Τις "Κυριακές στην Αθήνα" πάμε μουσείο!

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε απίθανες δράσεις.

Κυριακές στην Αθήνα © Βαγγέλης Πατσιάλος

Η αγαπημένη δράση "Κυριακές στην Αθήνα" επιστρέφει τον Μάιο στα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Αθηναίων για να γιορτάσει Διεθνή Ημέρα Μουσείων (ΔΗΜ) που κάθε χρόνο τιμάται στις 18 Μαΐου. Την Κυριακή 22 Μαΐου τα μουσεία γιορτάζουν και προσκαλούν τις οικογένειες με παιδιά σε μια σειρά από συναρπαστικές δράσεις δημιουργικής μάθησης, με ελεύθερη συμμετοχή στους χώρους του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης.

Τα μουσεία μπορούν να μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Έτσι, το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είναι "Η Δύναμη των Μουσείων", σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. 

Sundays in Athens
© Βαγγέλης Πατσιάλος

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οχτώ χώροι που θα ανοίξουν τις πόρτες τους την Κυριακή 22 Μαΐου έχουν σχεδιάσει τις δράσεις τους με έμπνευση το θέμα της φετινής ΔΗΜ κι έτσι οι συμμετέχοντες καλούνται να λάβουν μέρος σε απίθανα εκπαιδευτικά προγράμματα, ευφάνταστα εικαστικά εργαστήρια και πρωτότυπα δημιουργικά παιχνίδια, ανακαλύπτοντας τις συλλογές των μουσείων με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Οι μικροί μας φίλοι εκφράζονται ελευθέρα, δημιουργούν, παίζουν, εξερευνούν και ανακαλύπτουν τη δύναμη των μουσείων! 
Την Κυριακή 22 Μαΐου συμμετέχουν οι χώροι: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Κεντρική Βιβλιοθήκη, Κέντρο Τεχνών, Μουσείο "Ελευθέριος Βενιζέλος", Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη", Πινακοθήκη (Μεταξουργείο), Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα", Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα.

Για τη συμμετοχή στις δράσεις είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ανά χώρο ενδιαφέροντος.

Sungdays in Athens
© Βαγγέλης Πατσιάλος

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Η δύναμη του ανθρώπου (για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών)

Πόσες ιστορίες κρύβονται σ’ ένα μουσείο; Τι σχέση είχε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία; Με οδηγό έναν πρωτότυπο χάρτη, περιηγήσου και εξερεύνησε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου που έδινε φως και ενέργεια σ’ ολόκληρη την Αθήνα για περισσότερο από 120 χρόνια! Άκου πόσες ιστορίες κρύβονται σ’ αυτό και ανακάλυψε μέσα από μοναδικά παιχνίδια ποια είναι η "κρυφή" του δύναμη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στην έκθεση προφορικών μαρτυριών "Θυμάμαι το ‘22" που πραγματοποιείται για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία".

Ώρες: 11 π.μ, 11.30 π.μ, 12 μ.μ, 12.30 μ.μ, 1 μ.μ | Διάρκεια: 60’ | Σημείο συνάντησης: Κεντρική Καμινάδα | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι | Απαραίτητη η κράτηση: 2130 109325 (Δε-Πα 11 π.μ-4 μ.μ)

Κεντρική Βιβλιοθήκη
Η Δύναμη της Βιβλιοθήκης (για παιδιά 9-11 ετών)

Άκουσα να λένε πως η βιβλιοθήκη κρύβει πολλά μυστικά... Πως δεν είναι απλώς βιβλιοθήκη αλλά και μουσείο! Πως όσοι την επισκέπτονται, ταξιδεύουν σε έναν άλλο κόσμο! Ποια είναι άραγε η μυστηριώδης μαγική δύναμη των μουσείων που έχει και η βιβλιοθήκη; Ελάτε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων και ανακαλύψτε την!

Ώρα: 11 π.μ | Διάρκεια: 70’ | Δομοκού 2, Στ. Λαρίσης | Απαραίτητη η κράτηση: 2108846011, 2108236635 (Δε-Πα 11 π.μ-4 μ.μ)

Κέντρο Τεχνών
Αναδρομή (για οικογένειες με παιδιά 8-12 ετών) 

Το Κέντρο Τεχνών, μέσα από μια σύντομη αναδρομή σε έργα καλλιτεχνών από παλαιότερες περιοδικές εκθέσεις που φιλοξένησε (Μαργαρίτα Yoko Νικητάκη "Soil", Αριστοτέλης Ρουφάνης "Alone Together XII", Δημήτρης Κοιλαλούς "Heterotopia", Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος "Landscapes", Γ. Γαΐτης "Λαθραναγνώστες" κ.ά.), προσκαλεί τους συμμετέχοντες να εντοπίσουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής και να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπισή τους, καλλιεργώντας την έννοια της ατομικής ευθύνης και της κοινωνικής συνοχής. Στο τελευταίο στάδιο του προγράμματος, η ομάδα καλείται να αναλάβει με βιωματικό τρόπο τον ρόλο του "επιμελητή" και, χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, να δημιουργήσει μια εικονική έκθεση στον "χάρτινο" εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Τεχνών.

Ώρα: 10.30 π.μ | Διάρκεια: 60’ | Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας | Απαραίτητη η κράτηση: 210724815 & 210 7232604 (Δε-Πα 10 π.μ - 2 μ.μ), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Sundays in Athens
© Βαγγέλης Πατσιάλος

Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος
Ελάτε στη γιορτή των Μουσείων! (για παιδιά από 10 ετών)

Παιδιά και γονείς καλούνται να γνωρίσουν τις συλλογές του Μουσείου "Ελευθέριος Βενιζέλος", να δουν τον τρόπο φύλαξης και αποθήκευσης των φωτογραφιών και των εγγράφων και να γίνουν για λίγο... ιστορικοί! 

Ώρα: 12 π.μ | Διάρκεια: 60’ | Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας | Απαραίτητη η κράτηση: 2107232604 (Δε-Πα 11 π.μ-2 μ.μ). θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη"
H δύναμη των μουσείων. Η δύναμη της παράδοσης. Το έθιμο της περπερούνας.
(για παιδιά 5-8 ετών)

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" προσκαλεί τα παιδιά ν’ ανακαλύψουν τη δύναμη της λαϊκής παράδοσης μέσα από μουσειακά αντικείμενα, παραμύθια και τραγούδια για το νερό… συμμετέχοντας στο έθιμο της περπερούνας!

Ώρα: 11 π.μ | Διάρκεια: 60' | Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, Απαραίτητη η κράτηση: 2103243987 (Δε-Πα 10 π.μ-3 μ.μ), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Γίνε κι εσύ μέρος της γιορτής (για παιδιά 6-12 ετών)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στη στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Αυτή τη φορά, σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μοναδικά! Είσαι κι εσύ άλλωστε μέρος της δύναμης των μουσείων!

Ώρα: 12 μ.μ | Διάρκεια: 60’ | Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, Απαραίτητη η κράτηση: 2105202420 (Δε-Πα 10 π.μ-1 μ.μ), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα
Το δωμάτιο των θαυμάτων (για οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών)

Στην αναγεννησιακή Ευρώπη, οι άνθρωποι είχαν τη συνήθεια να συλλέγουν αξιοπερίεργα και εξωτικά αντικείμενα και στη συνέχεια να τα εκθέτουν όλα μαζί, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ταξινόμηση. Αυτές οι συλλογές παράταιρων αντικειμένων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτίθεντο σε ντουλάπια ή σε "δωμάτια των θαυμάτων" (les cabinets de curiosités) τα οποία αποτελούν τον πρόδρομο των σημερινών μουσείων. 

Το δημιουργικό εργαστήρι Πιλ Πουλ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να δημιουργήσουν ένα "δωμάτιο θαυμάτων" με έμπνευση τα αντικείμενα της συλλογής Ε.Λ.Ι.Α. της έκθεσης "Οδοιπορικό στην Αθήνα" που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" του Δήμου Αθηναίων.

Ώρα: 11 π.μ | Διάρκεια: 60’ | Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο, Απαραίτητη η κράτηση: 2103452150 (Δε-Πα 10 π.μ-2 μ.μ), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα
Ο Πλάτωνας και οι κυνηγοί των λέξεων (για παιδιά 8-13 χρονών)

Ελάτε να ψάξουμε τις λέξεις φιλία, δίκαιο, ψυχή και δύναμη που κρύβονταν στο Ψηφιακό Μουσείο του Πλάτωνα και να φτιάξουμε τους ορισμούς τους με τη βοήθεια του αρχαίου φιλοσόφου!

Ώρα 11 π.μ | Διάρκεια: 60’ | Αλκμέωνος 1, Αθήνα, Απαραίτητη η κράτηση: 2105142138 (Δε-Πα 10 π.μ-2 μ.μ), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Επόμενες "Κυριακές στην Αθήνα": 5 Ιουνίου "Η γη… το σπίτι μας!", 11 Σεπτεμβρίου "Πάνω απ’ όλα… το βιβλίο!", 16 Οκτωβρίου "Περισσότερο αλάτι… στο μουσείο!", 6 Νοεμβρίου "Όλοι μοναδικοί… όλοι ίσοι", gasmuseum.gr & opanda.gr
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.