"Space Oddity": Εκδηλώσεις για τις τελευταίες μέρες της έκθεσης του Νίκου Χαραλαμπίδη

Η έκθεση καθώς και οι δράσεις διεξάγονται στον πολυχώρο Metaphor, στους Αμπελόκηπους.

Space Oddity

Την Τρίτη 28 Ιουνίου στις 8μ.μ., το Metaphor σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε μια σειρά από δράσεις, περφόρμανς και διαλέξεις, που θα πραγματοποιηθούν στον πολυχώρο, στα πλαίσια του συμμετοχικού πρότζεκτ του Νίκου Xαραλαμπίδη, με τον τίτλο "Space Oddity". Οι σπονδυλωτές εκδηλώσεις και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που προηγήθηκαν, οργανώνονται από το Ίδρυμα GREECE in USA και τον πολυχώρο METAPHOR και εντάσσονται στις ευρύτερες δραστηριότητας του ART SPACE ODDITY (A.S.O), ένα εκπαιδευτικό-ερευνητικό πρόγραμμα, που εστιάζει τόσο στον ανθρωπολογικό τύπο ζωής κατά την επερχόμενη μετανθρωπιστική εποχή του διαστήματος, όσο και στις μετασχηματικές εμπειρίες της ανθρωπιστικής και ενεργειακής κρίσης της εποχής μας.

"Η τεχνολογική πρόοδος αποδείχθηκε θεοµηνία για τους λαούς του πλανήτη" υποστήριζε ο Κάρλ Μαρξ, δεκαετίες πριν την κορύφωση του μοντερνισμού. Στις μέρες μας, ο Ρωσικός στρατός φαίνεται να επαληθεύει με τον πιο αιματηρό τρόπο τον θεμελιωτή του κομμουνισμού, συνεχίζοντας να εξοντώνει μαζικά, πλήθη αμάχων. Καθώς η απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου ελλοχεύει, η Ρωσία αδιαφορώντας για τη σύμβαση που απαγορεύει τη χρήση βομβών διασποράς, στην οποίαν έχουν προσχωρήσει περισσότερα από 120 κράτη, ισοπεδώνει καθημερινά τεράστιες κατοικημένες περιοχές, ενώ η παράλληλη χρήση εξειδικευμένων εκρηκτικών και πυραύλων με συστήματα πολλαπλής στόχευσης, εκτοξεύονται σαν "μάννα εξ ουρανού", ώστε οι καταστροφές να είναι ολοκληρωτικές.

Αντώνης Μιχαηλίδης, steel, plaster, 140x30x140cm
Αντώνης Μιχαηλίδης, steel, plaster, 140x30x140cm

Η σύγχρονη κοινωνία των δορυφορικών τεχνολογιών και των διαστημικών εξορμήσεων, οπισθοχωρεί με ταχύτητα στον σκοταδισμό, παλινδρομώντας σε κυνικές στρατηγικές και μεθοδεύσεις του ψυχρού πολέμου. Φαινόμενα, τα οποία η ανθρωπότητα είχε τοποθετήσει στην ιστορία του παρελθόντος, επανέρχονται δριμύτερα, και επιπλέον, επιφορτισμένα με την εμφάνιση ασθενειών νέας γενιάς, ως αποτέλεσμα των ολοένα αυξανόμενων τοξικών συνθηκών διαβίωσης, της περιβαλλοντικής ρύπανσης, αλλά και των ακραίων φαινομένων από την αντίδραση της φύσης. Καθώς η κλιματική αλλαγή και η κατασπατάληση των ενεργειακών πόρων επηρεάζουν απειλητικά τον πλανήτη, μια στρατιά από γήινους οργανισμούς, έχουν σταλεί στη σελήνη, εδραιώνοντας την πρώτη αποικία, ενώ οι τουριστικές διαστημικές εξορμήσεις ιδιωτών, ’’για να δουν τη Γη όπως δεν την έχει δει κανείς’’, συγκροτούν μια νέα πραγματικότητα.

Από την έναρξη του προγράμματος ASO, το 2018, οι συμμετέχοντες φοιτητές καλούνται να δημιουργήσουν, μέσα από ένα ευρύ φάσμα διεπιστημονικών προσεγγίσεων, τις δικές τους εικονοπλαστικές μυθολογίες για την πλανητική εποποιία του αύριο. Παράλληλα, πολλά από τα έργα δημιουργούν ερεθίσματα προσέλκυσης και ενεργοποίησης των πολιτών στον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, ενώ σημαντική είναι και η διάδραση των φοιτητών με το έργο καταξιωμένων, ακόμη και ιστορικών, καλλιτεχνών. Η συμβολή της τέχνης και η δύναμη της εικόνας, υπήρξε πάντοτε σημαντική στην αντίσταση ενάντια σε καταστάσεις και πολιτικές που αποδυναμώνουν την ανθρωπότητα από την ανάπτυξη, την ευημερία και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη.

Space Oddity

Το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων, που περιελάμβανε αρχικά τα φοιτητικά εργαστήρια, συνεχίζεται με την έκθεση των παραγόμενων έργων, σε διάλογο με έργα σημαντικών καλλιτεχνών, που θα διαρκέσει από τις 14 μέχρι τις 2/7/22. Το δεύτερο μέρος, που περιλαμβάνει μεγαλύτερης έκτασης εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και σε άλλα τρία πολιτιστικά κέντρα της Αθήνας. Με έναρξη τις 23 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις του Φθινοπώρου θα ολοκληρωθούν με την ατομική έκθεση του Νίκου Χαραλαμπίδη, που διοργανώνει το Ίδρυμα Greece in USA σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Στόχος του Ιδρύματος, είναι η συνεργασία Αμερικής και Ελλάδας, στις ανταλλαγές πολιτιστικών εκδηλώσεων και στην ενδελεχή παρουσίαση του έργου σημαντικών δημιουργών και από τις δύο χώρες.

Συμμετέχουν οι: Robin Cofer, Adham Hafez, Umut Ballikaya, Sarah Singh, Panorama editions, Γιώργος Λάππας, Santiago Sierra, Manuel Saiz, Juan Munoz, Mounir Fatmi, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Σάββας Χριστοδουλίδης, Panamarenko, Αντώνης Μιχαηλίδης, Victoria Cayre, Agathe Champagnol, Αλίκη Παλάσκα, Orlando Britto Jinorio, Γιώργος Καζάζης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ανδρέας Λυμπεράτος, Γιάννης Γαΐτης, Χαράλαμπος Δερμάτης, Παναγιώτης Σιαγκρής, Txuspo Poyo, Χαράλαμπος Θεοδώρου, Χρίστος Κατσίνης, Μιχαηλάγγελος Βλάσσης-Ζιάκας, Βασιλική Σοφρά, Περσεφόνη Ζυγομαλά, Γιώργος Τριανταφυλόπουλλος, Φωτεινή Μάστορη, Ζαχαρίας Αγιοβλασίτης, Pulvis Umbra, Μάριος Αντωνιάδης, Κώστας Ζιρίδης, Στέργιος Σαμσάκης, Κώστας Φιλίππου, Χάρης Κοντοσφύρης, Κοσμάς Δενδρινός, Πάνος Τσουκανάς, Αθανασία Τσάτσου, Δανάη Γκούγια, Γιώργος Χούντας, Αθανάσιος Τριάντος, Αθανασία Κατή, Πάνος Κόλλιας, Ελίζα Καλογιάννη, Αναστασία Αλεξανδρή, Πάνος Ντε Πίντο, Αντώνης Πετράκης, Κων/τίνα Ποντίκη, Ασπασία Μαστρογιάννη, Άννα Παπαδοπούλου, Παύλος Θεοδώρου, Νίκος Λάριος, Ελένη Ζερβού, Κυριάκος Μητρόπουλος, Βασίλης Χαντζής, Βασίλης Λουλές, Στάθης Φώτης, Κατερίνα Κεραμίδα, Χάρης Μπασκόζος, Ισμήνη Γεωργιάδου, Ελένη Βουλάλα, Άρης Παπαϊωάννου, Γιάννης Μπουρνιάς, Δημοσθένης Χαδούλης, Ελισάβετ Παπαδημητρίου, Γιούλη Χάλαρη, Μαρίζα Φεραντούρου.

Λήξη έκθεσης: Σάββατο 2 Ιουλίου

Περισσότερες πληροφορίες

Space Oddity

  • Εικαστικά

Το συμμετοχικό πρότζεκτ του Νίκου Χαραλαμπίδη εντάσσεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού-ερευνητικού προγράμματος ART SPACE ODDITY (A.S.O), το οποίο εστιάζει τόσο στον ανθρωπολογικό τύπο ζωής κατά την επερχόμενη μετανθρωπιστική εποχή του διαστήματος, όσο και στις μετασχηματικές εμπειρίες της ανθρωπιστικής και ενεργειακής κρίσης της εποχής μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/08/2022

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.

"5 fragments": Μια έκθεση που αναδεικνύει την σύγχρονη ελληνική κεραμική

Η γκαλερί nord παρουσιάζει αποσπάσματα της δουλειάς 5 σύγχρονων Ελληνίδων κεραμιστών στο κοινό των Σπετσών.

Ένα μαρμάρινο πορτραίτο παιδιού από τη Σμύρνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, γιορτάζει την 100η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής παρουσιάζοντας την άγνωστη "μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης".

Τοιχογραφία αφιερωμένη στον Ένιο Μορικόνε κοσμεί τα Άνω Λαδάδικα

Η περιοχή Βαλαωρίτου αποκτά μια νέα τοιχογραφία με θέμα την εμβληματική ταινία "Cine Paradiso", η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμβολή του πολιτιστικού συλλόγου φίλων μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος

"Διαδρομές στη Μάρπησσα": Το 12ο βιωματικό φεστιβάλ έρχεται στην Πάρο

Στα τέλη αυτού του μήνα θα διεξαχθεί το 12 πολιτιστικό φεστιβάλ, ταξιδεύοντάς μας από παρόν, σε παρελθόν και μέλλον.