"Άρθρο 1, δοκιμή 1": Μια ιδέα σε εξέλιξη από τις Τζένη Αργυρίου και Νίνα Παπακωνσταντίνου

Το πρότζεκτ «Άρθρο 1, δοκιμή 1» θα παρουσιαστεί στα τέλη του μήνα στον χώρο του Potential Project.

Τζένη Αργυρίου & Νίνα Παπακωνσταντίνου

Στο πλαίσιο των όσων συζητήθηκαν στις συναντήσεις του Potential Project, δύο χρόνια πριν, η Τζένη Αργυρίου και η Νίνα Παπακωνσταντίνου αποφάσισαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα ενός από κοινού έργου. 

Χωρίς να γνωρίζονται, αλλά γνωρίζοντας λίγο η μία τη δουλειά της άλλης, συναντήθηκαν με βάση το κοινό τους σημείο –το ενδιαφέρον τους  για τη γλώσσα- και μοιράστηκαν κάποια από τα εργαλεία, τα μέσα και τις πρακτικές που χρησιμοποιούν, για να ανακαλύψουν ένα νέο πεδίο έρευνας που να περιέχει τόσο κάτι γνώριμο όσο και κάτι άγνωστο για την καθεμία. Οι δυναμικές και οι δυνατότητες της γραφής ενός κειμένου στο σώμα και στο χώρο, ή καλύτερα από το σώμα στο χώρο, ήταν αυτό που κυρίως τις απασχόλησε και μέσα σε αυτό το πρώτο στάδιο έρευνας κατέληξαν σε μία ελλειπτική και υπαινικτική χορογραφία-εγκατάσταση. 

Τζένη Αργυρίου & Νίνα Παπακωνσταντίνου

Στην πορεία, και έπειτα από συναντήσεις, τηλεφωνήματα, κείμενα, ιδέες, επιδοκιμασίες, απορρίψεις και μπόλικες δοκιμές, είδαν ότι είναι πιο σημαντική η διαδικασία καθαυτή –και πιο κοντά στην έννοια του potential- από ένα τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή "έργο”. Οι καλλιτέχνιδες αποφάσισαν λοιπόν να δείξουν επιλεκτικά την πορεία μιας συνεργασίας και μιας ιδέας, που είναι ακόμα εν εξελίξει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της τελικής μορφής της, καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε και το τέλος της δυναμικής των δοκιμών και των σχετικά απεριόριστων πιθανοτήτων.

Έτσι, με τον τίτλο "Άρθρο 1, δοκιμή 1", παρουσιάζουν στο χώρο του Potential Project τρία διαφορετικά αποτυπώματα της διαδικασίας αυτής: ένα ηχητικό αρχείο από τις πρώτες τους δοκιμές, ένα οπτικό αρχείο -και συγκεκριμένα βίντεο καταγραφή της πρώτης απόπειρας της χο(ω)ρογραφίας/εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο-, και ένα εικαστικό αποτύπωμα με τη μεταφορά της εγκατάστασης σε κλίμακα στον εσωτερικό χώρο. Η τελευταία τους ιδέα-δοκιμή έγινε πάνω στο πρώτο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου –ενός κειμένου με το οποίο και οι δύο έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν. Εδώ, οι καλλιτέχνιδες "γράφουν” περπατώντας το κείμενο του πρώτου άρθρου και τοποθετούν πέτρες για να σημειώσουν τα κενά ανάμεσα στις λέξεις. 

Τζένη Αργυρίου & Νίνα Παπακωνσταντίνου

Το βάδισμα ως δράση συνδέεται με μία πρακτική διαμαρτυρίας, ενώ οι πέτρες που απομένουν ως ίχνος της δράσης τονίζουν και παγιώνουν τα κενά, σε αντιπαράθεση με τη φευγαλέα και προσωρινή φύση της περιπατητικής γραφής. Πρόκειται για ένα σχόλιο πάνω στην κυριολεξία, την εφαρμογή ή όχι των συμφωνημένων, τον "τύπο” και το "κενό” των λέξεων. 

Εγκαίνια: 30/6 (7 μ.μ.)

Info: Potential Project | Ώρες λειτουργίας: 1 & 4/7: 5-9 μ.μ., 2 & 3/7: 1-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

10 "Plásmata" που ξεχωρίσαμε στο Πεδίον του Άρεως

Με 2 σχεδόν εβδομάδες να έχουν απομείνει για το κλείσιμο της έκθεσης ψηφιακής τέχνης της Στέγης, σας προτείνουμε 10 διαδραστικά εκθέματα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε από κοντά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
24/06/2022

Ανοικτή συζήτηση για την έκθεση της Δανάης Στράτου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων

Η έκθεση "Burning Issues – Merimbula" θα είναι ανοικτή προς το κοινό μέχρι 10 Ιουλίου.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη έρχεται στο νησί των ανέμων με το Mykonos Art Festival 2022

Μια μεγάλη γιορτή για την τέχνη θα διαρκέσει στη Μύκονο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, φέρνοντας στο νησί πλήθος εικαστικών, κινηματογραφικών, μουσικών και χορευτικών εκδηλώσεων.

World Weather Network: Μια παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας για την κλιματική κρίση

Ο ΝΕΟΝ συμμετέχει στη πρωτοποριακή συμμαχία φορέων των εικαστικών τεχνών από 28 χώρες και στο πλαίσιό του, δημιουργεί το πρόγραμμα 112, Climate Tone για την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Ποια θα είναι η 5η τοιχογραφία του ArtWalk 7;

Η Ellena Lourens έρχεται στην Πάτρα για να συμμετάσχει στις τοιχογραφίες του 7ου Διεθνούς Street Art Φεστιβάλ Πάτρας

Μια συζήτηση για "το όνειρο των μάγων" στο Tavros

Ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος και η καλλιτέχνιδα Ρένα Παπασπύρου συζητούν στο πλαίσιο της τέταρτης συζήτησης της σειράς "Διασταυρώσεις".

"Ενισχύοντας τις πολιτιστικές συνεργασίες XR": Πρόσκληση συμμετοχής στο XR πρόγραμμα "Metalogues"

Καλλιτέχνες, εργαζόμενοι ή επιχειρηματίες στον χώρο του πολιτισμού, επιμελητές, καθώς και μουσεία, γκαλερί και πολιτιστικοί χώροι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα που αφορά τεχνολογίες Διευρυμένης Πραγματικότητας, δημιουργώντας έργα XR μαζί με επαγγελματίες του τομέα.