Σεμινάριο ενεργειακής αυτάρκειας και βοτανική βόλτα στο Leftwing Prepping workshop του Waste/d Pavilion

Ένα σεμινάριο από τον σχεδιαστή και εκπαιδευτή Γιώργο Θεοδωράκη, τον θεωρητικό Gene Ray, αλλά και τη θεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια βοτανοθεραπείας Κωνσταντίνα Λίτσα στοχεύει να ανοίξει συζήτηση σχετικά με την οικολογία.

Leftwing Prepping workshop του Waste/d Pavilion

Στην εποχή του κλιματικού χάους, καθώς οι συνθήκες υποβαθμίζονται, οι οικολογίες καταρρέουν και οι κοινωνικοί ανταγωνισμοί εντείνονται, τι πρέπει να κάνουμε; Πώς μπορούν οι απλοί πολίτες να φροντίσουν τον εαυτό τους και ο ένας τον άλλον; Οι δεξιοί "προετοιμαστές" (preppers) συλλέγουν τουφέκια εφόδου και τροφή που αποξηραίνεται στην κατάψυξη. Με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να είναι διαφορετική μια αριστερή προετοιμασία, που βασίζεται στις αξίες της κοινοκτημοσύνης, της φροντίδας και της αλληλοβοήθειας;

Ένα εργαστήριο με πρωτοβουλία του θεωρητικού Gene Ray και υπό την καθοδήγηση του ακτιβιστή, σχεδιαστή και εκπαιδευτή της περμακουλτούρας Γιώργου Θεοδωράκη και της θεραπεύτριας και εκπαιδεύτριας βοτανοθεραπείας Κωνσταντίνας Λίτσα στοχεύει να ανοίξει αυτά τα ερωτήματα προς συζήτηση και να προχωρήσει σε μια πρακτική ανταλλαγή δεξιοτήτων σε επίπεδο βασικών αναγκών και μεταβολισμού, ως ένας τρόπος αμοιβαίας βοήθειας, ανταλλαγής γνώσεων και σκέψεων.

Στο δοκίμιο Αριστερός Προετοιμασμός (Leftwing Prepping): Μετά το Ολόκαινο, τα Κοινά, που συμπληρώνει το  2ο Επεισόδιο του Waste/d Pavilion, ο Gene Ray προτείνει τον κοινοτισμό, "ως ονομασία για την πλανητική πρακτική της "πέραν του ανθρώπου” (more-than-human) αλληλοβοήθειας". Γράφει: "Η στρατηγική, εδώ, θα επικεντρωνόταν στην οικοδόμηση συμμαχιών μεταξύ των οικολογιών των κοινών, της εργατικής τάξης και των κοινωνικών κινημάτων και των λαϊκών κομμάτων, και στο συντονισμό των δράσεων των συμμαχικών αντιεξουσιών[...] Περιττό να πούμε ότι η καπιταλιστική τάξη θα πολεμούσε αδίστακτα για να το αποτρέψει αυτό. O αριστερός προετοιμασμός (Leftwing Prepping) δεν είναι από μόνος του μια επαρκής επαναστατική στρατηγική για τη συλλογική αυτοδιάσωση, προφανώς, η επανεκπαίδευση και η συναναστροφή που προωθεί είναι και χρήσιμες και πλούσιες σε απόλαυση".

Πρόγραμμα σεμιναρίου

Leftwing Prepping workshop του Waste/d Pavilion

Παρασκευή 17/6

6 - 6.30 Εισαγωγή στον Αριστερό Προετοιμασμό από τον Gene Ray

6.30 - 8 μ.μ. Βοτανική βόλτα στου Φιλοπάππου με την βοτανοθεραπεύτρια Κωνσταντίνα Λίτσα. Θα περπατήσουμε, θα συναντήσουμε βότανα και η Κωνσταντίνα θα μας μιλήσει για τις θεραπευτικές τους δράσεις και τη συλλογή και ασφαλή χρήση τους ως φάρμακο, τροφή ή ως πηγή έμπνευσης.

Σάββατο 18/6

1 - 3 μ.μ. Ενεργειακή αυτάρκεια. Παρουσίαση και εργαστήριο από τον Γιώργο Θεοδωράκη.
Ο Γιώργος ζει στην Αθήνα και δεν χρησιμοποιεί τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ούτε το πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν έχει λογαριασμούς να πληρώσει. Θερμαίνεται με ηλιακά σώματα και σόμπες - πυραύλους, χρησιμοποιεί τον δικό του ηλεκτρισμό που έχει παραχθεί μέσω φωτοβολταϊκών, μαγειρεύει και συντηρεί τα τρόφιμα με ηλιακές και συσκευές-πυραύλους χωρίς να εξαρτάται από κανέναν. Κανείς δεν μπορεί να του κατεβάσει τον διακόπτη. Θέλει να μοιραστεί αυτές τις γνώσεις γιατί συγχύζεται να βλέπει τους ανθρώπους να υποφέρουν χωρίς να είναι ανάγκη. Πιστεύει ότι ο καθένας μπορεί να βγει εκτός δικτύου. Είναι σχετικά απλό και δεν είναι ακριβό. Χρειάζεσαι απλά χρόνο, βασικά υλικά και τη θέληση να το προσπαθήσεις. 

Περισσότερες πληροφορίες

Waste/d Pavilion, Episode 2. Assets Must be Stranded

  • Εικαστικά

Στη συνέχεια του Waste/d Pavilion ο Oliver Ressler παρουσιάζει έργα με τα οποία το ελληνικό κοινό μπορεί εύκολα να ταυτιστεί. Μια διασταύρωση τέχνης και πολιτικής που πάντα απασχολούσε τον καλλιτέχνη, μαζί με το έργο διαφόρων ακτιβιστικών ομάδων και κοινωνικών κινημάτων, της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού. Συνολικά, το έργο του χαρακτηρίζεται από θεματικές που αφορούν στην πολιτική, στα επακόλουθα της παγκοσμιοποίησης και του turbo-καπιταλισμού, στη κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, τα κοινά σε σχέση με την εργασία αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την οικολογία και τη βιωσιμότητα και πώς αυτά συνδέονται με τις βλαβερές συνέπειες του καπιταλόκενου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος: Οι εκδηλώσεις για το κοινό

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος επιστρέφει στην Ελευσίνα, την γενέτειρα του Αισχύλου, υπό την εποπτεία της Μάρθας Φριντζήλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/07/2022

"Mirra" ξανά στην Κύθνο

Για το δεύτερο καλοκαίρι του σάλπαρε το όμορφο all day resto στο λιμάνι της Κύθνου.

Ανανέωση τώρα για το "Beefbar" της Μυκόνου

Με νέο πρόσωπο και φρέσκο μενού άνοιξε τις πόρτες του το δημοφιλές στέκι της Μυκόνου.

Ανοιχτό κάλεσμα για το 2ο Athens Art Festival

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι και καλεί ενδιαφερόμενους από μουσική, φωτογραφία, εικαστικά, videogames και πολλά άλλα είδη τέχνης να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό.

"Στη σοφίτα" με τον Camille Blatrix

Ο καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την έκθεση in the attic" στο The Intermission.

Καλοκαιρινά εργαστήρια στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Τα παιδιά εξοικειώνονται με τις πολύτιμες συλλογές του χώρου και μαθαίνουν για την τυπογραφία και την τέχνη της ζωγραφικής μέσα από δημιουργικά εργαστήρια.

Συναυλιακά ραντεβού στην Τεχνόπολη

Άλλο ένα καλοκαίρι που σφύζει ζωή και φέρνει ξανά κοντά μας συναυλίες με αγαπημένους καλλιτέχνες, κινηματογραφικές προβολές και εκθέσεις στην καρδιά της Αθήνας.