Σεμινάριο ενεργειακής αυτάρκειας και βοτανική βόλτα στο Leftwing Prepping workshop του Waste/d Pavilion

Ένα σεμινάριο από τον σχεδιαστή και εκπαιδευτή Γιώργο Θεοδωράκη, τον θεωρητικό Gene Ray, αλλά και τη θεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια βοτανοθεραπείας Κωνσταντίνα Λίτσα στοχεύει να ανοίξει συζήτηση σχετικά με την οικολογία.

Leftwing Prepping workshop του Waste/d Pavilion

Στην εποχή του κλιματικού χάους, καθώς οι συνθήκες υποβαθμίζονται, οι οικολογίες καταρρέουν και οι κοινωνικοί ανταγωνισμοί εντείνονται, τι πρέπει να κάνουμε; Πώς μπορούν οι απλοί πολίτες να φροντίσουν τον εαυτό τους και ο ένας τον άλλον; Οι δεξιοί "προετοιμαστές" (preppers) συλλέγουν τουφέκια εφόδου και τροφή που αποξηραίνεται στην κατάψυξη. Με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να είναι διαφορετική μια αριστερή προετοιμασία, που βασίζεται στις αξίες της κοινοκτημοσύνης, της φροντίδας και της αλληλοβοήθειας;

Ένα εργαστήριο με πρωτοβουλία του θεωρητικού Gene Ray και υπό την καθοδήγηση του ακτιβιστή, σχεδιαστή και εκπαιδευτή της περμακουλτούρας Γιώργου Θεοδωράκη και της θεραπεύτριας και εκπαιδεύτριας βοτανοθεραπείας Κωνσταντίνας Λίτσα στοχεύει να ανοίξει αυτά τα ερωτήματα προς συζήτηση και να προχωρήσει σε μια πρακτική ανταλλαγή δεξιοτήτων σε επίπεδο βασικών αναγκών και μεταβολισμού, ως ένας τρόπος αμοιβαίας βοήθειας, ανταλλαγής γνώσεων και σκέψεων.

Στο δοκίμιο Αριστερός Προετοιμασμός (Leftwing Prepping): Μετά το Ολόκαινο, τα Κοινά, που συμπληρώνει το  2ο Επεισόδιο του Waste/d Pavilion, ο Gene Ray προτείνει τον κοινοτισμό, "ως ονομασία για την πλανητική πρακτική της "πέραν του ανθρώπου” (more-than-human) αλληλοβοήθειας". Γράφει: "Η στρατηγική, εδώ, θα επικεντρωνόταν στην οικοδόμηση συμμαχιών μεταξύ των οικολογιών των κοινών, της εργατικής τάξης και των κοινωνικών κινημάτων και των λαϊκών κομμάτων, και στο συντονισμό των δράσεων των συμμαχικών αντιεξουσιών[...] Περιττό να πούμε ότι η καπιταλιστική τάξη θα πολεμούσε αδίστακτα για να το αποτρέψει αυτό. O αριστερός προετοιμασμός (Leftwing Prepping) δεν είναι από μόνος του μια επαρκής επαναστατική στρατηγική για τη συλλογική αυτοδιάσωση, προφανώς, η επανεκπαίδευση και η συναναστροφή που προωθεί είναι και χρήσιμες και πλούσιες σε απόλαυση".

Πρόγραμμα σεμιναρίου

Leftwing Prepping workshop του Waste/d Pavilion

Παρασκευή 17/6

6 - 6.30 Εισαγωγή στον Αριστερό Προετοιμασμό από τον Gene Ray

6.30 - 8 μ.μ. Βοτανική βόλτα στου Φιλοπάππου με την βοτανοθεραπεύτρια Κωνσταντίνα Λίτσα. Θα περπατήσουμε, θα συναντήσουμε βότανα και η Κωνσταντίνα θα μας μιλήσει για τις θεραπευτικές τους δράσεις και τη συλλογή και ασφαλή χρήση τους ως φάρμακο, τροφή ή ως πηγή έμπνευσης.

Σάββατο 18/6

1 - 3 μ.μ. Ενεργειακή αυτάρκεια. Παρουσίαση και εργαστήριο από τον Γιώργο Θεοδωράκη.
Ο Γιώργος ζει στην Αθήνα και δεν χρησιμοποιεί τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ούτε το πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν έχει λογαριασμούς να πληρώσει. Θερμαίνεται με ηλιακά σώματα και σόμπες - πυραύλους, χρησιμοποιεί τον δικό του ηλεκτρισμό που έχει παραχθεί μέσω φωτοβολταϊκών, μαγειρεύει και συντηρεί τα τρόφιμα με ηλιακές και συσκευές-πυραύλους χωρίς να εξαρτάται από κανέναν. Κανείς δεν μπορεί να του κατεβάσει τον διακόπτη. Θέλει να μοιραστεί αυτές τις γνώσεις γιατί συγχύζεται να βλέπει τους ανθρώπους να υποφέρουν χωρίς να είναι ανάγκη. Πιστεύει ότι ο καθένας μπορεί να βγει εκτός δικτύου. Είναι σχετικά απλό και δεν είναι ακριβό. Χρειάζεσαι απλά χρόνο, βασικά υλικά και τη θέληση να το προσπαθήσεις. 

Περισσότερες πληροφορίες

Waste/d Pavilion, Episode 2. Assets Must be Stranded

  • Βίντεο

Στη συνέχεια του Waste/d Pavilion ο Oliver Ressler παρουσιάζει έργα με τα οποία το ελληνικό κοινό μπορεί εύκολα να ταυτιστεί. Μια διασταύρωση τέχνης και πολιτικής που πάντα απασχολούσε τον καλλιτέχνη, μαζί με το έργο διαφόρων ακτιβιστικών ομάδων και κοινωνικών κινημάτων, της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού. Συνολικά, το έργο του χαρακτηρίζεται από θεματικές που αφορούν στην πολιτική, στα επακόλουθα της παγκοσμιοποίησης και του turbo-καπιταλισμού, στη κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, τα κοινά σε σχέση με την εργασία αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την οικολογία και τη βιωσιμότητα και πώς αυτά συνδέονται με τις βλαβερές συνέπειες του καπιταλόκενου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Σύνθωμα/ Sinthome": Αναδεικνύοντας την ποικιλία και την αντίθεση που χαρακτηρίζει τον κόσμο της τέχνης

17 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε σε αυτήν την πολυδιάστατη έκθεση τόσο τον κόσμο των αντιθέσεων μέσα από́ τα μάτια των καλλιτεχνών, όσο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά.

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".