Πολιτισμός και θάλασσα στα "Ποσειδώνεια 2022"

Τη σχέση της θάλασσας και του ελληνικού Πολιτισμού παρουσιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμμετέχοντας με δικό του περίπτερο στα «Ποσειδώνια 2022».

Ποσειδώνια ΥΠΟΑ

Το ΥΠΠΟΑ παρουσιάζει τη σχέση Πολιτισμού και θάλασσας, συμμετέχοντας στα "Ποσειδώνια 2022". Η φετινή διοργάνωση της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης, στην οποία συμμετέχουν 1900 εκθέτες από  87 χώρες, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, σε φυσική μορφή έπειτα από τέσσερα χρόνια. Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ιδιαίτερη χαρά λαμβάνει μέρος στη μοναδική αυτή έκθεση, που προβάλλει τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα. Ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολή, απλώνονται τα ελληνικά πελάγη με διάσπαρτα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα νησιά σε όλη τους την έκταση, μεταφέροντας εδώ και 6.000 χρόνια αγαθά, ιδέες, πολιτισμό. Από το Ιόνιο μέχρι τα Mικρασιατικά παράλια, οι ελληνικές θάλασσες διακίνησαν τα εμπορεύματα από τη μια ήπειρο στην άλλη, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, διαμόρφωσαν και ανέπτυξαν πολιτισμό. Εναν πολιτισμό που υπήρξε πολύτιμη παρακαταθήκη για την οικουμένη, που θεμελίωσε και ενέπνευσε τον πολιτισμό της Ευρώπης".

Το εκθεσιακό αφήγημα του περιπτέρου του ΥΠΠΟΑ καταδεικνύει την επίδραση που άσκησε το θαλάσσιο στοιχείο διαχρονικά στην τέχνη και τον πολιτισμό της Ελλάδας με τα βασικά χαρακτηριστικά του: το φως και το χρώμα, την ποικιλία και την αντίθεση, την αυστηρότητα και την αφθονία. Εδώ ο άνθρωπος και η φύση συνεργάστηκαν με αγαστή αρμονία για να θέσουν τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Η παρουσίαση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες με επιλεγμένο οπτικό υλικό και βασίζεται στην επίγνωση ότι η συμβολή των ελληνικών θαλασσών στη διαμόρφωση του πολιτισμού και της ανάπτυξης της Ελλάδας, αλλά και της οικουμένης, υπήρξε και παραμένει καθοριστική. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται φωτογραφίες από επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφους, κατά τη διενέργεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε ναυάγια που έχουν εντοπιστεί στις ελληνικές θάλασσες και χρονολογούνται από την αρχαιότητα μέχρι τον περασμένο αιώνα.

Στη δεύτερη ενότητα, ένα σύνολο φωτογραφιών, που προέρχονται από τα αρχεία ελληνικών μουσείων, μαρτυρούν την επίδραση και την αδιάλειπτη σχέση της θάλασσας και του πολιτισμού στη χώρα μας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας ‒στην αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη λαϊκή παράδοση, τη ναυτιλία, τη φωτογραφική αποτύπωση. Παράλληλα, εκτίθενται εκδόσεις με θέματα που βασίζονται στην έννοια "πολιτισμός και θάλασσα" διαχρονικά, αλλά και ακριβή αντίγραφα αρχαίων έργων, που αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Ενα σημαντικό μέρος αυτής της ενότητας είναι αφιερωμένο στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και σε μνημεία που έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο κέντρο της έκθεσης, τέλος, δεσπόζει ακριβές αντίγραφο του χάλκινου αρχαίου αγάλματος του Ποσειδώνα (ή Διός) του 460 π.Χ. περίπου, που ανελκύστηκε τη δεκαετία του 1920 από τη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αρτεμίσιο της Εύβοιας, εύρημα και αυτό ενός ναυαγίου των ρωμαϊκών χρόνων, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2023

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.

"Infrared": Ο Γαλαξιακός Εξπρεσιονισμός του Αστέριου Τόρη

Αυτό που ο καλλιτέχνης αποκαλεί "infrared", μας αφήνει την ελευθερία των υποθέσεων και τον αναζητήσεών μας για τη θέση μας στο σύμπαν, σ’ ένα περίπλοκο περιβάλλον που ακόμη είναι γεμάτο από ανεξήγητα φαινόμενα.

Διαγωνισμοί για διευθυντές/διευθύντριες των μουσείων σύγχρονης τέχνης: ένα πρόβλημα που απαιτεί λύση

O διαγωνισμός για την επιλογή διευθυντή/διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (MOMus) έχει προκαλέσει συζητήσεις στον κόσμο της τέχνης και αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τα προβλήματα που επιμένουν και πρέπει να λυθούν.

"Purple Rain": Εικόνες από το ανήσυχο μυαλό του ζωγράφου Πάνου Παπαδόπουλου

Η έκθεση είναι το τρίτο ατομικό πρότζεκτ του καλλιτέχνη, το οποίο παρουσιάζει στην Eleni Koroneou Gallery.

Μια έκθεση φωτογραφίας αφηγείται την αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στην Ουκρανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος O.D.I.SO.S Open Democracy in a Society of Solidarity, οι Γιατροί του Κόσμου διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας και θεματικές συζητήσεις στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.