"Does it Matter?": Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης τιμάει τα 100 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Λετονίας

Η έκθεση στη Ρίγα υλοποιήθηκε με την επιμέλεια της συνεργάτιδας της Γκαλερί 7, Χλόης Ακριθάκη.

Does it matter έκθεση ©Χλόη Ακριθάκη

Η έκθεση Does it Matter? φέρνει στη Ρίγα έργα 11 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά στο κοινό της Λεττονίας. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 100 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδος-Λεττονίας, τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρίγα και την επιμέλειά της έχει η καλλιτέχνης Χλόη Ακριθάκη. Η έναρξη της έκθεσης γίνεται με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Λεττονία.

Η έκθεση συγκεντρώνει έργα Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών από διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα. Μέσα από ιδιοσυγκρασιακές προσεγγίσεις και μια ποικιλία καλλιτεχνικών πρακτικών, οι καλλιτέχνες τις έκθεσης φτάνουν κάθε φορά στη φωτογραφία από διαφορετικούς δρόμους. Δρόμοι που μπορεί να ονομάζονται εμπνεύσεις, ιδέες, ανάγκες, ή στρατηγικές, τεχνικές, εργαλεία ή κάθε είδους λόγοι.

Η φωτογραφία επανέρχεται στο έργο του κάθε καλλιτέχνη που συμμετέχει στην έκθεση άλλοτε σαν μέσο και άλλοτε σαν θέμα, αναπτύσσει χώρους ή συμπυκνώνει διάρκειες. Η έκθεση εστιάζει στη σχέση των καλλιτεχνών με το μέσο της φωτογραφίας, μίας σχέσης που αποκαλύπτεται σαν μια σχέση ταυτόχρονα εξάρτησης και θαυμασμού, μια ατελείωτη δυναμική ή ο μόνος τρόπος για την υλοποίηση του έργου. Στο τέλος, πρόκειται για μια προσέγγιση της φωτογραφίας που βασίζεται στην υλική της διάσταση. Μια απόπειρα να υπογραμμιστεί η σημασία της ύλη και του υλικού, γιατί στην περίπτωση της τέχνης, ύλη και έννοια είναι άρρηκτα και καθοριστικά δεμένες. Στην έκθεση παρουσιάζονται διαφορετικές τεχνικές, αναλογικές και ψηφιακές εκτυπώσεις εκτυπώσεις σε αυτοκόλλητο βινύλιο ή χειροποίητο χαρτί, καθώς και κολλάζ ή συνθέσεις από Polaroids.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκτός της φωτογραφίας εργάζονται με μέσα όπως η γλυπτική, η περφόρμανς, η ζωγραφική, το βίντεο και οι εγκαταστάσεις. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την Παρασκευή 03.06 με την περφόρμανς του Φίλιππου Τσιτσόπουλου "I’m like a nightmare dressed in my daydream". Η εξωτερική εγκατάσταση Diversity’s Ark, δημιουργία του εικαστικού Τόλη Τατόλα που περικλείει το κέλυφος του κέντρου τέχνης NOASS καθώς και η εγκατάσταση βίντεο σε τρία κανάλια του Φίλιππου Τσιτσόπουλου, θα παραμείνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Χλόη Ακριθάκη, Μάρθα Δημητροπούλου, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Αθηνά Ιωάννου, Λίζη Καλλιγά, Μαριάννα Λούρμπα, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Γεωργία Σαγρή, Τόλης Τατόλας, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Έφη Χαλιορή

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Saxa Loquuntur", τα τοπία του Στάθη-Αλέξανδρου Ζούλια μαρτυρούν έναν κόσμο υπό κατάρρευση

Ο καλλιτέχνης εδώ και αρκετά χρόνια φωτογραφίζει πετρώματα τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά και τα μεταφέρει στο ζωγραφικό καμβά μέσω της μεθόδου "γλυπτική εικόνα".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2023

Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας με μια μεγάλη έκθεση

Η επιμελητική ματιά του Γιώργου Βογιατζόγλου επικεντρώθηκε σε δέκα Έλληνες και Ελληνίδες εικαστικούς που διατρέχουν με το έργο τους τον 20ο αιώνα έως και τις μέρες μας.

"Κτίσματα": Η αναπαράσταση του ψυχικού τραύματος στη ζωγραφική του Γιώργου Λουλούδη

Ο καλλιτέχνης φαίνεται να χρησιμοποιεί το κτίριο περισσότερο συμβολικά, επιδιώκοντας μέσω αυτού να εκφράσει ψυχικές διαθέσεις.

"Εσωστρέφεια σε μικρό format": Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης δημιουργεί με θέμα το αλκοόλ

Ο καλλιτέχνης καταγράφει μοναχικές φιγούρες σε μπαρ που στοχάζονται σαν τον Van Gogh στο περιώνυμο καφενείο του, σχετικά με την αυτοκτονία ή την τρέλα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (6-12/2)

Η νέα προκλητική έκθεση του Στηβ Γιανάκου, αφιέρωμα στον Γιάννη Γαΐτη, έργα Τεχνητής Νοημοσύνης και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

"Body Panels Mirrors Lights": Οι πολυδιάστατες εικαστικές συνδέσεις της Ραλλούς Παναγιώτου

Τα αντικείμενα στην έκθεση εμφανίζονται την ίδια στιγμή κοντινά στην αφή και σαν μακρινές σιλουέτες, δημιουργώντας ξαφνικές εναλλαγές σε μετρικές αξίες, συγκεκριμένα μεγέθη και εσωτερική κλίμακα.

Οι προκλητικές ποπ αρτ αφηγήσεις του Στηβ Γιανάκου στη Citronne

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια νέα ενότητα έργων, σε συνδυασμό με έξι παλαιότερα.