Το Metaphor Athens φιλοξενεί την Callirrhoe με την έκθεση "Narrative Framings"

Η γκαλερί φιλοξενείται για πρώτη φορά στον χώρο του Metaphor Αthens, καθώς ο τελευταίος έχει ως στόχο να μεταμορφωθεί σε έναν πολυδιάστατο εκθεσιακό χώρο για installations, performances, video projections και καλλιτεχνικές εμπειρίες που ο καθένας ανακαλύπτει με τον δικό του τρόπο.

Selma Köran, Exit Athena (film still), 2018, video installation © the artist @Selma Köran

Το Metaphor Athens φιλοξενεί από τις 10 μέχρι τις 21 Μαΐου τoν ανεξάρτητο χώρο τέχνης Callirrhoe με την παρουσίαση της έκθεσης τέχνης "Νarrative Framings". H επιμέλεια είναι της Ολυμπίας Τζώρτζη. Οι επισκέπτες της έκθεσης καλούνται να εξερευνήσουν τι θα μπορούσε να αποτελεί μια τέλεια αφήγηση, μια όμορφη ιστορία, την ιδανική αρχή ή το ιδανικό τέλος μιας ιστορίας. Θα μπορούσε μια και μόνο αφήγηση να είναι άψογη; Είναι ο κόσμος, στον οποίο ζούμε, αψεγάδιαστος; 

Οι καλλιτέχνες δημιουργούν τους δικούς τους μικρόκοσμους ισορροπώντας μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, ενώ παράλληλα εξετάζουν σύγχρονα θέματα δουλεύοντας με "μεγαλοπρεπείς" αφηγήσεις και δίνοντάς μας τον απαραίτητο χώρο για σκέψη και προβληματισμό. Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο μοιάζει με ένα  πέρασμα στο δυνητικό μέλλον ενός παράλληλου κόσμου. Οι επισκέπτες έρχονται αντιμέτωποι με φαινομενικά γνώριμες ιστορίες και στοιχεία που λειτουργούν αποτελεσματικά ως σύγχρονες αλληγορίες.

Η εγκατάσταση video της Selma Koran που πραγματεύεται ένα εναλλακτικό τέλος του μύθου της Θεογονίας του Ησιόδου, τα κεραμικά γλυπτά με τα ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά του Γιώργου Τσεριώνη και η τοιχογραφία με τις απελευθερωτικές γραμμές ενός αφηρημένου σώματος της Αμαλίας Βεκρή δημιουργούν τις προδιαγραφές για μια σουρεαλιστική διαδρομή στον κεντρικό χώρο της έκθεσης. Η βασική στόχευση μιας οπτικής γλώσσας της υπερβολής είναι να τονίσει τις ατέλειες της ανθρώπινης φύσης και ταυτόχρονα να απελευθερώσει τον χρήστη της από το βάρος της θνησιμότητας και της κοινωνικής του θέσης.

Valinia Svoronou, Outdoor Landscape/ Salvage Plan, 2019, digital print, aluminum frame © teh artist, copyright Elpida Fragkeskidou
Λεζάντα Valinia Svoronou, Outdoor Landscape/ Salvage Plan, 2019, digital print,  aluminum frame © teh artist, copyright Elpida Fragkeskidou

Περπατώντας προς τον επάνω όροφο, τα θραύσματα της σειράς έργων Endymion της Βαλίνιας Σβορώνου λειτουργούν ως αφετηρία για την εξερεύνηση ρομαντικών ιδεών σε συσχετισμό με τον σύγχρονο κόσμο. Δύο σκοτεινοί θάλαμοι, στα αριστερά το video Body Scan της Έρικας Σκούρτη και στα δεξιά το πρώτο επεισόδιο του Naked Lunch της Fleur Melbourn, εξετάζουν την ανθρώπινη φύση ως θέαμα. Το Body Scan επιχειρεί να αναλύσει και να επαναπροσδιορίσει το ανθρώπινο σώμα και το Naked Lunch παρουσιάζει χωρίς λογοκρισία τα συναισθήματα ενός ανθρώπου.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Selma Koran, Fleur Melbourn, Έρικα Σκούρτη, Βαλίνια Σβορώνου, Γιώργος Τσεριώνης, Αμαλία Βεκρή

Εγκαίνια: Tρίτη 10 Μαΐου (7-10 μ.μ.)

Info: Metaphor Athens | 10-21/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Σάβ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

@πρώτης φωτό: Selma Köran, Exit Athena (film still), 2018, video installation © the artist

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2023

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.

"Remains": Η εικαστικός Μαρία Ζιάκα δίνει νέα ζωή σε παλιά έργα της

Τα "απομεινάρια" επεξεργάζονται εκ νέου, ενώ οι εικόνες που προκύπτουν μέσα από αυτήν τη διαδικασία-πρακτική καλύπτονται με μεγάλες λευκές, τις περισσότερες φορές, επιφάνειες.

Το ερευνητικό πρότζεκτ "[α] border of dying" επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες

Το έργο αποτελείται από μια διπλή περφόρμανς, μια εικαστική εγκατάσταση και ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό.

Αφιέρωμα στο εικαστικό έργο του πολυσχιδούς καλλιτέχνη Νίκου Βέλμου

Είναι η πρώτη φορά που, εδώ και 93 χρόνια από τον θάνατο του Βέλμου, εκτίθενται τα έργα του στο κοινό.

"Η Τέχνη του Αλγόριθμου": Κατανοώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης

Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης με τον ίδιο αλγόριθμο.