"Does it Matter?": Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης τιμάει τα 100 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Λετονίας

Η έκθεση στη Ρίγα υλοποιήθηκε με την επιμέλεια της συνεργάτιδας της Γκαλερί 7, Χλόης Ακριθάκη.

Does it matter έκθεση ©Χλόη Ακριθάκη

Η έκθεση Does it Matter? φέρνει στη Ρίγα έργα 11 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά στο κοινό της Λεττονίας. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 100 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδος-Λεττονίας, τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρίγα και την επιμέλειά της έχει η καλλιτέχνης Χλόη Ακριθάκη. Η έναρξη της έκθεσης γίνεται με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Λεττονία.

Η έκθεση συγκεντρώνει έργα Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών από διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα. Μέσα από ιδιοσυγκρασιακές προσεγγίσεις και μια ποικιλία καλλιτεχνικών πρακτικών, οι καλλιτέχνες τις έκθεσης φτάνουν κάθε φορά στη φωτογραφία από διαφορετικούς δρόμους. Δρόμοι που μπορεί να ονομάζονται εμπνεύσεις, ιδέες, ανάγκες, ή στρατηγικές, τεχνικές, εργαλεία ή κάθε είδους λόγοι.

Η φωτογραφία επανέρχεται στο έργο του κάθε καλλιτέχνη που συμμετέχει στην έκθεση άλλοτε σαν μέσο και άλλοτε σαν θέμα, αναπτύσσει χώρους ή συμπυκνώνει διάρκειες. Η έκθεση εστιάζει στη σχέση των καλλιτεχνών με το μέσο της φωτογραφίας, μίας σχέσης που αποκαλύπτεται σαν μια σχέση ταυτόχρονα εξάρτησης και θαυμασμού, μια ατελείωτη δυναμική ή ο μόνος τρόπος για την υλοποίηση του έργου. Στο τέλος, πρόκειται για μια προσέγγιση της φωτογραφίας που βασίζεται στην υλική της διάσταση. Μια απόπειρα να υπογραμμιστεί η σημασία της ύλη και του υλικού, γιατί στην περίπτωση της τέχνης, ύλη και έννοια είναι άρρηκτα και καθοριστικά δεμένες. Στην έκθεση παρουσιάζονται διαφορετικές τεχνικές, αναλογικές και ψηφιακές εκτυπώσεις εκτυπώσεις σε αυτοκόλλητο βινύλιο ή χειροποίητο χαρτί, καθώς και κολλάζ ή συνθέσεις από Polaroids.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκτός της φωτογραφίας εργάζονται με μέσα όπως η γλυπτική, η περφόρμανς, η ζωγραφική, το βίντεο και οι εγκαταστάσεις. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την Παρασκευή 03.06 με την περφόρμανς του Φίλιππου Τσιτσόπουλου "I’m like a nightmare dressed in my daydream". Η εξωτερική εγκατάσταση Diversity’s Ark, δημιουργία του εικαστικού Τόλη Τατόλα που περικλείει το κέλυφος του κέντρου τέχνης NOASS καθώς και η εγκατάσταση βίντεο σε τρία κανάλια του Φίλιππου Τσιτσόπουλου, θα παραμείνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Χλόη Ακριθάκη, Μάρθα Δημητροπούλου, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Αθηνά Ιωάννου, Λίζη Καλλιγά, Μαριάννα Λούρμπα, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Γεωργία Σαγρή, Τόλης Τατόλας, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Έφη Χαλιορή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ξαναζωντανεύει στην Αρχαία Ολυμπία

Με την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το φημισμένο άγαλμα του θεού Δία φιλοτεχνημένο από τον Φειδία ανακατασκευάστηκε και κοσμεί έναν εκθεσιακό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/07/2022

Τρεις εικαστικές εγκαταστάσεις διερευνούν τοπικές αφηγήσεις στις Σπέτσες

Η έκθεση "History of Absence" φιλοξενείται στο Αναργύρειο & Κοργιαλένιο Ίδρυμα και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Ελλάδα από το AMA House.

"Όταν απλώσουν τα κύματα… θα μπω ξανά να κολυμπήσω": Ένας εικαστικός διάλογος υδάτινου και ανθρώπινου στοιχείου

Ο Γιώργος Κεβρεκίδης παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του στη Genesis, η οποία πρόκειται για την τελευταία που θα εγκαινιαστεί στη γκαλερί αυτό το καλοκαίρι.

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο "Περσεύς" στο κτήριο του ιστορικού Ξενία

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε υην έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής της Σερίφου.

Το ESTO Association (επανα)συστήνεται μέσα απο το παρελθόν του

Η έκθεση "Mohajer" εμπνέεται από τις αναμνήσεις και την ιστορία του χώρου στην οδό Ζαΐμη.

"The Water From Your Eye": Αναγνωστική περφόρμανς στο Tavros

Η εικαστικός Jumana Emil Abboud εμπνέεται από τις πηγές νερού και έτσι, δημιούργησε μια έκθεση αφιερωμένη στην παράδοση και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Εξερευνήσεις του γυναικείου σώματος στη The Breeder

Η Corrine Slade και η Deborah Segun παρουσιάζουν τις ατομικές τους εκθέσεις στη γκαλερί, εξερευνώντας η καθεμία τη γυναικεία μορφή με διαφορετικές προσεγγίσεις.