Έξι καλλιτέχνες εμπνέονται από την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Ελευσίνας

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας Visual Arts (V.A.) Initiator, το οποίο ανοίγει έναν καλλιτεχνικό και πνευματικό διάλογο επικοινωνίας ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς και τους κατοίκους ενός ελληνικού τόπου.

Ελευσίνα

Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με την Delta Pi Productions & Arts Management διοργανώνει το "Μυστήριο 19_Η Μύηση ως Διαδικασία". Από τις 18 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου, έξι καλλιτέχνες με έντονη παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας Visual Arts (V.A.) Initiator, εμπνέονται από τον τόπο και τους κατοίκους του και δημιουργούν έργα -καρπούς αυτής της συνδιαλλαγής, αναδεικνύοντας τη σπάνια ποικιλομορφία της πόλης. Η παρουσίαση των έργων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουνίου, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής εκδήλωσης-περιπατητικής ξενάγησης, στα σημεία της Ελευσίνας που θα επιλεγούν από τους καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα Visual Arts (V.A.) Initiator, που πραγματοποιείται από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα για δεύτερη φορά, έρχεται να μυήσει νέους εικαστικούς στην τέχνη της in situ εγκατάστασης και της site-specific performance, υπό την εποπτεία μιας επιμελητικής ομάδας, και να τους δώσει την ευκαιρία να πειραματιστούν με έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας. Το πρόγραμμα δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες, ούτως ώστε οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες να αναπτύξουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελευσίνα, μια στενή σχέση με την πόλη, να την αφουγκραστούν, να αντιδράσουν στα ερεθίσματά της και να την ξανασυστήσουν μέσα από τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες.

Ελευσίνα
©Pantelis Ladas

Η φετινή εκδοχή του V.A. Initiator εκκινεί από το βαθύ παρελθόν, αναζητώντας παραλληλισμούς αλλά και νέα ανοίγματα στο παρόν και το μέλλον. Αναπτύσσοντας τη θεματική "Η Μύηση ως Διαδικασία" στοχεύει σε δυο κατευθύνσεις: αφενός, στην ενίσχυση της νέας εικαστικής δημιουργίας και τη γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με νέους καλλιτέχνες και αφετέρου, στην ενδυνάμωση της εγχώριας εικαστικής σκηνής, των δημιουργικών επαγγελματιών του πεδίου της καλλιτεχνικής φιλοξενίας και τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων σε επίπεδο κοινών συνεργειών.

Η 6μελής ομάδα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών του προγράμματος φιλοξενίας διαμορφώθηκε κατόπιν ανοιχτού καλέσματος, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2021, κι επιλέχθηκε ανάμεσα σε 135 αιτήσεις από όλον τον κόσμο. Οι έξι καλλιτέχνες/ιδες που θα συμμετάσχουν είναι οι ακόλουθοι/ες: Παγώνα Ζάλη (GR), Τίμοθυ Λασκαράτος (GR), Αιμιλία Λιόντου (ΑΤ), Μαρία Νικηφοράκη (GR), Eleni Mylona (CH), Kamila Szejnoch (PL).
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος διαδραματίζουν ως μέντορες τρεις διακεκριμένοι φορείς του κλάδου της καλλιτεχνικής φιλοξενίας (artistic residency). Πρόκειται για τους Yellow Brick, Eight/Το Οχτώ και Snehta Residency, που συνεισφέρουν μέσω του ανθρώπινου δυναμικού και της τεχνογνωσίας τους, με μια σειρά διαδικασιών, θεματικών, ποιητικών αποχρώσεων και μεθοδολογίας στη δημιουργική διαδικασία.

Ελευσίνα

Τα έργα που θα δημιουργηθούν από την καλλιτεχνική ομάδα υπό την επιμέλεια των μεντόρων, θα προκύψουν από μια εντόπια δημιουργική διαδικασία, από τη βιωματική σχέση των συμμετεχόντων με την πόλη και τους κατοίκους της και θα παρουσιαστούν αποκλειστικά στην Ελευσίνα. Σημεία της πόλης, ιστορίες, τεκταινόμενα και δράσεις που θα μετασχηματίσουν το αυτονόητο σε καλλιτεχνικό ή αισθητικό γεγονός, θα αποτελέσουν την αφορμή για έργα μιας υλικής και άυλης παρακαταθήκης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Συντελεστές
Μέντορες & Συν-επιμελητές: Yellow Brick, Το Οχτώ/Eight, Snehta Residency
Σχεδιασμός-Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Τεχνική Διεύθυνση: Βασίλης Σάλτας
Επιμέλεια περιεχομένου & Συντονισμός Επιμελητών: Ραλλού Αβραμίδου
Συντονισμός Καλλιτεχνών & Καλλιτεχνικών Δράσεων: Αναστασία Τσοπελάκη
Οργάνωση Παραγωγής: Άννα Βακόντιου, Κατερίνα Κάζου
Οργάνωση-Εκτέλεση Παραγωγής: Delta Pi
 
Ημερομηνίες Προγράμματος: 18/05 – 11/06/2022

Εγκαίνια-περιπατητική ξενάγηση: 11/06

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση "Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024"

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιρροή των Ολυμπιακών Αγώνων στη μόδα είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δημιουργεί τάσεις, επηρεάζει και εμπνέει σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.

Προκήρυξη διαγωνισμού για το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη 2023 από τον Δήμο Αθηναίων

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε συγγραφείς ιστορικών, λαογραφικών, γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό των Δωδεκανήσων.

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

Υπουργείο Πολιτισμού: Το 2024 αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ο Μπάυρον και η Ελλάδα", την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Αποστολή στη Μπιενάλε Βενετίας 2024: τα εθνικά περίπτερα που ξεχωρίσαμε

Ανταπόκριση από τις εθνικές συμμετοχές της 60ης κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης που συντονίζονται με το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης "Ξένοι Παντού" και από το "Ξηρόμερο/Dryland".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/4)

Μια ομάδα δημιουργών τιμά τον Στέλιο Φαϊτάκη, ο Κώστας Τσόκλης διερευνά τα σύγχρονα ΜΜΕ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.