"Sub Rosa": Η Joanna Piotrowska και το Formafantasma δημιουργούν καλλιτεχνικές αντιθέσεις

Η έκθεση εγκαινιάζεται στον χώρο τέχνης ARCH, κοντά στην Πύλη του Αδριανού.

Sub Rosa

Το ARCH παρουσιάζει σήμερα 17 Ιουνίου την έκθεση "Sub Rosa" της εικαστικού Joanna Piotrowska και του στούντιο Formafantasma.

Η ιδέα πίσω από την έκθεση γίνεται πιο ξεκάθαρη μέσα από τη διήγηση της εικαστικού: "Το 2015, ταξίδεψα στο Ναγκόρνο-Καραµπάχ, µια αµφισβητούµενη περιοχή µεταξύ Αρµενίας και Αζερµπαϊτζάν. Μετά από λίγες ηµέρες, εξερευνώντας και φωτογραφίζοντας, έφτασα στο Άγκνταµ και αργότερα στο Στεπανακέρτ, όπου κατηγορήθηκα για κατασκοπεία και υποβλήθηκα σε ανακρίσεις από την τοπική στρατιωτική αστυνοµία. Μετά τις ανακρίσεις, µε άφησαν ελεύθερη και µου είπαν να συνεχίσω να φωτογραφίζω. Tαραγµένη από τις εµπειρίες των ανακρίσεων και γνωρίζοντας ότι κάθε µου κίνηση παρακολουθούνταν, αποφάσισα να εστιάσω την προσοχή µου στο µόνο ασφαλές θέµα σε έναν τόπο στρατιωτικών συγκρούσεων - τα πανταχού παρόντα τριαντάφυλλα".

Για πολλά χρόνια µετά το περιστατικό αυτό, η Piotrowska επιστρέφει στη φωτογράφηση των τριαντάφυλλων και τα αναλογίζεται στο πλαίσιο της παραµονής της στο Ναγκόρνο-Καραµπάχ. Εµπνευσµένη από τις διφορούµενες ιδιότητες της αίθουσας ανάκρισης ως σηµείο εκκίνησης, προσκάλεσε το design studio Formafantasma να συνεργαστούν στη µετάφραση αυτής της σύνθετης εµπειρίας σε αντικείµενα.

Το αποτέλεσµα της συνεργασίας είναι µια σειρά από "άντι” πλαίσια τα οποία περιέχουν τις εικόνες των τριαντάφυλλων της Piotrowska. Αυτά τα αντί-πλαίσια αντλούν στοιχεία, υλικά, και φόρµες που συναντά κανείς σε δωµάτια ανακρίσεων. Η αντίθεση φωτογραφιών και πλαισίων δηµιουργούν µια απειλητική ένταση και αναπαράγουν τις εγγενείς δυναµικές εξουσίας της ιστορία της.

Η Joanna Piotrowska (γεν. 1985) ζει και εργάζεται µεταξύ Λονδίνου και Βαρσοβίας. Σπούδασε φωτογραφία στο Royal College of Art του Λονδίνου και στην Ακαδηµία Καλών Τεχνών της Κρακοβίας. Η φωτογραφική της πρακτική επικεντρώνεται στις οικογενειακές δοµές και τη σχέση τους µε τα ευρύτερα συστήµατα - συµπεριλαµβανοµένης της πολιτικής, της οικονοµίας, της κοινωνικής και της πολιτιστικής ζωής. Εξερευνά το παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζοντας ανισότητες εξουσίας και ψυχολογικό δράµα και µεταφράζοντας οικείες χειρονοµίες και καθηµερινές συµπεριφορές σε νέα σενάρια - δίνοντάς τους µια σχεδόν καρικατουρίστικη ποιότητα.

Οι Formafantasma (Andrea Trimarchi & Simone Farresin, έτος ίδρυσης 2009) είναι ένα σχεδιαστικό στούντιο το οποίο διερευνά τις οικολογικές, ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές δυνάµεις που διαµορφώνουν τον κλάδο του design σήµερα. Είτε σχεδιάζει για έναν πελάτη είτε αναπτύσσει έργα µε δική του πρωτοβουλία, το στούντιο εφαρµόζει την ίδια αυστηρή προσοχή στο πλαίσιο, στις διαδικασίες παραγωγής και στις λεπτοµέρειες. Η αναλυτική φύση της πρακτικής των Formafantasma µεταφράζεται σε σχολαστικά οπτικά αποτελέσµατα, προϊόντα και στρατηγικές. 

Εγκαίνια: 17/6 (4-8 μ.μ.)

Info: ARCH | 18/6-22/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Σαβ.: 11 π.µ. - 6 µ.µ. ή κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

ARCH

Γκούρα 5, Πλάκα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτιά και νερό συναντιούνται στο έργο της Ελένης Μυλωνά

Το "Fire in the Lake", που προσεγγίζει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, θα παρουσιαστεί στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/07/2022

"Με βελόνι και κλωστή": Η αιώνια παράδοση της κεντητικής

Ο ΟΠΑΝΔΑ και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης παρουσιάζουν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" μια έκθεση που εξερευνά το διαχρονικό έθιμο του κεντήματος, στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση.

Τα τριαντάφυλλα πρωταγωνιστούν στην έκθεση "Sub Rosa" της Τζοάνα Πιοτρόβσκα

Μια σειρά από "άντι" πλαίσια που περιέχουν τις εικόνες τριαντάφυλλων φωτογραφημένων από την εικαστικό Τζοάνα Πιοτρόβσκα, εκτίθεται στο σχεδιαστικό στούντιο Formafantasma σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Καλλιτεχνικό Οργανσμό "Arch".

Καλειδοσκοπικά μοτίβα συνομιλούν με τη συλλογή του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου

Η εικαστικός Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα εγκαινιάζει στο μουσείο την έκθεση "Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως" στα τέλη του Ιούλη.

"Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση": Η έκθεση επιστρέφει τον Σεπτέμβριο

Μετά από μεγάλη προσέλευση και αίτημα του κοινού, η έκθεση στο παλαιό Χρηματιστήριο της οδού Πεσμαζόγλου θα επαναλειτουργήσει αυτό το φθινόπωρο.

Τα "γνωστά και άγνωστα έργα" του Σπύρου Παπαλουκά

Η έκθεση "Σπύρος Παπαλουκάς. Ερευνητής του αινίγματος της ζωγραφικής. Γνωστά και άγνωστα έργα" πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο έργο του καλλιτέχνη και θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Η ρηξικέλευθη ζωγραφική του Κωνσταντίνου Παρθένη

Υπό νέα διεύθυνση, η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει μια συλλογή έργων του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, η οποία που προσεγγίζει τη θεματική της πρώτης περιοδικής έκθεσης με θέμα την "Τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου".