"BFFEAE": Το μυστήριο γύρω από τη γυναικεία φιλία

Μια έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» μελετάει τις σχέσεις μεταξύ γυναικών και αν πράγματι υπάρχει βάση στις αμφισβητήσεις περί γυναικείας φιλίας.

BFFEAE

Από τις Susan B. Anthony και Elizabeth Cady Stanton μέχρι τις Θέλμα και Λουίζ ή την τετράδα του Sex and the City, χιλιάδες άρθρα με γνωματεύεις ειδημόνων και μη προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της γυναικείας φιλίας, η οποία αμφισβητείται και εξετάζεται: υπάρχει τελικά;

Η Σοφία Λασκαρίδου, ζωγράφος με σπουδές σε Αθήνα, Παρίσι και Μόναχο, πετυχαίνει την ισότιμη φοίτηση των γυναικών στη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, με σπουδές στην Κωνσταντινούπολη, το Μόναχο και το Παρίσι, διατελεί πολεμική ανταποκρίτρια της Αλεξανδρινής "Εφημερίδος" στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Ο κοσμοπολιτισμός και η κοινωνική τους χειραφέτηση τις ενώνουν καθώς σπάνε δεσμά και στερεότυπα. Κυκλοφορούν μόνες τους σε μια εποχή όπου κυριαρχεί ο διαχωρισμός σφαιρών δράσης των δύο φύλων -η Λασκαρίδου οπλοφορεί μάλιστα, ώστε να προστατεύεται από τους κλέφτες όταν ζωγραφίζει στην ύπαιθρο-, διεκδικώντας την ισόνομη παρουσία τους στον καλλιτεχνικό χώρο και την αυθύπαρκτη καλλιτεχνική τους οντότητα.

Το 1906 η Λασκαρίδου και η Φλωρά-Καραβία πραγματοποιούν κοινή έκθεση στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός". Αναγνωρίζονται ως επαγγελματίες δημιουργοί, κάτι ρηξικέλευθο για την τότε ελληνική πραγματικότητα. Με αφορμή την εικαστική συνάντηση και συνέργεια του 1906, παρουσιάζεται στις 5 Ιουλίου η έκθεση "BFFEAE" στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας "Σοφία Λασκαρίδου" -πρώην οικία της ζωγράφου και οικιστικό έργο του Τσίλλερ- με κεντρική θεματική τη γυναικεία φιλία και συνεργασία στο πλαίσιο της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής.

Οι performances των ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ και των Μαριλένα Αλιγιζάκη και Μάρω Μιχαλακάκου "Χείρες Αβραί" θα λάβουν χώρα την ημέρα των εγκαινίων μεταξύ 8-10 μ.μ.

Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες: 2WO+1ΝΕ=2 | Μαριλένα Αλιγιζάκη & Μάρω Μιχαλακάκου | ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ | Μαρίνα Γιώτη & Κριστέλ Μακρή | COMOTIRIO | Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης | Flower Girls | Θεοδώρα Μαλάμου & Μυρτώ Ξανθοπούλου | Οι Νύφες του Μάλτεπε

Επιμέλεια: COMOTIRIO

Εγκαίνια: 05/7 (7-10.30 μ.μ.)

Info: Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας "Σοφία Λασκαρίδου" | 05-10/7 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. & 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου»

Λασκαρίδου & Φιλαρέτου
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση "Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024"

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιρροή των Ολυμπιακών Αγώνων στη μόδα είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δημιουργεί τάσεις, επηρεάζει και εμπνέει σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.

Προκήρυξη διαγωνισμού για το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη 2023 από τον Δήμο Αθηναίων

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε συγγραφείς ιστορικών, λαογραφικών, γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό των Δωδεκανήσων.

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

Υπουργείο Πολιτισμού: Το 2024 αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ο Μπάυρον και η Ελλάδα", την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Αποστολή στη Μπιενάλε Βενετίας 2024: τα εθνικά περίπτερα που ξεχωρίσαμε

Ανταπόκριση από τις εθνικές συμμετοχές της 60ης κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης που συντονίζονται με το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης "Ξένοι Παντού" και από το "Ξηρόμερο/Dryland".