"Όταν απλώσουν τα κύματα… θα μπω ξανά να κολυμπήσω": Ένας εικαστικός διάλογος υδάτινου και ανθρώπινου στοιχείου

Ο Γιώργος Κεβρεκίδης παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του στη Genesis, η οποία πρόκειται για την τελευταία που θα εγκαινιαστεί στη γκαλερί αυτό το καλοκαίρι.

Γιώργος Κεβρεκίδης Into the Blue XI 70x100cm, Oil painting (2021)

Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, Κώστας Πράπογλου: "Υδάτινο και ανθρώπινο στοιχείο σε διαρκή συνομιλία, ανθρώπινες φιγούρες που άλλοτε διαλύονται στις σκιές του νερού και άλλοτε αναδύονται στην επιφάνειά του, μόνες ή μαζί. Σε αυτό το παιχνίδι περίεργης συμφιλίωσης, όλοι οι συμμετέχοντες μετατρέπονται αργά ή γρήγορα σε ενεργούς πρωταγωνιστές. 

Το οπτικό λεξιλόγιο των έργων του εικαστικού Γιώργου Κεβρεκίδη στην γκαλερί Genesis, ανασυντάσσει και ανασυγκροτεί μια πραγματικότητα όπως αυτή ξεπηδά ενδόμυχα αλλά και ανέμελα από την ανάγκη για ένα ταξίδι, ή περισσότερα. Συνοδοιπόροι είναι οι προσωπικοί ήρωες που κατοικούν στο ασυνείδητο, είναι αυτοί που αναμένουν με ανυπομονησία να μεταμορφωθούν με σάρκα και οστά σε πλάσματα της θάλασσας.

Γιώργος Κεβρεκίδης Into the Blue XIII 50x40cm, Oil painting (2022)
Γιώργος Κεβρεκίδης Into the Blue XIII 50x40cm, Oil painting (2022)

Η σειρά έργων που παρουσιάζεται στην έκθεση με τίτλο "Όταν απλώσουν τα κύματα... θα μπω ξανά να κολυμπήσω, που θα εγκαινιαστεί στις 14 Ιουλίου, περιλαμβάνει 30 έργα ποικίλων διαστάσεων με λάδι και ακρυλικό καθώς και μαλακά μολύβια. Αποκαλύπτει μια νέα εννοιολογική ενότητα του Κεβρεκίδη η οποία διαπραγματεύεται την αέναη σχέση του υλικού και του άυλου, της πραγματικότητας και του φαντασιακού, της θύμησης και του νόστου.

Γιώργος Κεβρεκίδης Into the Blue XII 55x63cm, Oil painting (2021)
Γιώργος Κεβρεκίδης Into the Blue XII 55x63cm, Oil painting (2021)

Στις αφηγήσεις του Κεβρεκίδη το ανθρώπινο σώμα παρουσιάζεται σε πρώτο πλάνο και πάντα σε σχέση με το νερό. Το νερό, πηγή ζωής και δύναμης, εμπνέει τον εικαστικό και εγκιβωτίζει αναφορές από τα παιδικά του χρόνια έχοντας μεγαλώσει ο ίδιος κοντά στη θάλασσα. Αυτή, αναμφίβολα για πολλούς αποτελεί το σημείο αναφοράς για την πρώτη προσπάθεια απόδρασης, την πρώτη αίσθηση απελευθέρωσης κατά τη διάρκεια της προ-εφηβικής ηλικίας.

Ως σύμβολο κάθαρσης, εξαγνισμού και θεραπείας, δεν είναι τυχαίο πως το νερό πάντοτε έπαιξε και θα παίζει καθοριστικό ρόλο στο εσωτερικό ταξίδι του καθενός από εμάς, ενισχύοντας συνάμα την πολλές φορές ανομολόγητη ανάγκη για μετάβαση και εξέλιξη. Η εικαστική απεικόνιση μιας θάλασσας σε ηρεμία ή σε ταραχή είναι ο αντικατοπτρισμός του ψυχικού κόσμου ενός δημιουργού. Πέρα από το προφανές, μια ήρεμη θάλασσα μπορεί να προμηνύει την επερχόμενη ταραχή, και, αντίστροφα, μια φουρτουνιασμένη θάλασσα είναι πιθανόν να προαναγγέλλει εκτόνωση και γαλήνη. 

Γιώργος Κεβρεκίδης Into the Blue XV 40x5cm, Oil painting (2022)
Γιώργος Κεβρεκίδης Into the Blue XV 40x5cm, Oil painting (2022)

Φιγούρες ανώνυμες που θυμίζουν πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντός μας ή ακόμη εμάς τους ίδιους, μας κοιτούν κατάματα, μας χαμογελούν, μας προτρέπουν να σκεφτούμε, να θυμηθούμε και να ονειρευτούμε. Τα έργα της έκθεσης οδηγούν τον θεατή προς μια νοητική αρχειοθέτηση χωροχρόνου και συναισθημάτων, προσκαλώντας τον να ανακαλύψει μέσα του τη δική του ισορροπία  και αρμονία.

 Ο τίτλος-δήλωση "Όταν απλώσουν τα κύματα... θα μπω ξανά να κολυμπήσω", αποκωδικοποιείται ως κατάθεση ψυχής που συνδέει την οπτική αφήγηση με παιδικές αναμνήσεις και ένα απροσδόκητα ρομαντικό οδοιπορικό μνήμης. Είναι η μνήμη που πολλές φορές έχει αποσυρθεί και καταχωθεί στη γεωλογία του ασυνείδητου περιμένοντας καρτερικά τη σκαπάνη ενός ερεθίσματος για να επανέλθει στο φως, αποκρυσταλλώνοντας τον χρόνο έστω και για μία, ανεπαίσθητα μικρή, στιγμή".

Εγκαίνια: 14/7 (8.30 μ.μ.)

Info: Genesis | 14-29/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Η έκθεση θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο.

©Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Γιώργος Κεβρεκίδης Into the Blue XI 70x100cm, Oil painting (2021)

Περισσότερες πληροφορίες

Genesis

Ιπποκράτους 121, Νεάπολη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".