Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη έρχεται στο νησί των ανέμων με το Mykonos Art Festival 2022

Μια μεγάλη γιορτή για την τέχνη θα διαρκέσει στη Μύκονο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, φέρνοντας στο νησί πλήθος εικαστικών, κινηματογραφικών, μουσικών και χορευτικών εκδηλώσεων.

Mykonos Arts Festival 2022 ©Ουλκερογλου

Εικαστικές εγκαταστάσεις γνωστών καλλιτεχνών στη Χώρα και έργα που έγιναν ειδικά για το Φεστιβάλ, videoπροβολές, χορός, συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από όλο το φάσμα της μουσικής, αφιερώματα σε δημιουργούς, κινηματογράφο έρχονται στη Μύκονο με το Mykonos Art Festival 2022.

Το Mykonos Art Festival 2022 φιλοδοξεί φέτος να αγκαλιάσει όλους τους χώρους της δημιουργίας, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού αλλά και τις τοποθεσίες – φορείς ιστορίας και παράδοσης. Πρόκειται για μια βεντάλια δράσεων οι οποίες μαζί με τις εκδηλώσεις των τοπικών πολιτιστικών φορέων επιδιώκουν να καλύψουν το σύνολο του φάσματος της σύγχρονης τέχνης και να αξιοποιήσουν την πολιτιστική κληρονομιά και την πλούσια παράδοση της Μυκόνου.

Mykonos Art Festival 2022 ΦΑΕΘΩΝ Σκουλα

Η επίσημη έναρξη του Mykonos Art Festival 2022 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου μπροστά στο ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου με ένα σύνολο εκδηλώσεων που δίνουν τον τόνο μιας μεγάλης γιορτής. Ένα 3D mapping video θα ντύσει την πρόσοψη του Δημαρχείου, η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη θα τραγουδήσει αγαπημένες άριες με τη συνοδεία της κιθαρίστριας Κορίνας Βουγιούκα ενώ αμέσως μετά ακολουθεί πάρτυ με DJ την Άννα Πασχαλίδου που υπόσχεται διασκέδαση μέχρι πρωίας.

Η αναγγελία της έναρξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου από το δυναμικό γκρουπ κρουστών Batalá.

Η συνέχεια είναι το ίδιο δυναμική και ενδιαφέρουσα: συναυλίες σε όλο το νησί, με μουσική μπαρόκ στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο στο τσέμπαλο και τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα και συναυλία μεσαιωνικής λατρευτικής μουσικής από το Σύνολο Κέντρου Παλαιάς Μουσικής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κούντουρα στον Καθολικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Αλευκάνδρα. Ακόμη, στο συναυλιακό πρόγραμμα συμμετέχουν ο Δημήτρης Βασιλάκης με το κουαρτέττο του και special guest τον σπουδαίο Αμερικανό σαξοφωνίστα Craig Bailey, η Sugahspank, οι Polis Ensemble και η Ερήνη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη ένα αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο με τους Χρήστο Θηβαίο και Κώστα Θωμαϊδη.

Ξεχωριστή στιγμή για το φεστιβάλ αποτελεί η συνεργασία για πρώτη φορά με το Athens Open Air Film Festival και οι Open Air Full Moon προβολές δίπλα στο κύμα. Τέλος, ταξιδεύουμε στη Δήλο με την θεατρική παράσταση Φαέθων, σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν Μυκονιάτες καλλιτέχνες, με μουσικά και χορευτικά σχήματα παραδοσιακά και σύγχρονα, με την θεατρική παράσταση "Εμείς οι Έλληνες" από τη Θεατρική Ομάδα Μυκόνου σε σκηνοθεσία Δομίνικου- Δημήτρη Κουκά, αλλά και μικρασιάτικες γεύσεις, αφού "100 χρόνια… Μπαχαρίζει" και η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου θα κάνει τις μνήμες "γιορτή".

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Mykonos Art Festival 2022 Ίλια Παπασπύρου ανέφερε σχετικά με την πρωτοβουλία: "Το Mykonos Art Festival2022 ανοίγει πανιά στις 25 Ιουνίου και θα κλείσει αυλαία στις 30 Σεπτεμβρίου. Δύο χρόνια μετά την δύσκολη συγκυρία της πανδημίας ξεκινάμε και πάλι με γιορτινή διάθεση και μια κρυφή προσδοκία: Να καταφέρει η Τέχνη να μας κινητοποιήσει και να μας προκαλέσει. Το φετινό πρόγραμμα διατρέχει μια σκέψη και ένα όραμα γύρω από τη λειτουργία του Δημόσιου Χώρου. Ποιός και γιατί τον περπατά, τι βλέπει, τι σκέφτεται, πώς μπορεί να συμμετέχει ο επισκέπτης και ο κάτοικος στη διαμόρφωσή του; Τι ζητάμε από τα σοκάκια και τις πλατείες αυτής της πανέμορφης Χώρας και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο χώρους-"τοπόσημα του νησιού, γνωστά και άγνωστα, προβεβλημένα ή κρυφά και παραμελημένα; Με αυτές τις σκέψεις δημιουργήσαμε μια πρωτότυπη περιπατητική διαδρομή για να ανακαλύψουμε πέντε εικαστικές εγκαταστάσεις γνωστών καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν αποκλειστικά για το Φεστιβάλ και τη Μύκονο. Ελπίζω οι πλατείες, τα σοκάκια, ο υπαίθριος και ο δημόσιος χώρος να λειτουργήσουν ως χώροι ελεύθερης πρόσβασης, σκέψης , διασκέδασης και συνάντησης του κοινού με την Τέχνη σε όλες της τις μορφές. Και η Μύκονος να γιορτάσει ένα διαφορετικό καλοκαίρι".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.