"Από το μουσείο στην οθόνη. Ιστορίες ενδυμάτων": Διαδικτυακό αφιέρωμα για το ένδυμα στην Ελλάδα

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας διοργανώνει μια διαδικτυακή ημερίδα με καλεσμένους που κάνουν αναδρομές σε σταθμούς της ελληνικής ιστορίας συνυφασμένους με παραδοσιακά ενδύματα.

ελληνικές ενδυμασίες @Shutterstock

Συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για το 2022, η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας καλεί μέλη της, επιμελητές ενδυματολογικών συλλογών και μελετητές του ενδύματος, να φέρουν ένα μουσειακό έκθεμα - ένα ένδυμα, ένα ενδυματολογικό εξάρτημα ή ένα κόσμημα, ένα εργαλείο που χρησίμευσε στην κατασκευή ενός ενδύματος, ένα ύφασμα ή ακόμα κι ένα έργο τέχνης με αναφορά στο ένδυμα - από το μουσείο στην οθόνη.

Μέσα από δεκάλεπτες παρουσιάσεις, τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας θα επιχειρήσουν να φωτίσουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του επιλεγμένου αντικειμένου, να μιλήσουν για όλες ή κάποιες από τις ιστορίες που ένα ένδυμα μπορεί να αφηγηθεί: από την κατασκευή και τη χρήση του έως την ένταξή του σε μια μουσειακή συλλογή, περνώντας από τη σχέση του με την εποχή του, την κοινωνία που το δημιούργησε και άλλα συγγενικά με αυτό αντικείμενα.

Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, τα εκθέματα/ενδύματα βγαίνουν από τους τέσσερις τοίχους του μουσείου και συναντούν τους επισκέπτες/χρήστες του διαδικτύου στην οθόνη του υπολογιστή τους.

Το πρόγραμμα

10 π.μ.
Χαιρετισμοί

10.10 π.μ.
Καλλιόπη Σαρρή, διδάκτωρ προϊστορικής αρχαιολογίας: "Ταφικά υφάσματα πρωτογεωμετρικής εποχής στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου"

10.20 π.μ.
Στέλλα Σπαντιδάκη, δρ αρχαιολογίας με ειδίκευση στο αρχαίο ύφασμα – διευθύντρια του Artex: "Το διαχρονικό μουσείο Χαλκίδας Αρέθουσα και το μεγαλύτερο ύφασμα από την ελληνική αρχαιότητα"

10.30 π.μ.
Παρή Καλαμαρά, διευθύντρια Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου: "Γυναικείο γλυπτό από τη φραγκοκρατούμενη Αθήνα, από τις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου"

10.40 π.μ.
Σοφία Τσουρινάκη, ερευνήτρια-τεχνολόγος αρχαίου υφάσματος, Ιστορικό Υφαντουργείο ΣΕΝ - Ελληνικόν Ινστιτούτον Αιγυπτιολογίας "Ένα σουρταρόξυλο από το Λαογραφικό Μουσείο Κιμώλου ως μαρτυρία υφαντικών εργαλείων και κλειστών διαπλοκών της αρχαιότητας"

10.50 π.μ.
Αγγελική Ρουμελιώτου, υπεύθυνη συλλογών Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος "Β. Παπαντωνίου": "Τρία ενδύματα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος από το ίδιο ύφασμα: πληροφορίες και χρονολόγηση"

11 π.μ.
Διάλειμμα

11.20 π.μ.
Ελένη Παπαθωμά, ιστορικός-λαογράφος, επιμελήτρια Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού: "Θεσσαλονίκη - Καναδάς - Αθήνα: Το ταξίδι μιας φορεσιάς από το μέτωπο του Α ? Παγκοσμίου Πολέμου στις προθήκες του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού"

11.30 π.μ.
Νέλλη Μελίδου-Κεφαλά, αντιπρόεδρος ΔΣ / επίτιμη διευθύντρια ΛΕΜΜ-Θ – Ελένη Μπίντση, προϊσταμένη διεύθυνσης ΛΕΜΜ-Θ: "Ένα σύνολο "oρόσημο” για το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης"

11.40 π.μ.
Χριστίνα Μέρη-Μπούρμπεκ, επιμελήτρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος: "Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος: Η μετέπειτα ζωή ενός παραδοσιακού νυφικού"

11.50 π.μ.
Αγγελική Γιαννακίδου, πρόεδρος και διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης: "Τα αγροτοαστικά της Θράκης μέσα από τις συλλογές του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης"

12 μ.μ.
Ξένια Πολίτου, επιμελήτρια Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού Μουσείου Μπενάκη: "Ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία με οδηγό ένα φόρεμα από τη συλλογή μόδας του Μουσείου Μπενάκη"

12.10 μ.μ.
Διάλειμμα

12.30 μ.μ.
Τάνια Βελίσκου, ιστορικός-μουσειολόγος: "Ο μανδύας της αυτοκράτειρας Θεοδώρας. Από τη συλλογή ενδυμάτων βυζαντινής έμπνευσης του Μουσείου Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων (ΜΕΛΕ)"

12.40 μ.μ.
Μαρία Πατσαλοσαββή, έφορος, Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας: "Ένα φόρεμα με τη δική του ιστορία από τις Συλλογές του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας"

12.50 μ.μ.
Ιωάννα Λαλαούνη, διευθύντρια Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη: "Κοσμήματα σώματος από το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (1969). Βυζαντινή συλλογή"

1 μ.μ.
Βασίλης Ζηδιανάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Atopos cvc – Σταματίνα Δημακοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ: "”Αυτοπροσωπογραφία με αντιανεμικό Tyvek” του Τζέιμς Μέριλ: Ποίηση και ένδυμα στη συλλογή RRRIPP!! του ATOPOS cvc"

1.10 μ.μ.
Συζήτηση

1.30 μ.μ.
Λήξη ημερίδας

Η εκδήλωση είναι δωρεάν. Απαιτείται προεγγραφή (kanari4pli@gmail.com, 210 3647577)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τις "Κυριακές στην Αθήνα" πάμε μουσείο!

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε απίθανες δράσεις.

17/05/2022

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στο ΕΜΣΤ

Μια βδομάδα γεμάτη δημιουργικές δράσεις, ξεναγήσεις, προβολές φιλμ και μουσικές εκδηλώσεις από το μεγαλύτερο μουσείο σύγχρονης τέχνης της χώρας τιμούν τη συμβολή των πολιτιστικών χώρων.

MOMus: "Η δύναμη των μουσείων" γιορτάζεται σε ένα εξαήμερο πρόγραμμα δράσεων

Με αφορμή τη διάκριση του "Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης", η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα οργανώσουν πολυήμερες εκδηλώσεις.

Δωρεάν ξεναγήσεις στο Πανεπιστημιακό Μουσείο Ζωγράφου

Το Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τους πολύτιμους θησαυρούς του και τα μυστικά του, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή δύο σημαντικές ημέρες για τους μουσειακούς χώρους.

Η Λένα Πλάτωνος καλωσορίζει στο σπίτι της τον Στάθη Γουργουρή για μια βραδινή συζήτηση

Η Πρωτοβουλία SNFPHI διοργανώνει μια διαδικτυακή εκδήλωση με τη συνθέτρια και τον μεταφραστή της έκδοσης "Piercing Red".