Το Metaphor Athens φιλοξενεί την Callirrhoe με την έκθεση "Narrative Framings"

Η γκαλερί φιλοξενείται για πρώτη φορά στον χώρο του Metaphor Αthens, καθώς ο τελευταίος έχει ως στόχο να μεταμορφωθεί σε έναν πολυδιάστατο εκθεσιακό χώρο για installations, performances, video projections και καλλιτεχνικές εμπειρίες που ο καθένας ανακαλύπτει με τον δικό του τρόπο.

Selma Köran, Exit Athena (film still), 2018, video installation © the artist @Selma Köran

Το Metaphor Athens φιλοξενεί από τις 10 μέχρι τις 21 Μαΐου τoν ανεξάρτητο χώρο τέχνης Callirrhoe με την παρουσίαση της έκθεσης τέχνης "Νarrative Framings". H επιμέλεια είναι της Ολυμπίας Τζώρτζη. Οι επισκέπτες της έκθεσης καλούνται να εξερευνήσουν τι θα μπορούσε να αποτελεί μια τέλεια αφήγηση, μια όμορφη ιστορία, την ιδανική αρχή ή το ιδανικό τέλος μιας ιστορίας. Θα μπορούσε μια και μόνο αφήγηση να είναι άψογη; Είναι ο κόσμος, στον οποίο ζούμε, αψεγάδιαστος; 

Οι καλλιτέχνες δημιουργούν τους δικούς τους μικρόκοσμους ισορροπώντας μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, ενώ παράλληλα εξετάζουν σύγχρονα θέματα δουλεύοντας με "μεγαλοπρεπείς" αφηγήσεις και δίνοντάς μας τον απαραίτητο χώρο για σκέψη και προβληματισμό. Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο μοιάζει με ένα  πέρασμα στο δυνητικό μέλλον ενός παράλληλου κόσμου. Οι επισκέπτες έρχονται αντιμέτωποι με φαινομενικά γνώριμες ιστορίες και στοιχεία που λειτουργούν αποτελεσματικά ως σύγχρονες αλληγορίες.

Η εγκατάσταση video της Selma Koran που πραγματεύεται ένα εναλλακτικό τέλος του μύθου της Θεογονίας του Ησιόδου, τα κεραμικά γλυπτά με τα ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά του Γιώργου Τσεριώνη και η τοιχογραφία με τις απελευθερωτικές γραμμές ενός αφηρημένου σώματος της Αμαλίας Βεκρή δημιουργούν τις προδιαγραφές για μια σουρεαλιστική διαδρομή στον κεντρικό χώρο της έκθεσης. Η βασική στόχευση μιας οπτικής γλώσσας της υπερβολής είναι να τονίσει τις ατέλειες της ανθρώπινης φύσης και ταυτόχρονα να απελευθερώσει τον χρήστη της από το βάρος της θνησιμότητας και της κοινωνικής του θέσης.

Valinia Svoronou, Outdoor Landscape/ Salvage Plan, 2019, digital print, aluminum frame © teh artist, copyright Elpida Fragkeskidou
Λεζάντα Valinia Svoronou, Outdoor Landscape/ Salvage Plan, 2019, digital print,  aluminum frame © teh artist, copyright Elpida Fragkeskidou

Περπατώντας προς τον επάνω όροφο, τα θραύσματα της σειράς έργων Endymion της Βαλίνιας Σβορώνου λειτουργούν ως αφετηρία για την εξερεύνηση ρομαντικών ιδεών σε συσχετισμό με τον σύγχρονο κόσμο. Δύο σκοτεινοί θάλαμοι, στα αριστερά το video Body Scan της Έρικας Σκούρτη και στα δεξιά το πρώτο επεισόδιο του Naked Lunch της Fleur Melbourn, εξετάζουν την ανθρώπινη φύση ως θέαμα. Το Body Scan επιχειρεί να αναλύσει και να επαναπροσδιορίσει το ανθρώπινο σώμα και το Naked Lunch παρουσιάζει χωρίς λογοκρισία τα συναισθήματα ενός ανθρώπου.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Selma Koran, Fleur Melbourn, Έρικα Σκούρτη, Βαλίνια Σβορώνου, Γιώργος Τσεριώνης, Αμαλία Βεκρή

Εγκαίνια: Tρίτη 10 Μαΐου (7-10 μ.μ.)

Info: Metaphor Athens | 10-21/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Σάβ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

@πρώτης φωτό: Selma Köran, Exit Athena (film still), 2018, video installation © the artist

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".