"Ενισχύοντας τις πολιτιστικές συνεργασίες XR": Πρόσκληση συμμετοχής στο XR πρόγραμμα "Metalogues"

Καλλιτέχνες, εργαζόμενοι ή επιχειρηματίες στον χώρο του πολιτισμού, επιμελητές, καθώς και μουσεία, γκαλερί και πολιτιστικοί χώροι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα που αφορά τεχνολογίες Διευρυμένης Πραγματικότητας, δημιουργώντας έργα XR μαζί με επαγγελματίες του τομέα.

Metalogues

Το Metalogues είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για να καλύψει ανάγκες όσον αφορά την υιοθέτηση νέων προσεγγίσεων στην πολιτιστική αφήγηση ή τις τέχνες, μέσω τεχνολογιών Διευρυμένης Πραγματικότητας (XR). Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή άτομα, οργανισμούς και φορείς από τον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χώρο που ενδιαφέρονται ενεργά ή συμμετέχουν σε έργα ΧR στον τομέα τους, μαζί με επαγγελματίες και εταιρείες ΧR που έχουν δημιουργήσει ή έχουν συμμετάσχει σε παρόμοιες πολιτιστικές πρωτοβουλίες, με σκοπό την προώθηση του διατομεακού διαλόγου και την ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας.

Το Metalogues προσφέρει μια ψηφιακή και φυσική πλατφόρμα για τη δικτύωση, τη μεταφορά γνώσης, την ανάπτυξη και την προώθηση πολιτιστικών πρωτοβουλιών ΧR μεταξύ δρώντων στις ευρωπαϊκές σκηνές του πολιτισμού και της τεχνολογίας.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα Metalogues για το έτος 2022 είναι πλέον ανοιχτές. Προσκαλούνται άτομα όπως καλλιτέχνες, επιμελητές, εκπαιδευτικοί και ερευνητές, καθώς και τυπικές ή άτυπες οντότητες όπως καλλιτεχνικές ομάδες και συλλογικότητες, γκαλερί τέχνης, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες θεάτρου και συναυλιών, από όλη την Ευρώπη, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, το οποίο εκτυλίσσεται σε 3 μέρη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Το πρώτο μέρος του Metalogues 2022, περιλαμβάνει ένα τριήμερο εργαστήρι XR που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τη Δευτέρα 4 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου, απογευματινές ώρες. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, έργα και συνεργασίες μεταξύ φορέων του ευρωπαϊκού πολιτιστικού και τεχνολογικού χώρου, καθώς και να εξελίξουν την ιδέα τους για κάποιο έργο Επαυξημένης ή Εικονικής Πραγματικότητας (AR/VR) στο πεδίο δραστηριοποίησής τους, σε μια μοναδική πρόταση, με τη δυνατότητα αυτή να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό proof-of-concept έργο. Τα εργαστήρια προσφέρουν ένα χώρο συζήτησης για μεμονωμένες ιδέες έργων και την αξιολόγηση των δυνατοτήτων τους, διαβούλευση με εμπειρογνώμονες του κλάδου XR και καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης μιας ιδέας σε ένα βιώσιμο, λειτουργικό πρωτότυπο. 

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος αποτελείται από μια διεθνή ολοήμερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Η εκδήλωση θα προσκαλέσει ένα ευρύτερο κοινό από την Ευρώπη σε ένα πρόγραμμα ομιλιών και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις διαθέσιμες τεχνολογίες XR, παρουσίαση ιδεών και παραδειγμάτων επιτυχημένων πολιτιστικών εφαρμογών XR, συναντήσεις δικτύωσης και πολλά άλλα. Η εκδήλωση προσφέρει επίσης ένα βήμα για τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις ιδέες που επεξεργάστηκαν και εξέλιξαν στη διάρκεια του τριήμερου εργαστηρίου. Τουλάχιστον τρεις από αυτές τις ιδέες θα επιλεγούν και θα αντιστοιχιστούν με έναν κατάλληλο επαγγελματία ή εταιρεία του τομέα XR, προκειμένου να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό proof-of-concept έργο. Στις ομάδες που θα προκύψουν θα παρασχεθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης και διοικητικής υποστήριξης, για την ανάπτυξη των έργων τους.

Το τρίτο μέρος του προγράμματος θα λάβει χώρα στη Διεθνή Έκθεση Beyond 4.0 και θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση αποτελεί κόμβο εστίασης για αναπτυσσόμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες και στους διάφορους τομείς εφαρμογής τους. Οι ομάδες έργου που θα προκύψουν από την ολοήμερη διαδικτυακή εκδήλωση Metalogues 2022, θα υποστηριχθούν για να παρουσιάσουν και να επιδείξουν τα proof-of-concept έργα τους, σε ειδικό περίπτερο της έκθεσης για το πρόγραμμα Metalogues 2022. Θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους αυτοπροσώπως στους επισκέπτες της έκθεσης, παράλληλα με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και εργαστηρίων σχετικά με το ευρύ φάσμα εφαρμογών AR και VR στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, που διοργανώνει η Metalogues σε συνεργασία με κορυφαίους εμπειρογνώμονες.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Metalogues και υποβάλλετε αίτηση συμμετοχής στα εργαστήρια ή στη διαδικτυακή εκδήλωση Metalogues 2022. Η γλώσσα του προγράμματος είναι η αγγλική. Υπόψιν ότι οι διαθέσιμες θέσεις για τη συμμετοχή στα εργαστήρια είναι περιορισμένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

10 "Plásmata" που ξεχωρίσαμε στο Πεδίον του Άρεως

Με 2 σχεδόν εβδομάδες να έχουν απομείνει για το κλείσιμο της έκθεσης ψηφιακής τέχνης της Στέγης, σας προτείνουμε 10 διαδραστικά εκθέματα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε από κοντά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
24/06/2022

Ανοικτή συζήτηση για την έκθεση της Δανάης Στράτου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων

Η έκθεση "Burning Issues – Merimbula" θα είναι ανοικτή προς το κοινό μέχρι 10 Ιουλίου.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη έρχεται στο νησί των ανέμων με το Mykonos Art Festival 2022

Μια μεγάλη γιορτή για την τέχνη θα διαρκέσει στη Μύκονο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, φέρνοντας στο νησί πλήθος εικαστικών, κινηματογραφικών, μουσικών και χορευτικών εκδηλώσεων.

World Weather Network: Μια παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας για την κλιματική κρίση

Ο ΝΕΟΝ συμμετέχει στη πρωτοποριακή συμμαχία φορέων των εικαστικών τεχνών από 28 χώρες και στο πλαίσιό του, δημιουργεί το πρόγραμμα 112, Climate Tone για την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

"Άρθρο 1, δοκιμή 1": Μια ιδέα σε εξέλιξη από τις Τζένη Αργυρίου και Νίνα Παπακωνσταντίνου

Το πρότζεκτ "Άρθρο 1, δοκιμή 1" θα παρουσιαστεί στα τέλη του μήνα στον χώρο του Potential Project.

Ποια θα είναι η 5η τοιχογραφία του ArtWalk 7;

Η Ellena Lourens έρχεται στην Πάτρα για να συμμετάσχει στις τοιχογραφίες του 7ου Διεθνούς Street Art Φεστιβάλ Πάτρας

Μια συζήτηση για "το όνειρο των μάγων" στο Tavros

Ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος και η καλλιτέχνιδα Ρένα Παπασπύρου συζητούν στο πλαίσιο της τέταρτης συζήτησης της σειράς "Διασταυρώσεις".