Μια προσφυγική κατοικία στο Χαλάνδρι ενεργοποιείται με τη συμβολή 29 σύγχρονων καλλιτεχνών

Η συμπλήρωση 100 χρόνων από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής αποτελεί κομβική στιγμή για την ιχνηλάτηση του τόπου και της ιστορίας του Συνοικισμού Χαλανδρίου επιτρέποντας νέες αναγνώσεις και ερμηνείες.

Έκθεση «Burn in» ©Έφη Φουρίκη

Από το 2019 με κέντρο μια προσφυγική κατοικία στον Συνοικισμό Χαλανδρίου, εκπρόσωποι της σύγχρονης ελληνικής τέχνης συμμετέχουν σε μια σειρά από δράσεις με κυρίαρχο στοιχείο τη διερεύνηση και επαναοικειοποίηση του δημόσιου χώρου.

Φέτος, η συμπλήρωση 100 χρόνων από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής αποτελεί κομβική στιγμή για την ιχνηλάτηση του τόπου και της ιστορίας του Συνοικισμού Χαλανδρίου επιτρέποντας νέες αναγνώσεις και ερμηνείες. Δεν επιδιώκεται ένα ταξίδι μνήμης και νοσταλγίας αλλά περισσότερο ένα βήμα ερμηνείας των σιωπηρών –αλλά ακόμα φανερών αποτυπωμάτων του παρελθόντος.

Η έκθεση, σε επιμέλεια των Παναγιώτη Δαραμάρα και Ήρα Παπαδοπούλου, στην οποία συμμετέχουν 29 εικαστικοί και θεωρητικοί περιλαμβάνει εφήμερες in situ εγκαταστάσεις, performances, videos και ομιλίες στα πάρκα, στους δρόμους, στην αυλή μιας προσφυγικής οικίας του Συνοικισμού και στο συνοικιακό σινεμά Αθηνά.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Σπύρος Αγγελόπουλος, Έλενα Ακύλα, Εριφύλη Βενέρη, Παναγιώτης Βούλγαρης, Εύα Γιαννακοπούλου, Περσεφόνη Μύρτσου, Ρία Δάμα, Παναγιώτης Δαραμάρας, Αγγελική Δουβέρη, Γιώργος Θεοδώρου, Κωστούλα Μάκη, Διονύσης Ματαράγκας, Νίκος Παπαδημητρίου, Κώστας Τσώλης, Ήρα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπουτσάκης, Νίκος Ποδιάς, Ηλίας Πούλος, Νίκος Σιδηρόπουλος, Ανδρέας Σιτορέγκο, Μάγδα Ταμάμ, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Κωνσταντίνος Τσιούτας, Νάιρα Στεργίου, Τάσσος Τριανταφύλλου, Έφη Φουρίκη, Δημήτρης Χαλάτσης, Μυρτώ Χμιελέφσκι, Κώστας Χριστόπουλος, studio refugees

Δράσεις

Δευτέρα 4 Ιουλίου, 19:00, συζήτηση με θέμα : " Ιστορικοποιώντας τη μνήμη στο θεωρητικό και ποιητικό πεδίο”, (Χρυσοστόμου Σμύρνης 10). Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Κώστας Βούλγαρης, Αλέξιος Μάινας, Πέτρος Πολυμένης, Συντονίστρια: Κωστούλα Μάκη

Τρίτη 5 Ιουλίου, προβολή της ταινίας: "Oι Νύφες του Μάλτεπε”, σινεμά Αθηνά, 21:00 (Σολωμού 18, Χαλάνδρι)

Σημείο συνάντησης: Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, Χαλάνδρι

Εγκαίνια: 2/7 (7 μ.μ.)

Διάρκεια έκθεσης: 2-5 Ιουλίου

Η έκθεση και όλα τα δρώμενα έχουν ελεύθερη είσοδο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".