"Ιδέες και Λύσεις για το Σπίτι": Η έννοια της κατοικίας με σημείο αναφοράς το διάσημο περιοδικό σε μια ομαδική έκθεση στο 3 137

Η έκθεση στο 3 137 πρόκειται για το τρίτο και καταληκτικό μέρος του προγράμματος F.A.R. (Floor Area Ratio).

Ιδέες και Λύσεις για το σπίτι

Το πρόγραμμα F.A.R. (Floor Area Ratio) – Συντελεστής δόμησης του 3 137, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020, ολοκληρώνεται. Στο τρίτο μέρος του προγράμματος οι χώροι του 3 137 και της πρώην μουσικής σκηνής "Εναλλάξ" αναδιαμορφώνονται ώστε να φιλοξενήσουν την ομαδική έκθεση "Ιδέες και λύσεις για το σπίτι".

Εμπνευσμένη από το ομώνυμο διάσημο ελληνικό περιοδικό εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, η έκθεση έχει ως αφετηρία το ζήτημα της κατοικίας και την έννοια του σπιτιού. Αφορμή της αποτελούν η εξέλιξη του αθηναϊκού διαμερίσματος και η ραγδαία μετατροπή του από κοινωνική κατάκτηση και αγαθό σε επενδυτική αξία. Η έκθεση στρέφει το βλέμμα του θεατή στην πρόσφατη ιστορία της πόλης, στη μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού και στα φαινόμενα εξευγενισμού που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια.

Τα έργα δημιουργούν αφηγήσεις για τα αντικείμενα, τους χώρους του σπιτιού, τον σχεδιασμό και τελικά πώς αυτά δημιουργούν αξίες ηθικές, κοινωνικές και οικονομικές. Για το πώς τα αντικείμενα στέκονται ανάμεσα στην τέχνη και τη διακόσμηση, πώς η λειτουργικότητα και ο σχεδιασμός αφηγούνται ιστορίες προσωπικές και συλλογικές. Ταυτόχρονα, όσο στήνεται η εικόνα –η όψη του σπιτιού–, στο βάθος διαδραματίζεται ένα χρηματιστήριο αξιών. Η ραγδαία άνοδος της τιμής ενοικίασης, η ακανόνιστη αλλαγή της αγοράς ακινήτων και οι μεγάλες επενδύσεις λαμβάνουν χώρα παράλληλα με τη διακόσμηση του σπιτιού και αλλάζουν ριζικά την εικόνα της πόλης και τη ζωή των κατοίκων της.

Η σκηνογραφία της έκθεσης αναπτύσσεται τόσο μέσα από εικαστικά έργα όσο και από χρηστικά αντικείμενα design τα οποία αναφέρονται σε αρχετυπικά οικιακά αντικείμενα, όπως η καρέκλα, το κρεβάτι, το φωτιστικό, το χαλί, κ.ά. Τα αντικείμενα στήνονται στους εκθεσιακούς χώρους με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν ενότητες όπως: είσοδος/χωλ, καθιστικό, γραφείο, υπνοδωμάτιο, κουζίνα, μπάνιο, δώμα. Παράλληλα, σχολιάζουν τον τρόπο που ζούμε στα διαμερίσματα, όπως και το πώς προβάλλονται η ταυτότητα και η κοινωνική μας θέση μέσα στον χώρο του σπιτιού.

Το Σάββατο 18 Ιουνίου, παράλληλα με την έκθεση και στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος Studiotopia, στο οποίο συμμετέχει το 3 137, διοργανώνεται ένα εργαστήριο για παιδιά πάνω στο θέμα της κυκλικής οικονομίας. Το εργαστήριο έρχεται να συμπληρώσει έναν από τους άξονες της έκθεσης, που αφορά τον σχεδιασμό της κατοικίας και τις υποδομές, προτείνοντας οικολογικούς τρόπους κατανάλωσης ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ειρήνη Απέργη, Εύα Βασλαματζή, Γιάννης Γκανάς, Νίκη Γκουλέμα, Γεύσεις της Δαμασκού, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης & Αγγελική Γιαννακίδου, Μπάιρον Καλομαμάς, Ελένη Μπαγάκη, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Εύη Σουγκάρα, Θόδωρος Τζαννετάκης, Μαρία Τουμάζου, Κατερίνα Χάρου, Έλλη Χρηστάκη & Thessaloniki Design Museum (Dorothee Becker, Bruno Munari, Aldo Rossi), Hera Buyuktascyan, Marc Camille Chaimowicz, Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, Claire Fontaine, Laetitia Badaut Haussmann, Shreyas Karle, Pennie Key, Audrey-Flore Ngomsik, Amalia Pica, Viktorija Rybakova, Andreas Sell, Eric Stephany, Come to Greece gia na tin vreis (Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης, Em Kei)

Εγκαίνια: 09/6 (6-9 μ.μ)

Info: 3137 | 09/6-01/7 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ., Σαβ.: 5.30-8.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

3137

Μαυρομιχάλη 137, Νεάπολη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το ESTO Association (επανα)συστήνεται μέσα απο το παρελθόν του

Η έκθεση "Mohajer" εμπνέεται από τις αναμνήσεις και την ιστορία του χώρου στην οδό Ζαΐμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/07/2022

"The Water From Your Eye": Αναγνωστική περφόρμανς στο Tavros

Η εικαστικός Jumana Emil Abboud εμπνέεται από τις πηγές νερού και έτσι, δημιούργησε μια έκθεση αφιερωμένη στην παράδοση και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Εξερευνήσεις του γυναικείου σώματος στη The Breeder

Η Corrine Slade και η Deborah Segun παρουσιάζουν τις ατομικές τους εκθέσεις στη γκαλερί, εξερευνώντας η καθεμία τη γυναικεία μορφή με διαφορετικές προσεγγίσεις.

Updated | Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (4-10/7)

Καλλιτεχνικά έργα σε τρένα, αφιερώματα σε σημαντικές Ελληνίδες και όλες οι εκθέσεις που θα δούμε στην πόλη αυτή την εβδομάδα.

Ο πολυπρισματικός εικαστικός κόσμος του Γιώργου Χουντάλα

Η Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

Με το "Lavreotiki art project" το τοπίο και η ιστορία της Λαυρεωτικής γίνονται εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας

Η Αμαλία Χαρικιοπούλου, εμπνεύστρια του ομαδικού εικαστικού project που επιχειρεί μια σειρά περιηγήσεων στη Λαυρεωτική με στόχο τη δημιουργία μιας έκθεσης και μιας έκδοσης το 2023, μας μιλά για το πνεύμα του τόπου και πως αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό αν αλλάξουν τα σημεία θέασής του.

"Στη σοφίτα" με τον Camille Blatrix

Ο καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την έκθεση in the attic" στο The Intermission.