί και μ’ αυτό καλείς το θεατή στον παράδεισο του πίνακα. Όταν μάλιστα το θέμα είναι η θάλασσα, αυτή που κανείς "δεν θα μπορέσει να την εξαντλήσει", είναι σίγουρο πως η εικόνα σου είναι παραδεισένια. Η θάλασσα… αυτό το μαγικό στοιχείο με τα χιλιάδες πρόσωπα, τις υφές, την κίνηση, τις οσμές, τα χρώματα, τις αισθησιακές χαρές που υπόσχεται, που είναι ο πλούτος μας, οικεία και απρόσιτη, ατέλειωτα εναλλασσόμενη και συναρπαστική. Η Γκίλντα Φούμκιν την έχει διαλέξει και την υπηρετεί κατ’ αποκλειστικότητα. Χρόνια τώρα, με τα εξαιρετικά ζωγραφικά μέσα της, μας την προσφέρει ποικίλοντας ατέλειωτα τις εκδοχές της. Δίπλα στην ρευστή της υπόσταση, λες για να μας την κάνει ακόμη πιο διάφανη και λαμπερή, εφευρίσκει κάθε είδος υλικά στέρεα και σκληρά και τα διατάσσει σχεδόν ανάγλυφα, με την πιο τέλεια αισθητική. Ξύλα, μέταλλα αλλά κυρίως καραβόσκοινα που δεμένα με όμορφο τρόπο λύνονται και δένονται καθώς τα παιδεύουν τα καπρίτσια του νερού στην αέναή τους κίνηση".

Gilda Frumkin
©Gilda Frumkin

Το "Ανθρώπινο Πέρασμα" είναι ένας μεγάλος ενεργειακός κόμβος για το σώμα της Gilda", σημειώνει η επιμελήτρια της Έκθεσης και εικαστικός Γεωργία Τρούλη. "Εκεί βρίσκουμε την αφήγησή της συμπυκνωμένη, πάντα έτοιμη να μιλήσει, μερικές φορές αντιστέκεται δυνατά σαν πλεγμένη μάζα. Γνωρίζει το πέρασμα των ανθρώπων, υπονοεί τη μελλοντική τους πορεία, τα ίχνη που αφήνει πίσω μια στιγμή στο χρόνο. Στη συνέχεια, φτάνει ως φωτογράφος έτοιμος να συλλέξει και να απομονώσει υπολείμματα και έγγραφα. Τεχνικά, τα συνομολογεί και τα απεικονίζει ευλαβικά. Ο θεατής στέκεται ατενίζοντας και ακούγοντας τη μοναξιά των εικόνων της, υφαίνοντας τις δικές του αφηγήσεις. Στο "Ανθρώπινο Πέρασμα" η ανθρώπινη μορφή παραμένει απούσα. Σε ένα λυρικό και ίσως και "μπεκετικό" τοπίο, κάτι λείπει, υπονοείται ενώ αναμενόταν. Κυρίως, η ανθρώπινη παρουσία.

Gilda Frumkin
©Gilda Frumkin

Παρόλα αυτά, ο ζωγράφος παραμένει εκεί, "κρυμμένος πίσω" ή ατενίζοντας εξαντλητικά. Εξαντλώντας τον εαυτό της μέσα από το άγγιγμα, παρατηρώντας ποιητικά τον χώρο, διαθέτοντας τον χρόνο, για όλα όσα θα έρθουν, για όλα όσα μπορεί να πέρασαν ακάλεστα, για όλα όσα εκτιμάται, σαν τρεμόπαιγμα του "Ανθρώπινου Περάσματος", αποτυπωμένο στη μνήμη. Αυτοδίδακτη και τρυφερή αλλά με θέληση από πέτρα, εργάζεται διαρκώς για να κατακτήσει τα μέσα έκφρασης και το δικό της ιδίωμα. Στην έκθεση "Ανθρώπινο Πέρασμα", η Gilda μοιράζεται ένα αντανακλαστικό έργο υψηλής αισθητικής απόλαυσης, επιτρέποντας πολλαπλές και ευέλικτες χρήσεις και εμπειρίες από τον θεατή".

Επιμελήτρια Έκθεσης: Γεωργία Τρούλη

Εγκαίνια: 8/7 (8 μ.μ.)

Info: "Baraka Art Space" (Σπέτσες, Παλιό Λιμάνι) | 8-20/7 | Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή, 8 μ.μ .– 1 π.μ. | Ε

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
11/08/2022

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.

"5 fragments": Μια έκθεση που αναδεικνύει την σύγχρονη ελληνική κεραμική

Η γκαλερί nord παρουσιάζει αποσπάσματα της δουλειάς 5 σύγχρονων Ελληνίδων κεραμιστών στο κοινό των Σπετσών.