Μια προσφυγική κατοικία στο Χαλάνδρι ενεργοποιείται με τη συμβολή 29 σύγχρονων καλλιτεχνών

Η συμπλήρωση 100 χρόνων από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής αποτελεί κομβική στιγμή για την ιχνηλάτηση του τόπου και της ιστορίας του Συνοικισμού Χαλανδρίου επιτρέποντας νέες αναγνώσεις και ερμηνείες.

Έκθεση «Burn in» ©Έφη Φουρίκη

Από το 2019 με κέντρο μια προσφυγική κατοικία στον Συνοικισμό Χαλανδρίου, εκπρόσωποι της σύγχρονης ελληνικής τέχνης συμμετέχουν σε μια σειρά από δράσεις με κυρίαρχο στοιχείο τη διερεύνηση και επαναοικειοποίηση του δημόσιου χώρου.

Φέτος, η συμπλήρωση 100 χρόνων από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής αποτελεί κομβική στιγμή για την ιχνηλάτηση του τόπου και της ιστορίας του Συνοικισμού Χαλανδρίου επιτρέποντας νέες αναγνώσεις και ερμηνείες. Δεν επιδιώκεται ένα ταξίδι μνήμης και νοσταλγίας αλλά περισσότερο ένα βήμα ερμηνείας των σιωπηρών –αλλά ακόμα φανερών αποτυπωμάτων του παρελθόντος.

Η έκθεση, σε επιμέλεια των Παναγιώτη Δαραμάρα και Ήρα Παπαδοπούλου, στην οποία συμμετέχουν 29 εικαστικοί και θεωρητικοί περιλαμβάνει εφήμερες in situ εγκαταστάσεις, performances, videos και ομιλίες στα πάρκα, στους δρόμους, στην αυλή μιας προσφυγικής οικίας του Συνοικισμού και στο συνοικιακό σινεμά Αθηνά.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Σπύρος Αγγελόπουλος, Έλενα Ακύλα, Εριφύλη Βενέρη, Παναγιώτης Βούλγαρης, Εύα Γιαννακοπούλου, Περσεφόνη Μύρτσου, Ρία Δάμα, Παναγιώτης Δαραμάρας, Αγγελική Δουβέρη, Γιώργος Θεοδώρου, Κωστούλα Μάκη, Διονύσης Ματαράγκας, Νίκος Παπαδημητρίου, Κώστας Τσώλης, Ήρα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπουτσάκης, Νίκος Ποδιάς, Ηλίας Πούλος, Νίκος Σιδηρόπουλος, Ανδρέας Σιτορέγκο, Μάγδα Ταμάμ, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Κωνσταντίνος Τσιούτας, Νάιρα Στεργίου, Τάσσος Τριανταφύλλου, Έφη Φουρίκη, Δημήτρης Χαλάτσης, Μυρτώ Χμιελέφσκι, Κώστας Χριστόπουλος, studio refugees

Δράσεις

Δευτέρα 4 Ιουλίου, 19:00, συζήτηση με θέμα : " Ιστορικοποιώντας τη μνήμη στο θεωρητικό και ποιητικό πεδίο”, (Χρυσοστόμου Σμύρνης 10). Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Κώστας Βούλγαρης, Αλέξιος Μάινας, Πέτρος Πολυμένης, Συντονίστρια: Κωστούλα Μάκη

Τρίτη 5 Ιουλίου, προβολή της ταινίας: "Oι Νύφες του Μάλτεπε”, σινεμά Αθηνά, 21:00 (Σολωμού 18, Χαλάνδρι)

Σημείο συνάντησης: Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, Χαλάνδρι

Εγκαίνια: 2/7 (7 μ.μ.)

Διάρκεια έκθεσης: 2-5 Ιουλίου

Η έκθεση και όλα τα δρώμενα έχουν ελεύθερη είσοδο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.