Τις "Κυριακές στην Αθήνα" πάμε μουσείο!

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε απίθανες δράσεις.

Κυριακές στην Αθήνα © Βαγγέλης Πατσιάλος

Η αγαπημένη δράση "Κυριακές στην Αθήνα" επιστρέφει τον Μάιο στα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Αθηναίων για να γιορτάσει Διεθνή Ημέρα Μουσείων (ΔΗΜ) που κάθε χρόνο τιμάται στις 18 Μαΐου. Την Κυριακή 22 Μαΐου τα μουσεία γιορτάζουν και προσκαλούν τις οικογένειες με παιδιά σε μια σειρά από συναρπαστικές δράσεις δημιουργικής μάθησης, με ελεύθερη συμμετοχή στους χώρους του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης.

Τα μουσεία μπορούν να μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Έτσι, το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είναι "Η Δύναμη των Μουσείων", σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. 

Sundays in Athens
© Βαγγέλης Πατσιάλος

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οχτώ χώροι που θα ανοίξουν τις πόρτες τους την Κυριακή 22 Μαΐου έχουν σχεδιάσει τις δράσεις τους με έμπνευση το θέμα της φετινής ΔΗΜ κι έτσι οι συμμετέχοντες καλούνται να λάβουν μέρος σε απίθανα εκπαιδευτικά προγράμματα, ευφάνταστα εικαστικά εργαστήρια και πρωτότυπα δημιουργικά παιχνίδια, ανακαλύπτοντας τις συλλογές των μουσείων με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Οι μικροί μας φίλοι εκφράζονται ελευθέρα, δημιουργούν, παίζουν, εξερευνούν και ανακαλύπτουν τη δύναμη των μουσείων! 
Την Κυριακή 22 Μαΐου συμμετέχουν οι χώροι: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Κεντρική Βιβλιοθήκη, Κέντρο Τεχνών, Μουσείο "Ελευθέριος Βενιζέλος", Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη", Πινακοθήκη (Μεταξουργείο), Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα", Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα.

Για τη συμμετοχή στις δράσεις είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ανά χώρο ενδιαφέροντος.

Sungdays in Athens
© Βαγγέλης Πατσιάλος

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Η δύναμη του ανθρώπου (για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών)

Πόσες ιστορίες κρύβονται σ’ ένα μουσείο; Τι σχέση είχε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία; Με οδηγό έναν πρωτότυπο χάρτη, περιηγήσου και εξερεύνησε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου που έδινε φως και ενέργεια σ’ ολόκληρη την Αθήνα για περισσότερο από 120 χρόνια! Άκου πόσες ιστορίες κρύβονται σ’ αυτό και ανακάλυψε μέσα από μοναδικά παιχνίδια ποια είναι η "κρυφή" του δύναμη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στην έκθεση προφορικών μαρτυριών "Θυμάμαι το ‘22" που πραγματοποιείται για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία".

Ώρες: 11 π.μ, 11.30 π.μ, 12 μ.μ, 12.30 μ.μ, 1 μ.μ | Διάρκεια: 60’ | Σημείο συνάντησης: Κεντρική Καμινάδα | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι | Απαραίτητη η κράτηση: 2130 109325 (Δε-Πα 11 π.μ-4 μ.μ)

Κεντρική Βιβλιοθήκη
Η Δύναμη της Βιβλιοθήκης (για παιδιά 9-11 ετών)

Άκουσα να λένε πως η βιβλιοθήκη κρύβει πολλά μυστικά... Πως δεν είναι απλώς βιβλιοθήκη αλλά και μουσείο! Πως όσοι την επισκέπτονται, ταξιδεύουν σε έναν άλλο κόσμο! Ποια είναι άραγε η μυστηριώδης μαγική δύναμη των μουσείων που έχει και η βιβλιοθήκη; Ελάτε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων και ανακαλύψτε την!

Ώρα: 11 π.μ | Διάρκεια: 70’ | Δομοκού 2, Στ. Λαρίσης | Απαραίτητη η κράτηση: 2108846011, 2108236635 (Δε-Πα 11 π.μ-4 μ.μ)

Κέντρο Τεχνών
Αναδρομή (για οικογένειες με παιδιά 8-12 ετών) 

Το Κέντρο Τεχνών, μέσα από μια σύντομη αναδρομή σε έργα καλλιτεχνών από παλαιότερες περιοδικές εκθέσεις που φιλοξένησε (Μαργαρίτα Yoko Νικητάκη "Soil", Αριστοτέλης Ρουφάνης "Alone Together XII", Δημήτρης Κοιλαλούς "Heterotopia", Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος "Landscapes", Γ. Γαΐτης "Λαθραναγνώστες" κ.ά.), προσκαλεί τους συμμετέχοντες να εντοπίσουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής και να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπισή τους, καλλιεργώντας την έννοια της ατομικής ευθύνης και της κοινωνικής συνοχής. Στο τελευταίο στάδιο του προγράμματος, η ομάδα καλείται να αναλάβει με βιωματικό τρόπο τον ρόλο του "επιμελητή" και, χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, να δημιουργήσει μια εικονική έκθεση στον "χάρτινο" εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Τεχνών.

Ώρα: 10.30 π.μ | Διάρκεια: 60’ | Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας | Απαραίτητη η κράτηση: 210724815 & 210 7232604 (Δε-Πα 10 π.μ - 2 μ.μ), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Sundays in Athens
© Βαγγέλης Πατσιάλος

Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος
Ελάτε στη γιορτή των Μουσείων! (για παιδιά από 10 ετών)

Παιδιά και γονείς καλούνται να γνωρίσουν τις συλλογές του Μουσείου "Ελευθέριος Βενιζέλος", να δουν τον τρόπο φύλαξης και αποθήκευσης των φωτογραφιών και των εγγράφων και να γίνουν για λίγο... ιστορικοί! 

Ώρα: 12 π.μ | Διάρκεια: 60’ | Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας | Απαραίτητη η κράτηση: 2107232604 (Δε-Πα 11 π.μ-2 μ.μ). θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη"
H δύναμη των μουσείων. Η δύναμη της παράδοσης. Το έθιμο της περπερούνας.
(για παιδιά 5-8 ετών)

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" προσκαλεί τα παιδιά ν’ ανακαλύψουν τη δύναμη της λαϊκής παράδοσης μέσα από μουσειακά αντικείμενα, παραμύθια και τραγούδια για το νερό… συμμετέχοντας στο έθιμο της περπερούνας!

Ώρα: 11 π.μ | Διάρκεια: 60' | Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, Απαραίτητη η κράτηση: 2103243987 (Δε-Πα 10 π.μ-3 μ.μ), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Γίνε κι εσύ μέρος της γιορτής (για παιδιά 6-12 ετών)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στη στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Αυτή τη φορά, σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μοναδικά! Είσαι κι εσύ άλλωστε μέρος της δύναμης των μουσείων!

Ώρα: 12 μ.μ | Διάρκεια: 60’ | Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, Απαραίτητη η κράτηση: 2105202420 (Δε-Πα 10 π.μ-1 μ.μ), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα
Το δωμάτιο των θαυμάτων (για οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών)

Στην αναγεννησιακή Ευρώπη, οι άνθρωποι είχαν τη συνήθεια να συλλέγουν αξιοπερίεργα και εξωτικά αντικείμενα και στη συνέχεια να τα εκθέτουν όλα μαζί, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ταξινόμηση. Αυτές οι συλλογές παράταιρων αντικειμένων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτίθεντο σε ντουλάπια ή σε "δωμάτια των θαυμάτων" (les cabinets de curiosités) τα οποία αποτελούν τον πρόδρομο των σημερινών μουσείων. 

Το δημιουργικό εργαστήρι Πιλ Πουλ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να δημιουργήσουν ένα "δωμάτιο θαυμάτων" με έμπνευση τα αντικείμενα της συλλογής Ε.Λ.Ι.Α. της έκθεσης "Οδοιπορικό στην Αθήνα" που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" του Δήμου Αθηναίων.

Ώρα: 11 π.μ | Διάρκεια: 60’ | Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο, Απαραίτητη η κράτηση: 2103452150 (Δε-Πα 10 π.μ-2 μ.μ), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα
Ο Πλάτωνας και οι κυνηγοί των λέξεων (για παιδιά 8-13 χρονών)

Ελάτε να ψάξουμε τις λέξεις φιλία, δίκαιο, ψυχή και δύναμη που κρύβονταν στο Ψηφιακό Μουσείο του Πλάτωνα και να φτιάξουμε τους ορισμούς τους με τη βοήθεια του αρχαίου φιλοσόφου!

Ώρα 11 π.μ | Διάρκεια: 60’ | Αλκμέωνος 1, Αθήνα, Απαραίτητη η κράτηση: 2105142138 (Δε-Πα 10 π.μ-2 μ.μ), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Επόμενες "Κυριακές στην Αθήνα": 5 Ιουνίου "Η γη… το σπίτι μας!", 11 Σεπτεμβρίου "Πάνω απ’ όλα… το βιβλίο!", 16 Οκτωβρίου "Περισσότερο αλάτι… στο μουσείο!", 6 Νοεμβρίου "Όλοι μοναδικοί… όλοι ίσοι", gasmuseum.gr & opanda.gr
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Σε εφαρμογή από σήμερα πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για την προστασία από τους καύσωνες

Άμεση ενημέρωση για τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν κάθε φορά στην Αθήνα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προφύλαξη των κατοίκων, παρέχει από σήμερα ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του "Heat Alert"

22/06/2022

Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει οκτώ κλιματιζόμενους χώρους για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

Οκτώ κλιματιζόμενες αίθουσες θέτει σε λειτουργία ο Δήμος Αθηναίων από την Τρίτη 21 Ιουνίου, και μέχρι την λήξη του φαινομένου, για την προστασία των ευάλωτων ομάδων της πόλης από τις υψηλές θερμοκρασίες.

"Τίνος είσαι εσύ;": Η πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης Αθήνας συναντά μαρτυρίες προσφύγων του 1922

Μία πρωτότυπη σκηνική σύνθεση από την ομάδα Vice Versa με ιδιαίτερο μουσικό χαρακτήρα στο Θερινό Ατενέ και στον Κήπο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Νέα άσφαλτος και διαγραμμίσεις σε 110 κεντρικούς δρόμους της Αθήνας

Με νέα άσφαλτο είναι πλέον 785 μικροί και μεγάλοι δρόμοι της Αθήνας, σε μια προσπάθεια δημιουργίας σύγχρονων και ασφαλών υποδομών στην πόλη.

Athens Urban Age Forum: Χαρτογραφώντας το DNA της πόλης

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το London School of Economics, το Alfred Herrhausen Gesellschaft και ο Δήμος Αθηναίων, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του διετούς προγράμματος "Athens Urban Age".

Φέτος το καλοκαίρι, "Όλη η Αθήνα γίνεται μια Σκηνή"

Ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει ελεύθερα πολιτισμό σε όλους, με 43 μέρες γεμάτες εκδηλώσεις, σε κάθε δημοτική κοινότητα της πόλης.

Παραδίδεται στους κατοίκους του Νέου Κόσμου το 9ο πάρκο "τσέπης" της πόλης

Ένας πρότυπος χώρος αναψυχής δόθηκε στους κατοίκους της περιοχής, ένα ιδανικό σημείο για την υλοποίηση περιβαλλοντικών βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της περιοχής.