"BFFEAE": Το μυστήριο γύρω από τη γυναικεία φιλία

Μια έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» μελετάει τις σχέσεις μεταξύ γυναικών και αν πράγματι υπάρχει βάση στις αμφισβητήσεις περί γυναικείας φιλίας.

BFFEAE

Από τις Susan B. Anthony και Elizabeth Cady Stanton μέχρι τις Θέλμα και Λουίζ ή την τετράδα του Sex and the City, χιλιάδες άρθρα με γνωματεύεις ειδημόνων και μη προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της γυναικείας φιλίας, η οποία αμφισβητείται και εξετάζεται: υπάρχει τελικά;

Η Σοφία Λασκαρίδου, ζωγράφος με σπουδές σε Αθήνα, Παρίσι και Μόναχο, πετυχαίνει την ισότιμη φοίτηση των γυναικών στη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, με σπουδές στην Κωνσταντινούπολη, το Μόναχο και το Παρίσι, διατελεί πολεμική ανταποκρίτρια της Αλεξανδρινής "Εφημερίδος" στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Ο κοσμοπολιτισμός και η κοινωνική τους χειραφέτηση τις ενώνουν καθώς σπάνε δεσμά και στερεότυπα. Κυκλοφορούν μόνες τους σε μια εποχή όπου κυριαρχεί ο διαχωρισμός σφαιρών δράσης των δύο φύλων -η Λασκαρίδου οπλοφορεί μάλιστα, ώστε να προστατεύεται από τους κλέφτες όταν ζωγραφίζει στην ύπαιθρο-, διεκδικώντας την ισόνομη παρουσία τους στον καλλιτεχνικό χώρο και την αυθύπαρκτη καλλιτεχνική τους οντότητα.

Το 1906 η Λασκαρίδου και η Φλωρά-Καραβία πραγματοποιούν κοινή έκθεση στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός". Αναγνωρίζονται ως επαγγελματίες δημιουργοί, κάτι ρηξικέλευθο για την τότε ελληνική πραγματικότητα. Με αφορμή την εικαστική συνάντηση και συνέργεια του 1906, παρουσιάζεται στις 5 Ιουλίου η έκθεση "BFFEAE" στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας "Σοφία Λασκαρίδου" -πρώην οικία της ζωγράφου και οικιστικό έργο του Τσίλλερ- με κεντρική θεματική τη γυναικεία φιλία και συνεργασία στο πλαίσιο της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής.

Οι performances των ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ και των Μαριλένα Αλιγιζάκη και Μάρω Μιχαλακάκου "Χείρες Αβραί" θα λάβουν χώρα την ημέρα των εγκαινίων μεταξύ 8-10 μ.μ.

Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες: 2WO+1ΝΕ=2 | Μαριλένα Αλιγιζάκη & Μάρω Μιχαλακάκου | ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ | Μαρίνα Γιώτη & Κριστέλ Μακρή | COMOTIRIO | Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης | Flower Girls | Θεοδώρα Μαλάμου & Μυρτώ Ξανθοπούλου | Οι Νύφες του Μάλτεπε

Επιμέλεια: COMOTIRIO

Εγκαίνια: 05/7 (7-10.30 μ.μ.)

Info: Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας "Σοφία Λασκαρίδου" | 05-10/7 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. & 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου»

Λασκαρίδου & Φιλαρέτου
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.