Ο Κώστας Νταής μας ταξιδεύει στους "γενέθλιους τόπους" καταγωγής μας

Τα έργα «Αρχέγονες όψεις του γενέθλιου τόπου» του καλλιτέχνη στον χώρο της Zivasart Gallery καθοδηγούν τον επισκέπτη πίσω στα τοπία της καταγωγής του, ξυπνώντας χαμένες αναμνήσεις και προκαλώντας συναισθήματα νοσταλγίας.

Κώστας Νταής @Κώστας Νταής

Η ζωγραφική ποίηση του Κώστα Νταή και η στοργή για τη γενέθλια γη του, αποτυπώνονται με ενάργεια και δυναμικότητα πάνω στο χαρτί και τον καμβά. Ξεπερνά την εντοπιότητα και καθίσταται μία Οικουμενική Ζωγραφική, που απογυμνώνει την τεχνολογική μνήμη του θεατή, ο οποίος μένει ξαφνικά ενεός, μπροστά στην ανέγγιχτη φύση. Η δραματικότητα των χειρονομιακών περασμάτων των χρωμάτων στην ζωγραφική επιφάνεια, προκαλεί μια αίσθηση πρωτογονικού τοπίου και επιφέρει την ταύτισή της με αυτό.

Ο Νταής είναι ένας δεξιοτέχνης της απλότητας, ένας δραματουργός φυσικών σκηνών, με λιγότερο ρομαντισμό και περισσότερη χειρονομία από τον Turner. Το έργο του "Αρχέγονες όψεις του γενέθλιου τόπου" μας καθοδηγεί πίσω στα τοπία της καταγωγής μας, με τα οποία έχουμε χάσει την άμεση επαφή, παγιδευμένοι στους αστικούς κατακερματισμένους κλωβούς μας. 

Κώστας Νταής
@Κώστας Νταής

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1954 και σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου (1968 - 1971), ενώ αργότερα εργάστηκε στη ζωγραφική και τη γλυπτική στο μάρμαρο, στην Αθήνα και στη Λάρισα. Την περίοδο 2003-2013 εργάστηκε στις αναστηλώσεις των μνημείων της Ακρόπολης των Αθηνών, ως εξειδικευμένος μαρμαρογλύπτης. Συνεργάστηκε σκιτσογραφώντας με το λογοτεχνικό περιοδικό "Το Δέντρο" και είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Εγκαίνια: 23/5 (7.30 μ.μ.)

Info: Zivasart Gallery | 23/5-26/6 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. - 9 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"CTRL+τ": Οι υπαρξιακοί συμβολισμοί του λαβύρινθου

Στο νέο πρότζεκτ του TAF, η Serena Poletti επικεντρώνεται στο θέμα του λαβύρινθου ως σύμβολο της ανακάλυψης του θανάτου και της αναγέννησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2023

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.