"Space Oddity": Ένα συμμετοχικό πρότζεκτ για τη μετανθρωπιστική εποχή του διαστήματος

Το Metaphor Athens φιλοξενεί το σπονδυλωτό πρότζεκτ από τον Νίκο Χαραλαμπίδη, το οποίο πλαισιώνεται από μία σειρά διαλέξεων, περφόρμανς, δράσεων και καλλιτεχνικών εργαστηρίων.

Αντώνης Μιχαηλίδης, steel, plaster, 140x30x140cm

To Ίδρυμα GREECE in USA και το Metaphor Athens εγκαινίασαν χθες το συμμετοχικό, σπονδυλωτό πρότζεκτ του Νίκου Xαραλαμπίδη, με τον γενικό τίτλο Space Oddity. Οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν, πέρα από την ομαδική έκθεση των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, διαλέξεις, περφόρμανς, δράσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια, εντάσσονται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού-ερευνητικού προγράμματος ART SPACE ODDITY (A.S.O), το οποίο εστιάζειτόσο στον ανθρωπολογικό τύπο ζωής κατά την επερχόμενη μετανθρωπιστική εποχή του διαστήματος, όσο και στις μετασχηματικές εμπειρίες της ανθρωπιστικής και ενεργειακής κρίσης της εποχής μας.

"Η τεχνολογική πρόοδος αποδείχθηκε θεοµηνία για τους λαούς του πλανήτη" υποστήριζε ο Κάρλ Μαρξ, δεκαετίες πριν την κορύφωση του μοντερνισμού. Στις μέρες μας, ο Ρωσικός στρατός φαίνεται να επαληθεύει με τον πιο αιματηρό τρόπο τον θεμελιωτή του κομμουνισμού, συνεχίζοντας να εξοντώνει μαζικά, πλήθη αμάχων. Καθώς η απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου ελλοχεύει, η Ρωσία αδιαφορώντας για τη σύμβαση που απαγορεύει τη χρήση βομβών διασποράς, στην οποίαν έχουν προσχωρήσει περισσότερα από 120 κράτη, ισοπεδώνει καθημερινά τεράστιες κατοικημένες περιοχές, ενώ η παράλληλη χρήση εξειδικευμένων εκρηκτικών και πυραύλων με συστήματα πολλαπλής στόχευσης, εκτοξεύονται σαν "μάννα εξ ουρανού", ώστε οι καταστροφές να είναι ολοκληρωτικές.

Η σύγχρονη κοινωνία των δορυφορικών τεχνολογιών και των διαστημικών εξορμήσεων, οπισθοχωρεί με ταχύτητα στον σκοταδισμό, παλινδρομώντας σε κυνικές στρατηγικές και μεθοδεύσεις του ψυχρού πολέμου. Φαινόμενα, τα οποία η ανθρωπότητα είχε τοποθετήσει στην ιστορία του παρελθόντος, επανέρχονται δριμύτερα, και επιπλέον, επιφορτισμένα με την εμφάνιση ασθενειών νέας γενιάς, ως αποτέλεσμα των ολοένα αυξανόμενων τοξικών συνθηκών διαβίωσης, της περιβαλλοντικής ρύπανσης,  αλλά και των ακραίων φαινομένων από την αντίδραση της φύσης. Καθώς η κλιματική αλλαγή και η κατασπατάληση των ενεργειακών πόρων επηρεάζουν απειλητικά τον πλανήτη, μια στρατιά από γήινους οργανισμούς, έχουν σταλεί στη σελήνη, εδραιώνοντας την πρώτη αποικία, ενώ οι τουριστικές διαστημικές εξορμήσεις ιδιωτών, ’’για να δουν τη Γη όπως δεν την έχει δει κανείς’’, συγκροτούν μια νέα πραγματικότητα.

ΣΑΒΒΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ Tools & other stories, 2021
ΣΑΒΒΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ Tools & other stories, 2021

Από την έναρξη του προγράμματος ASO, το 2018, οι συμμετέχοντες φοιτητές καλούνται να δημιουργήσουν, μέσα από ένα ευρύ φάσμα διεπιστημονικών προσεγγίσεων, τις δικές τους εικονοπλαστικές μυθολογίες για την πλανητική εποποιία του αύριο. Παράλληλα, πολλά από τα έργα δημιουργούν ερεθίσματα προσέλκυσης και ενεργοποίησης των πολιτών στον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, ενώ σημαντική είναι και η διάδραση των φοιτητών με το έργο καταξιωμένων, ακόμη και ιστορικών, καλλιτεχνών. Η συμβολή της τέχνης και η δύναμη της εικόνας, υπήρξε πάντοτε σημαντική στην αντίσταση ενάντια σε καταστάσεις και πολιτικές που αποδυναμώνουν την ανθρωπότητα από την ανάπτυξη, την ευημερία και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη.

Το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων, που περιελάμβανε αρχικά τα φοιτητικά εργαστήρια, συνεχίζεται με την έκθεση των παραγόμενων έργων, σε διάλογο με έργα σημαντικών καλλιτεχνών, που θα διαρκέσει από τις 14 μέχρι τις 2/7. Το δεύτερο μέρος, που περιλαμβάνει μεγαλύτερης έκτασης εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και σε άλλα τρία πολιτιστικά κέντρα της Αθήνας. Με έναρξη τις 23 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις του Φθινοπώρου θα ολοκληρωθούν με την ατομική έκθεση του Νίκου Χαραλαμπίδη, που διοργανώνει το Ίδρυμα Greece in USA σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Στόχος του Ιδρύματος είναι η συνεργασία Αμερικής και Ελλάδας, στις ανταλλαγές πολιτιστικών εκδηλώσεων και στην ενδελεχή παρουσίαση του έργου σημαντικών δημιουργών και από τις δύο χώρες.

Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, καθώς και το ερευνητικό πρόγραμμα ΑSO, τελούν υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Greece in Usa, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Robin Cofer, Adham Hafez, Umut Ballikaya, Sarah Singh, Panorama editions, Γιώργος Λάππας, Santiago Sierra, Manuel Saiz, Juan Munoz, Mounir Fatmi, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Σάββας Χριστοδουλίδης, Panamarenko, Αντώνης Μιχαηλίδης, Victoria Cayre, Agathe Champagnol, Αλίκη Παλάσκα, Orlando Britto Jinorio, Γιώργος Καζάζης,  Άγγελος Παπαδημητρίου, Ανδρέας Λυμπεράτος, Γιάννης Γαΐτης, Χαράλαμπος Δερμάτης, Παναγιώτης Σιαγκρής, Txuspo Poyo, Χαράλαμπος Θεοδώρου, Χρίστος Κατσίνης, Μιχαηλάγγελος Βλάσσης-Ζιάκας, Βασιλική Σοφρά, Περσεφόνη Ζυγομαλά, Γιώργος Τριανταφυλόπουλλος, Φωτεινή Μάστορη, Ζαχαρίας Αγιοβλασίτης, Pulvis Umbra, Μάριος Αντωνιάδης, Κώστας Ζιρίδης, Στέργιος Σαμσάκης, Κώστας Φιλίππου, Χάρης Κοντοσφύρης, Κοσμάς Δενδρινός, Πάνος Τσουκανάς, Αθανασία Τσάτσου, Δανάη Γκούγια, Γιώργος Χούντας, Αθανάσιος Τριάντος, Αθανασία Κατή, Πάνος Κόλλιας, Ελίζα Καλογιάννη, Αναστασία Αλεξανδρή, Πάνος Ντε Πίντο, Αντώνης Πετράκης, Κων/τίνα Ποντίκη, Ασπασία Μαστρογιάννη, Άννα Παπαδοπούλου, Παύλος Θεοδώρου, Νίκος Λάριος, Ελένη Ζερβού, Κυριάκος Μητρόπουλος, Βασίλης Χαντζής, Βασίλης Λουλές, Στάθης Φώτης, Κατερίνα Κεραμίδα, Χάρης Μπασκόζος, Ισμήνη Γεωργιάδου, Ελένη Βουλάλα, Άρης Παπαϊωάννου, Γιάννης Μπουρνιάς, Δημοσθένης Χαδούλης, Ελισάβετ Παπαδημητρίου, Γιούλη Χάλαρη, Μαρίζα Φεραντούρου

Info: Metaphor Athens | 14/6-2/7 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

©φωτογραφίας εξωφύλλου: Αντώνης Μιχαηλίδης, steel, plaster, 140x30x140cm

Περισσότερες πληροφορίες

Metaphor Athens

Δορυλαίου 10, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτιά και νερό συναντιούνται στο έργο της Ελένης Μυλωνά

Το "Fire in the Lake", που προσεγγίζει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, θα παρουσιαστεί στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/07/2022

"Με βελόνι και κλωστή": Η αιώνια παράδοση της κεντητικής

Ο ΟΠΑΝΔΑ και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης παρουσιάζουν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" μια έκθεση που εξερευνά το διαχρονικό έθιμο του κεντήματος, στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση.

Τα τριαντάφυλλα πρωταγωνιστούν στην έκθεση "Sub Rosa" της Τζοάνα Πιοτρόβσκα

Μια σειρά από "άντι" πλαίσια που περιέχουν τις εικόνες τριαντάφυλλων φωτογραφημένων από την εικαστικό Τζοάνα Πιοτρόβσκα, εκτίθεται στο σχεδιαστικό στούντιο Formafantasma σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Καλλιτεχνικό Οργανσμό "Arch".

Καλειδοσκοπικά μοτίβα συνομιλούν με τη συλλογή του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου

Η εικαστικός Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα εγκαινιάζει στο μουσείο την έκθεση "Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως" στα τέλη του Ιούλη.

"Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση": Η έκθεση επιστρέφει τον Σεπτέμβριο

Μετά από μεγάλη προσέλευση και αίτημα του κοινού, η έκθεση στο παλαιό Χρηματιστήριο της οδού Πεσμαζόγλου θα επαναλειτουργήσει αυτό το φθινόπωρο.

Τα "γνωστά και άγνωστα έργα" του Σπύρου Παπαλουκά

Η έκθεση "Σπύρος Παπαλουκάς. Ερευνητής του αινίγματος της ζωγραφικής. Γνωστά και άγνωστα έργα" πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο έργο του καλλιτέχνη και θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Η ρηξικέλευθη ζωγραφική του Κωνσταντίνου Παρθένη

Υπό νέα διεύθυνση, η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει μια συλλογή έργων του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, η οποία που προσεγγίζει τη θεματική της πρώτης περιοδικής έκθεσης με θέμα την "Τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου".