Το Επιγραφικό Μουσείο εγκαινιάζει την πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση στην Ελλάδα

Ο εικαστικός και χαρακτής Παναγιώτης Πριστούρης παρουσιάζει στο μουσείο 21 χαρακτικά έργα, αντιπροσωπευτικά τεσσάρων σταθμών της ζωής του.

Γαΐτα Παναγιώτης Πριστούρης ©Παναγιώτης Πριστούρης

Την πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση σε άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα διοργανώνει η MYARTIST, σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο, με έργα του εικαστικού και χαράκτη Παναγιώτη Πριστούρη. Στην "Πορεία της γραμμής" παρουσιάζονται 21 χαρακτικά έργα που αντιπροσωπεύουν τους 4 σταθμούς της διαδρομής του καλλιτέχνη, καθώς και 3 εντυπωσιακά αντίγραφα επιγραφών από την πλούσια συλλογή του Επιγραφικού Μουσείου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διοργάνωσης μιας έκθεσης προσβάσιμης για κάθε άτομο, έχουν γίνει σημαντικές προσαρμογές στον τρόπο παρουσίασης και επεξήγησης των χαρακτικών έργων. Κάθε έργο συνοδεύεται από διερμηνεία μέσω QR κωδικών στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στο Διεθνές Σήμα, ενώ υπάρχει και ηχητική περιγραφή του από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Ο τίτλος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η χρονολογία δημιουργίας κάθε έργου θα είναι αποτυπωμένα και στη γραφή Braille. Σημείο αναφοράς της έκθεσης αποτελεί το απτικό χαρακτικό έργο "Γαΐτα", κατάλληλο, μέσω ειδικού φωτισμού, για άτομα με οπτική αναπηρία. Επίσης, για το έργο με τίτλο "Κλείσοβα", ο/η επισκέπτης/-πτρια θα μπορεί να δει όλα τα στάδια δημιουργίας του, από τη χάραξη μέχρι και το τελικό τύπωμα.

Window Παναγιώτης Πριστούρης
©Παναγιώτης Πριστούρης
"Window"

Μία από τις πολλές καινοτομίες της έκθεσης είναι ο σχεδιασμός αισθητηριακού χάρτη για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και η συνεχής παρουσία διερμηνέα στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και συνοδού για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Παράλληλα τις ημέρες της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν δύο διαδραστικά εργαστήρια αναφορικά με την ελευθερία έκφρασης της ατομικής μας ταυτότητας (Η τυραννία του χώρου) και την προσβασιμότητα στους χώρους τέχνης.

Dawn Παναγιώτης Πριστούρης
©Παναγιώτης Πριστούρης
"Dawn"

Τα 21 χαρακτικά έργα του Παναγιώτη Πριστούρη που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν επιλεγεί με τη συμβολή πέντε διεθνών επιμελητών: της Αφροδίτης Οικονομίδου, της Μαρίνας Γεωργοπούλου, της Liba Berzina, του Αλέξανδρου Παναγιωτόπουλου και της Κύρας Παπανικολάου. Κάθε επιμελητής δούλεψε πάνω σε μια συγκεκριμένη περίοδο της εικαστικής παραγωγής του καλλιτέχνη, αναλύοντας και αξιολογώντας τις διάφορες φάσεις της καλλιτεχνικής του εξέλιξης και ωρίμανσης.

Εγκαίνια: 24/6 (6 μ.μ.)

Info: Επιγραφικό Μουσείο - Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων (Κέντρο Επιγραφικών Μελετών) | 24-30/6 | Ώρες λειτουργίας: Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 7 μ.μ., καθημερινές 5-9 μ.μ. | Είσοδος: €4, €2

©φωτογραφίας εξωφύλλου: "Γαΐτα", Παναγιώτης Πριστούρης

Περισσότερες πληροφορίες

Επιγραφικό Μουσείο

Τοσίτσα 1
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μέχρι τέλη Ιουλίου παρατείνεται η έκθεση "Μαγικές Εικόνες" στη Ταινιοθήκη

Το Μουσείο Κινηματογράφου εγκαινιάστηκε με μία εντυπωσιακή έκθεση που μας ταξιδεύει στην πολύχρονη ιστορία του κινηματογράφου, μέσω σπάνιων εκθεμάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2022

"Surface Gravity": Η αστική συνθήκη αντανακλάται στην τέχνη του δρόμου

Ο Δημήτρης Δάλλας εγκαινιάζει στην Kapopoulos Fine Arts στην Νάουσα της Πάρου μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που προβάλλει την αστική ζωή, μέσα από έντονες χρωματικές συνθέσεις.

"The Hawk Shank Redemption": ζωγραφική και περφόρμανς "ακροβατούν" στην έκθεση της Ελισσάβετ Σφυρή

Μια ατομική έκθεση στο "ΜΙΜΗ" Daily Bar – Cafe, υπό την επιμέλεια της Αλίκης Μακρυγιάννη.

"Μέλι & Γάλα – Η υπόσχεση της Αφθονίας": Πολιτιστική κληρονομιά και η αειφορία της Μητέρας-Γης

Η ομαδική εικαστική έκθεση παρουσιάζεται στην κυκλαδίτικη Κέα και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, αγιογραφίας, γλυπτογραφίας και σχεδίου.

Ένας "Out of the box" διαγωνισμός σχεδιασμού ξενοδοχειακών χώρων

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 100% Hotel Show και το Αρχιτεκτονικό ηλεκτρονικό Περιοδικό Archetype.gr, ενόψει της επετειακής, 10ης διοργάνωσης της Έκθεσης 100% Hotel Show Διαγωνισμός Σχεδιασμού | "Out of the box … in a box"

"36 και σήμερα": Ο ρόλος του χρώματος στη σύγχρονη ξυλογραφία

Ζωγραφικά έργα του Καθηγητή του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται στην Art Appel Gallery

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ξαναζωντανεύει στην Αρχαία Ολυμπία

Με την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το φημισμένο άγαλμα του θεού Δία φιλοτεχνημένο από τον Φειδία ανακατασκευάστηκε και κοσμεί έναν εκθεσιακό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία.