Μια προσφυγική κατοικία στο Χαλάνδρι ενεργοποιείται με τη συμβολή 29 σύγχρονων καλλιτεχνών

Η συμπλήρωση 100 χρόνων από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής αποτελεί κομβική στιγμή για την ιχνηλάτηση του τόπου και της ιστορίας του Συνοικισμού Χαλανδρίου επιτρέποντας νέες αναγνώσεις και ερμηνείες.

Έκθεση «Burn in» ©Έφη Φουρίκη

Από το 2019 με κέντρο μια προσφυγική κατοικία στον Συνοικισμό Χαλανδρίου, εκπρόσωποι της σύγχρονης ελληνικής τέχνης συμμετέχουν σε μια σειρά από δράσεις με κυρίαρχο στοιχείο τη διερεύνηση και επαναοικειοποίηση του δημόσιου χώρου.

Φέτος, η συμπλήρωση 100 χρόνων από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής αποτελεί κομβική στιγμή για την ιχνηλάτηση του τόπου και της ιστορίας του Συνοικισμού Χαλανδρίου επιτρέποντας νέες αναγνώσεις και ερμηνείες. Δεν επιδιώκεται ένα ταξίδι μνήμης και νοσταλγίας αλλά περισσότερο ένα βήμα ερμηνείας των σιωπηρών –αλλά ακόμα φανερών αποτυπωμάτων του παρελθόντος.

Η έκθεση, σε επιμέλεια των Παναγιώτη Δαραμάρα και Ήρα Παπαδοπούλου, στην οποία συμμετέχουν 29 εικαστικοί και θεωρητικοί περιλαμβάνει εφήμερες in situ εγκαταστάσεις, performances, videos και ομιλίες στα πάρκα, στους δρόμους, στην αυλή μιας προσφυγικής οικίας του Συνοικισμού και στο συνοικιακό σινεμά Αθηνά.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Σπύρος Αγγελόπουλος, Έλενα Ακύλα, Εριφύλη Βενέρη, Παναγιώτης Βούλγαρης, Εύα Γιαννακοπούλου, Περσεφόνη Μύρτσου, Ρία Δάμα, Παναγιώτης Δαραμάρας, Αγγελική Δουβέρη, Γιώργος Θεοδώρου, Κωστούλα Μάκη, Διονύσης Ματαράγκας, Νίκος Παπαδημητρίου, Κώστας Τσώλης, Ήρα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπουτσάκης, Νίκος Ποδιάς, Ηλίας Πούλος, Νίκος Σιδηρόπουλος, Ανδρέας Σιτορέγκο, Μάγδα Ταμάμ, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Κωνσταντίνος Τσιούτας, Νάιρα Στεργίου, Τάσσος Τριανταφύλλου, Έφη Φουρίκη, Δημήτρης Χαλάτσης, Μυρτώ Χμιελέφσκι, Κώστας Χριστόπουλος, studio refugees

Δράσεις

Δευτέρα 4 Ιουλίου, 19:00, συζήτηση με θέμα : " Ιστορικοποιώντας τη μνήμη στο θεωρητικό και ποιητικό πεδίο”, (Χρυσοστόμου Σμύρνης 10). Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Κώστας Βούλγαρης, Αλέξιος Μάινας, Πέτρος Πολυμένης, Συντονίστρια: Κωστούλα Μάκη

Τρίτη 5 Ιουλίου, προβολή της ταινίας: "Oι Νύφες του Μάλτεπε”, σινεμά Αθηνά, 21:00 (Σολωμού 18, Χαλάνδρι)

Σημείο συνάντησης: Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, Χαλάνδρι

Εγκαίνια: 2/7 (7 μ.μ.)

Διάρκεια έκθεσης: 2-5 Ιουλίου

Η έκθεση και όλα τα δρώμενα έχουν ελεύθερη είσοδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μέχρι τέλη Ιουλίου παρατείνεται η έκθεση "Μαγικές Εικόνες" στη Ταινιοθήκη

Το Μουσείο Κινηματογράφου εγκαινιάστηκε με μία εντυπωσιακή έκθεση που μας ταξιδεύει στην πολύχρονη ιστορία του κινηματογράφου, μέσω σπάνιων εκθεμάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2022

"Surface Gravity": Η αστική συνθήκη αντανακλάται στην τέχνη του δρόμου

Ο Δημήτρης Δάλλας εγκαινιάζει στην Kapopoulos Fine Arts στην Νάουσα της Πάρου μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που προβάλλει την αστική ζωή, μέσα από έντονες χρωματικές συνθέσεις.

"The Hawk Shank Redemption": ζωγραφική και περφόρμανς "ακροβατούν" στην έκθεση της Ελισσάβετ Σφυρή

Μια ατομική έκθεση στο "ΜΙΜΗ" Daily Bar – Cafe, υπό την επιμέλεια της Αλίκης Μακρυγιάννη.

"Μέλι & Γάλα – Η υπόσχεση της Αφθονίας": Πολιτιστική κληρονομιά και η αειφορία της Μητέρας-Γης

Η ομαδική εικαστική έκθεση παρουσιάζεται στην κυκλαδίτικη Κέα και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, αγιογραφίας, γλυπτογραφίας και σχεδίου.

Ένας "Out of the box" διαγωνισμός σχεδιασμού ξενοδοχειακών χώρων

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 100% Hotel Show και το Αρχιτεκτονικό ηλεκτρονικό Περιοδικό Archetype.gr, ενόψει της επετειακής, 10ης διοργάνωσης της Έκθεσης 100% Hotel Show Διαγωνισμός Σχεδιασμού | "Out of the box … in a box"

"36 και σήμερα": Ο ρόλος του χρώματος στη σύγχρονη ξυλογραφία

Ζωγραφικά έργα του Καθηγητή του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται στην Art Appel Gallery

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ξαναζωντανεύει στην Αρχαία Ολυμπία

Με την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το φημισμένο άγαλμα του θεού Δία φιλοτεχνημένο από τον Φειδία ανακατασκευάστηκε και κοσμεί έναν εκθεσιακό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία.