"Ενισχύοντας τις πολιτιστικές συνεργασίες XR": Πρόσκληση συμμετοχής στο XR πρόγραμμα "Metalogues"

Καλλιτέχνες, εργαζόμενοι ή επιχειρηματίες στον χώρο του πολιτισμού, επιμελητές, καθώς και μουσεία, γκαλερί και πολιτιστικοί χώροι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα που αφορά τεχνολογίες Διευρυμένης Πραγματικότητας, δημιουργώντας έργα XR μαζί με επαγγελματίες του τομέα.

Metalogues

Το Metalogues είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για να καλύψει ανάγκες όσον αφορά την υιοθέτηση νέων προσεγγίσεων στην πολιτιστική αφήγηση ή τις τέχνες, μέσω τεχνολογιών Διευρυμένης Πραγματικότητας (XR). Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή άτομα, οργανισμούς και φορείς από τον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χώρο που ενδιαφέρονται ενεργά ή συμμετέχουν σε έργα ΧR στον τομέα τους, μαζί με επαγγελματίες και εταιρείες ΧR που έχουν δημιουργήσει ή έχουν συμμετάσχει σε παρόμοιες πολιτιστικές πρωτοβουλίες, με σκοπό την προώθηση του διατομεακού διαλόγου και την ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας.

Το Metalogues προσφέρει μια ψηφιακή και φυσική πλατφόρμα για τη δικτύωση, τη μεταφορά γνώσης, την ανάπτυξη και την προώθηση πολιτιστικών πρωτοβουλιών ΧR μεταξύ δρώντων στις ευρωπαϊκές σκηνές του πολιτισμού και της τεχνολογίας.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα Metalogues για το έτος 2022 είναι πλέον ανοιχτές. Προσκαλούνται άτομα όπως καλλιτέχνες, επιμελητές, εκπαιδευτικοί και ερευνητές, καθώς και τυπικές ή άτυπες οντότητες όπως καλλιτεχνικές ομάδες και συλλογικότητες, γκαλερί τέχνης, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες θεάτρου και συναυλιών, από όλη την Ευρώπη, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, το οποίο εκτυλίσσεται σε 3 μέρη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Το πρώτο μέρος του Metalogues 2022, περιλαμβάνει ένα τριήμερο εργαστήρι XR που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τη Δευτέρα 4 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου, απογευματινές ώρες. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, έργα και συνεργασίες μεταξύ φορέων του ευρωπαϊκού πολιτιστικού και τεχνολογικού χώρου, καθώς και να εξελίξουν την ιδέα τους για κάποιο έργο Επαυξημένης ή Εικονικής Πραγματικότητας (AR/VR) στο πεδίο δραστηριοποίησής τους, σε μια μοναδική πρόταση, με τη δυνατότητα αυτή να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό proof-of-concept έργο. Τα εργαστήρια προσφέρουν ένα χώρο συζήτησης για μεμονωμένες ιδέες έργων και την αξιολόγηση των δυνατοτήτων τους, διαβούλευση με εμπειρογνώμονες του κλάδου XR και καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης μιας ιδέας σε ένα βιώσιμο, λειτουργικό πρωτότυπο. 

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος αποτελείται από μια διεθνή ολοήμερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Η εκδήλωση θα προσκαλέσει ένα ευρύτερο κοινό από την Ευρώπη σε ένα πρόγραμμα ομιλιών και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις διαθέσιμες τεχνολογίες XR, παρουσίαση ιδεών και παραδειγμάτων επιτυχημένων πολιτιστικών εφαρμογών XR, συναντήσεις δικτύωσης και πολλά άλλα. Η εκδήλωση προσφέρει επίσης ένα βήμα για τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις ιδέες που επεξεργάστηκαν και εξέλιξαν στη διάρκεια του τριήμερου εργαστηρίου. Τουλάχιστον τρεις από αυτές τις ιδέες θα επιλεγούν και θα αντιστοιχιστούν με έναν κατάλληλο επαγγελματία ή εταιρεία του τομέα XR, προκειμένου να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό proof-of-concept έργο. Στις ομάδες που θα προκύψουν θα παρασχεθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης και διοικητικής υποστήριξης, για την ανάπτυξη των έργων τους.

Το τρίτο μέρος του προγράμματος θα λάβει χώρα στη Διεθνή Έκθεση Beyond 4.0 και θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση αποτελεί κόμβο εστίασης για αναπτυσσόμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες και στους διάφορους τομείς εφαρμογής τους. Οι ομάδες έργου που θα προκύψουν από την ολοήμερη διαδικτυακή εκδήλωση Metalogues 2022, θα υποστηριχθούν για να παρουσιάσουν και να επιδείξουν τα proof-of-concept έργα τους, σε ειδικό περίπτερο της έκθεσης για το πρόγραμμα Metalogues 2022. Θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους αυτοπροσώπως στους επισκέπτες της έκθεσης, παράλληλα με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και εργαστηρίων σχετικά με το ευρύ φάσμα εφαρμογών AR και VR στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, που διοργανώνει η Metalogues σε συνεργασία με κορυφαίους εμπειρογνώμονες.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Metalogues και υποβάλλετε αίτηση συμμετοχής στα εργαστήρια ή στη διαδικτυακή εκδήλωση Metalogues 2022. Η γλώσσα του προγράμματος είναι η αγγλική. Υπόψιν ότι οι διαθέσιμες θέσεις για τη συμμετοχή στα εργαστήρια είναι περιορισμένες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2023

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.

"Infrared": Ο Γαλαξιακός Εξπρεσιονισμός του Αστέριου Τόρη

Αυτό που ο καλλιτέχνης αποκαλεί "infrared", μας αφήνει την ελευθερία των υποθέσεων και τον αναζητήσεών μας για τη θέση μας στο σύμπαν, σ’ ένα περίπλοκο περιβάλλον που ακόμη είναι γεμάτο από ανεξήγητα φαινόμενα.

Διαγωνισμοί για διευθυντές/διευθύντριες των μουσείων σύγχρονης τέχνης: ένα πρόβλημα που απαιτεί λύση

O διαγωνισμός για την επιλογή διευθυντή/διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (MOMus) έχει προκαλέσει συζητήσεις στον κόσμο της τέχνης και αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τα προβλήματα που επιμένουν και πρέπει να λυθούν.

"Purple Rain": Εικόνες από το ανήσυχο μυαλό του ζωγράφου Πάνου Παπαδόπουλου

Η έκθεση είναι το τρίτο ατομικό πρότζεκτ του καλλιτέχνη, το οποίο παρουσιάζει στην Eleni Koroneou Gallery.

Μια έκθεση φωτογραφίας αφηγείται την αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στην Ουκρανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος O.D.I.SO.S Open Democracy in a Society of Solidarity, οι Γιατροί του Κόσμου διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας και θεματικές συζητήσεις στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.