Πολιτισμός και θάλασσα στα "Ποσειδώνεια 2022"

Τη σχέση της θάλασσας και του ελληνικού Πολιτισμού παρουσιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμμετέχοντας με δικό του περίπτερο στα «Ποσειδώνια 2022».

Ποσειδώνια ΥΠΟΑ

Το ΥΠΠΟΑ παρουσιάζει τη σχέση Πολιτισμού και θάλασσας, συμμετέχοντας στα "Ποσειδώνια 2022". Η φετινή διοργάνωση της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης, στην οποία συμμετέχουν 1900 εκθέτες από  87 χώρες, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, σε φυσική μορφή έπειτα από τέσσερα χρόνια. Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ιδιαίτερη χαρά λαμβάνει μέρος στη μοναδική αυτή έκθεση, που προβάλλει τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα. Ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολή, απλώνονται τα ελληνικά πελάγη με διάσπαρτα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα νησιά σε όλη τους την έκταση, μεταφέροντας εδώ και 6.000 χρόνια αγαθά, ιδέες, πολιτισμό. Από το Ιόνιο μέχρι τα Mικρασιατικά παράλια, οι ελληνικές θάλασσες διακίνησαν τα εμπορεύματα από τη μια ήπειρο στην άλλη, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, διαμόρφωσαν και ανέπτυξαν πολιτισμό. Εναν πολιτισμό που υπήρξε πολύτιμη παρακαταθήκη για την οικουμένη, που θεμελίωσε και ενέπνευσε τον πολιτισμό της Ευρώπης".

Το εκθεσιακό αφήγημα του περιπτέρου του ΥΠΠΟΑ καταδεικνύει την επίδραση που άσκησε το θαλάσσιο στοιχείο διαχρονικά στην τέχνη και τον πολιτισμό της Ελλάδας με τα βασικά χαρακτηριστικά του: το φως και το χρώμα, την ποικιλία και την αντίθεση, την αυστηρότητα και την αφθονία. Εδώ ο άνθρωπος και η φύση συνεργάστηκαν με αγαστή αρμονία για να θέσουν τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Η παρουσίαση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες με επιλεγμένο οπτικό υλικό και βασίζεται στην επίγνωση ότι η συμβολή των ελληνικών θαλασσών στη διαμόρφωση του πολιτισμού και της ανάπτυξης της Ελλάδας, αλλά και της οικουμένης, υπήρξε και παραμένει καθοριστική. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται φωτογραφίες από επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφους, κατά τη διενέργεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε ναυάγια που έχουν εντοπιστεί στις ελληνικές θάλασσες και χρονολογούνται από την αρχαιότητα μέχρι τον περασμένο αιώνα.

Στη δεύτερη ενότητα, ένα σύνολο φωτογραφιών, που προέρχονται από τα αρχεία ελληνικών μουσείων, μαρτυρούν την επίδραση και την αδιάλειπτη σχέση της θάλασσας και του πολιτισμού στη χώρα μας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας ‒στην αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη λαϊκή παράδοση, τη ναυτιλία, τη φωτογραφική αποτύπωση. Παράλληλα, εκτίθενται εκδόσεις με θέματα που βασίζονται στην έννοια "πολιτισμός και θάλασσα" διαχρονικά, αλλά και ακριβή αντίγραφα αρχαίων έργων, που αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Ενα σημαντικό μέρος αυτής της ενότητας είναι αφιερωμένο στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και σε μνημεία που έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο κέντρο της έκθεσης, τέλος, δεσπόζει ακριβές αντίγραφο του χάλκινου αρχαίου αγάλματος του Ποσειδώνα (ή Διός) του 460 π.Χ. περίπου, που ανελκύστηκε τη δεκαετία του 1920 από τη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αρτεμίσιο της Εύβοιας, εύρημα και αυτό ενός ναυαγίου των ρωμαϊκών χρόνων, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το ESTO Association (επανα)συστήνεται μέσα απο το παρελθόν του

Η έκθεση "Mohajer" εμπνέεται από τις αναμνήσεις και την ιστορία του χώρου στην οδό Ζαΐμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/07/2022

"The Water From Your Eye": Αναγνωστική περφόρμανς στο Tavros

Η εικαστικός Jumana Emil Abboud εμπνέεται από τις πηγές νερού και έτσι, δημιούργησε μια έκθεση αφιερωμένη στην παράδοση και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Εξερευνήσεις του γυναικείου σώματος στη The Breeder

Η Corrine Slade και η Deborah Segun παρουσιάζουν τις ατομικές τους εκθέσεις στη γκαλερί, εξερευνώντας η καθεμία τη γυναικεία μορφή με διαφορετικές προσεγγίσεις.

Updated | Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (4-10/7)

Καλλιτεχνικά έργα σε τρένα, αφιερώματα σε σημαντικές Ελληνίδες και όλες οι εκθέσεις που θα δούμε στην πόλη αυτή την εβδομάδα.

Ο πολυπρισματικός εικαστικός κόσμος του Γιώργου Χουντάλα

Η Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

Με το "Lavreotiki art project" το τοπίο και η ιστορία της Λαυρεωτικής γίνονται εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας

Η Αμαλία Χαρικιοπούλου, εμπνεύστρια του ομαδικού εικαστικού project που επιχειρεί μια σειρά περιηγήσεων στη Λαυρεωτική με στόχο τη δημιουργία μιας έκθεσης και μιας έκδοσης το 2023, μας μιλά για το πνεύμα του τόπου και πως αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό αν αλλάξουν τα σημεία θέασής του.

"Στη σοφίτα" με τον Camille Blatrix

Ο καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την έκθεση in the attic" στο The Intermission.