"BFFEAE": Το μυστήριο γύρω από τη γυναικεία φιλία

Μια έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» μελετάει τις σχέσεις μεταξύ γυναικών και αν πράγματι υπάρχει βάση στις αμφισβητήσεις περί γυναικείας φιλίας.

BFFEAE

Από τις Susan B. Anthony και Elizabeth Cady Stanton μέχρι τις Θέλμα και Λουίζ ή την τετράδα του Sex and the City, χιλιάδες άρθρα με γνωματεύεις ειδημόνων και μη προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της γυναικείας φιλίας, η οποία αμφισβητείται και εξετάζεται: υπάρχει τελικά;

Η Σοφία Λασκαρίδου, ζωγράφος με σπουδές σε Αθήνα, Παρίσι και Μόναχο, πετυχαίνει την ισότιμη φοίτηση των γυναικών στη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, με σπουδές στην Κωνσταντινούπολη, το Μόναχο και το Παρίσι, διατελεί πολεμική ανταποκρίτρια της Αλεξανδρινής "Εφημερίδος" στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Ο κοσμοπολιτισμός και η κοινωνική τους χειραφέτηση τις ενώνουν καθώς σπάνε δεσμά και στερεότυπα. Κυκλοφορούν μόνες τους σε μια εποχή όπου κυριαρχεί ο διαχωρισμός σφαιρών δράσης των δύο φύλων -η Λασκαρίδου οπλοφορεί μάλιστα, ώστε να προστατεύεται από τους κλέφτες όταν ζωγραφίζει στην ύπαιθρο-, διεκδικώντας την ισόνομη παρουσία τους στον καλλιτεχνικό χώρο και την αυθύπαρκτη καλλιτεχνική τους οντότητα.

Το 1906 η Λασκαρίδου και η Φλωρά-Καραβία πραγματοποιούν κοινή έκθεση στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός". Αναγνωρίζονται ως επαγγελματίες δημιουργοί, κάτι ρηξικέλευθο για την τότε ελληνική πραγματικότητα. Με αφορμή την εικαστική συνάντηση και συνέργεια του 1906, παρουσιάζεται στις 5 Ιουλίου η έκθεση "BFFEAE" στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας "Σοφία Λασκαρίδου" -πρώην οικία της ζωγράφου και οικιστικό έργο του Τσίλλερ- με κεντρική θεματική τη γυναικεία φιλία και συνεργασία στο πλαίσιο της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής.

Οι performances των ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ και των Μαριλένα Αλιγιζάκη και Μάρω Μιχαλακάκου "Χείρες Αβραί" θα λάβουν χώρα την ημέρα των εγκαινίων μεταξύ 8-10 μ.μ.

Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες: 2WO+1ΝΕ=2 | Μαριλένα Αλιγιζάκη & Μάρω Μιχαλακάκου | ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ | Μαρίνα Γιώτη & Κριστέλ Μακρή | COMOTIRIO | Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης | Flower Girls | Θεοδώρα Μαλάμου & Μυρτώ Ξανθοπούλου | Οι Νύφες του Μάλτεπε

Επιμέλεια: COMOTIRIO

Εγκαίνια: 05/7 (7-10.30 μ.μ.)

Info: Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας "Σοφία Λασκαρίδου" | 05-10/7 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. & 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου»

Λασκαρίδου & Φιλαρέτου
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μέχρι τέλη Ιουλίου παρατείνεται η έκθεση "Μαγικές Εικόνες" στη Ταινιοθήκη

Το Μουσείο Κινηματογράφου εγκαινιάστηκε με μία εντυπωσιακή έκθεση που μας ταξιδεύει στην πολύχρονη ιστορία του κινηματογράφου, μέσω σπάνιων εκθεμάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2022

"Surface Gravity": Η αστική συνθήκη αντανακλάται στην τέχνη του δρόμου

Ο Δημήτρης Δάλλας εγκαινιάζει στην Kapopoulos Fine Arts στην Νάουσα της Πάρου μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που προβάλλει την αστική ζωή, μέσα από έντονες χρωματικές συνθέσεις.

"The Hawk Shank Redemption": ζωγραφική και περφόρμανς "ακροβατούν" στην έκθεση της Ελισσάβετ Σφυρή

Μια ατομική έκθεση στο "ΜΙΜΗ" Daily Bar – Cafe, υπό την επιμέλεια της Αλίκης Μακρυγιάννη.

"Μέλι & Γάλα – Η υπόσχεση της Αφθονίας": Πολιτιστική κληρονομιά και η αειφορία της Μητέρας-Γης

Η ομαδική εικαστική έκθεση παρουσιάζεται στην κυκλαδίτικη Κέα και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, αγιογραφίας, γλυπτογραφίας και σχεδίου.

Ένας "Out of the box" διαγωνισμός σχεδιασμού ξενοδοχειακών χώρων

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 100% Hotel Show και το Αρχιτεκτονικό ηλεκτρονικό Περιοδικό Archetype.gr, ενόψει της επετειακής, 10ης διοργάνωσης της Έκθεσης 100% Hotel Show Διαγωνισμός Σχεδιασμού | "Out of the box … in a box"

"36 και σήμερα": Ο ρόλος του χρώματος στη σύγχρονη ξυλογραφία

Ζωγραφικά έργα του Καθηγητή του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται στην Art Appel Gallery

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ξαναζωντανεύει στην Αρχαία Ολυμπία

Με την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το φημισμένο άγαλμα του θεού Δία φιλοτεχνημένο από τον Φειδία ανακατασκευάστηκε και κοσμεί έναν εκθεσιακό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία.