Το Φουγάρο Art Center γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας εγκαινιάζοντας δύο νέες εκθέσεις

Εικαστικές εκθέσεις από τον Λευτέρη Ολύμπιου και τη Γερμανίδα Brigitte Hofherr εκκινούν τις εορταστικές εκδηλώσεις για το κλείσιμο μιας δεκαετίας του χώρου τέχνης στο Ναύπλιο.

ΕΚΘΕΣΗ ''3'

Το Σάββατο 11 Ιουνίου, το Φουγάρο Art Center ξεκινά τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του, εγκαινιάζοντας δύο σημαντικές εικαστικές εκθέσεις.

Η γκαλερί του Φουγάρου θα παρουσιάσει την έκθεση "3" το Σάββατο 11/6, του γνωστού Κύπριου εικαστικού Λευτέρη Ολύμπιου, που περιλαμβάνει τρεις ενότητες έργων, κυρίως λάδια σε καμβά και μελάνια σε χαρτί.  Θα είναι η τρίτη φορά που παρουσιάζονται έργα του διακεκριμένου ζωγράφου στο Φουγάρο. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη δουλειά ενός σημαντικού καλλιτέχνη με σειρά διακρίσεων, που έχει αφομοιώσει τις αρχές της λαϊκής και της βυζαντινής τέχνης, αποδίδοντας με χειρονομιακό χαρακτήρα έργα ζωγραφικής με ελληνική οικουμενικότητα. Η έκθεση έχει δομηθεί γύρω από τρεις ενότητες έργων, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η σειρά "Το Ταξίδι", του 2011, πραγματεύεται τις αρχετυπικές έννοιες της ακούσιας περιπλάνησης και της εκούσιας μετακίνησης, μέσα από διαφορετικές εκφάνσεις.

Παράλληλα, στο χώρο BLUE2, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά έργα της Γερμανίδας εικαστικού Brigitte Hofherr, που έχει μακρόχρονη σχέση με την Ελλάδα.  Η έκθεση με τίτλο "Endangered Portraits” πρόκειται για μια σειρά έργων αφιερωμένη στη ντομάτα. Είναι ένας φόρος τιμής στον καρπό που συνδέεται με την ιστορία της Αργολίδας, αλλά και του ίδιου του χώρου τέχνης, δεδομένου ότι άλλοτε, εντός των εγκαταστάσεων του, λειτουργούσε το εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας "ΑΝΘΟΣ".

Η καλλιτέχνης, που επισκέπτεται χρόνια την Πελοπόννησο, έχει συλλέξει εικόνες και πληροφορίες για ποικιλίες ντομάτας από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, που, καθώς δεν καλλιεργούνται σε ευρεία κλίμακα, απειλούνται με εξαφάνιση. Με βάση αυτό το υλικό, έχει δημιουργήσει μία ζωγραφική ενότητα που απεικονίζει καρπούς από ποικιλίες που κινδυνεύουν. Τα έργα είναι προσαρμοσμένα σε διαστάσεις που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας, με την πεποίθηση ότι ο πλούτος κάθε περιοχής είναι η βιοποικιλότητά της. Δίνοντας στα φυτά το δικό τους βήμα, ευελπιστούμε να υπάρξει ευαισθητοποίηση ενάντια στην δυσάρεστη εξέλιξη της εξαφάνισης ιστορικών και αρχέγονων φυτικών ποικιλιών. Όπως λέει η Brigitte Hofherr, "οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ο μόνος τρόπος για να προστατέψεις κάτι, είναι να το γνωρίσεις και να το αγαπήσεις".

Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων της έκθεσης θα προσφερθεί για την κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων της Κοινότητας "Πελίτι" - peliti.gr.

"3": FOUGARO GALLERY | 11 Ιουνίου - 18 Δεκεμβρίου | Πέμπτη έως Κυριακή 6 – 10 μμ

"Endangered Portraits": FOUGARO BLUE2 | 11 Ιουνίου - 18 Δεκεμβρίου | Τρίτη έως Κυριακή, 12μμ έως αργά το βράδυ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".