"Ιδέες και Λύσεις για το Σπίτι": Η έννοια της κατοικίας με σημείο αναφοράς το διάσημο περιοδικό σε μια ομαδική έκθεση στο 3 137

Η έκθεση στο 3 137 πρόκειται για το τρίτο και καταληκτικό μέρος του προγράμματος F.A.R. (Floor Area Ratio).

Ιδέες και Λύσεις για το σπίτι

Το πρόγραμμα F.A.R. (Floor Area Ratio) – Συντελεστής δόμησης του 3 137, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020, ολοκληρώνεται. Στο τρίτο μέρος του προγράμματος οι χώροι του 3 137 και της πρώην μουσικής σκηνής "Εναλλάξ" αναδιαμορφώνονται ώστε να φιλοξενήσουν την ομαδική έκθεση "Ιδέες και λύσεις για το σπίτι".

Εμπνευσμένη από το ομώνυμο διάσημο ελληνικό περιοδικό εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, η έκθεση έχει ως αφετηρία το ζήτημα της κατοικίας και την έννοια του σπιτιού. Αφορμή της αποτελούν η εξέλιξη του αθηναϊκού διαμερίσματος και η ραγδαία μετατροπή του από κοινωνική κατάκτηση και αγαθό σε επενδυτική αξία. Η έκθεση στρέφει το βλέμμα του θεατή στην πρόσφατη ιστορία της πόλης, στη μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού και στα φαινόμενα εξευγενισμού που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια.

Τα έργα δημιουργούν αφηγήσεις για τα αντικείμενα, τους χώρους του σπιτιού, τον σχεδιασμό και τελικά πώς αυτά δημιουργούν αξίες ηθικές, κοινωνικές και οικονομικές. Για το πώς τα αντικείμενα στέκονται ανάμεσα στην τέχνη και τη διακόσμηση, πώς η λειτουργικότητα και ο σχεδιασμός αφηγούνται ιστορίες προσωπικές και συλλογικές. Ταυτόχρονα, όσο στήνεται η εικόνα –η όψη του σπιτιού–, στο βάθος διαδραματίζεται ένα χρηματιστήριο αξιών. Η ραγδαία άνοδος της τιμής ενοικίασης, η ακανόνιστη αλλαγή της αγοράς ακινήτων και οι μεγάλες επενδύσεις λαμβάνουν χώρα παράλληλα με τη διακόσμηση του σπιτιού και αλλάζουν ριζικά την εικόνα της πόλης και τη ζωή των κατοίκων της.

Η σκηνογραφία της έκθεσης αναπτύσσεται τόσο μέσα από εικαστικά έργα όσο και από χρηστικά αντικείμενα design τα οποία αναφέρονται σε αρχετυπικά οικιακά αντικείμενα, όπως η καρέκλα, το κρεβάτι, το φωτιστικό, το χαλί, κ.ά. Τα αντικείμενα στήνονται στους εκθεσιακούς χώρους με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν ενότητες όπως: είσοδος/χωλ, καθιστικό, γραφείο, υπνοδωμάτιο, κουζίνα, μπάνιο, δώμα. Παράλληλα, σχολιάζουν τον τρόπο που ζούμε στα διαμερίσματα, όπως και το πώς προβάλλονται η ταυτότητα και η κοινωνική μας θέση μέσα στον χώρο του σπιτιού.

Το Σάββατο 18 Ιουνίου, παράλληλα με την έκθεση και στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος Studiotopia, στο οποίο συμμετέχει το 3 137, διοργανώνεται ένα εργαστήριο για παιδιά πάνω στο θέμα της κυκλικής οικονομίας. Το εργαστήριο έρχεται να συμπληρώσει έναν από τους άξονες της έκθεσης, που αφορά τον σχεδιασμό της κατοικίας και τις υποδομές, προτείνοντας οικολογικούς τρόπους κατανάλωσης ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ειρήνη Απέργη, Εύα Βασλαματζή, Γιάννης Γκανάς, Νίκη Γκουλέμα, Γεύσεις της Δαμασκού, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης & Αγγελική Γιαννακίδου, Μπάιρον Καλομαμάς, Ελένη Μπαγάκη, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Εύη Σουγκάρα, Θόδωρος Τζαννετάκης, Μαρία Τουμάζου, Κατερίνα Χάρου, Έλλη Χρηστάκη & Thessaloniki Design Museum (Dorothee Becker, Bruno Munari, Aldo Rossi), Hera Buyuktascyan, Marc Camille Chaimowicz, Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, Claire Fontaine, Laetitia Badaut Haussmann, Shreyas Karle, Pennie Key, Audrey-Flore Ngomsik, Amalia Pica, Viktorija Rybakova, Andreas Sell, Eric Stephany, Come to Greece gia na tin vreis (Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης, Em Kei)

Εγκαίνια: 09/6 (6-9 μ.μ)

Info: 3137 | 09/6-01/7 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ., Σαβ.: 5.30-8.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

3137

Μαυρομιχάλη 137, Νεάπολη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2023

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.

"Infrared": Ο Γαλαξιακός Εξπρεσιονισμός του Αστέριου Τόρη

Αυτό που ο καλλιτέχνης αποκαλεί "infrared", μας αφήνει την ελευθερία των υποθέσεων και τον αναζητήσεών μας για τη θέση μας στο σύμπαν, σ’ ένα περίπλοκο περιβάλλον που ακόμη είναι γεμάτο από ανεξήγητα φαινόμενα.

Διαγωνισμοί για διευθυντές/διευθύντριες των μουσείων σύγχρονης τέχνης: ένα πρόβλημα που απαιτεί λύση

O διαγωνισμός για την επιλογή διευθυντή/διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (MOMus) έχει προκαλέσει συζητήσεις στον κόσμο της τέχνης και αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τα προβλήματα που επιμένουν και πρέπει να λυθούν.

"Purple Rain": Εικόνες από το ανήσυχο μυαλό του ζωγράφου Πάνου Παπαδόπουλου

Η έκθεση είναι το τρίτο ατομικό πρότζεκτ του καλλιτέχνη, το οποίο παρουσιάζει στην Eleni Koroneou Gallery.

Μια έκθεση φωτογραφίας αφηγείται την αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στην Ουκρανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος O.D.I.SO.S Open Democracy in a Society of Solidarity, οι Γιατροί του Κόσμου διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας και θεματικές συζητήσεις στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.