Οι "Ζωγραφικές διαδρομές" του Γιάννη Τσαρούχη

Η νέα έκθεση στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη καλεί τον επισκέπτη να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο προχωρούσε την δουλειά του ο ιστορικός καλλιτέχνης.

Γιάννης Τσαρούχης
  

Είναι ενδιαφέρον να καταλάβει κανείς ότι η πορεία του Γιάννη Τσαρούχη είναι συνεχής, παρ’ όλες τις αλλαγές. Όσο προχωρούσε κρατούσε τα στοιχεία που τον ενδιέφεραν και τα χρησιμοποιούσε στις επόμενες αναζητήσεις του. Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από την επιλογή των έργων που παρουσιάζονται στην καινούρια έκθεση του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 7  Μαΐου. Ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά ένα Μουσείο-κόσμημα που ανακαινίστηκε με την υποστήριξη της documenta14.

Γιάννης Τσαρούχης
Ποδηλάτης μεταμφιεσμένος σε τσολιά, με ένα ναό δεξιά κάτω, 1936
Λάδι σε πανί, 34,5 Χ 29,0 εκ.
Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, αρ. ευρ. 499

Οπως έλεγε ο ίδιος ο Τσαρούχης: "Δύο είναι οι βασικές  αναζητήσεις  μου, παρ’ όλες τις χίλιες διαφορές που παρουσιάζουν τα έργα  μου μεταξύ τους. Η  μια αναζήτηση είναι ούτως ειπείν νεοκλασική και προσπαθεί να αφομοιώσει το αρχαίο κλασικό ιδεώδες, όπως το εξέφρασε για όλον τον κόσμο στα νεώτερα χρόνια η Αναγέννηση και το Μπαρόκ. Η άλλη μου τάση είναι να εκφράσω όλες τις αντιρρήσεις μου για το ίδιο το ιδανικό μου, βοηθημένος από μεγάλους αντιρρησίες της εποχής μας, αλλά και από πρότυπα παλιά ελληνικά, που είναι συχνά μαρτυρίες και στηρίγματα των αντιρρήσεων. (Τσαρούχης, Αγαθόν το εξομολογείσθαι, σ.257)

Γιάννης Τσαρούχης

Στο δώμα παρουσιάζονται θεατρικές μακέτες από παραστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και μια σειρά από ιδανικές παραστάσεις που θα ήθελε να κάνει. Είναι θεατρικές διαδρομές και εκεί βλέπουμε τις επαναστατικές ιδέες που είχε για το θέατρο. 

Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι, 210 8062 636 – 7.
Εγκαίνια: Σάββατο 7 Μαΐου 2022  ώρα 10.00 – 22.00.
Διάρκεια έκθεσης:  7 Μαΐου -  31 Ιουλίου 2022 Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 14.00, Σάββατο και Κυριακή  10.00 – 15.00 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.