Ένας διάλογος χωροχρονικού και φωτός μέσα από τα έργα του Γιάννη Νομικού

Ο εικαστικός Γιάννης Νομικός παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου.

Γιάννης Νομικός, 8η Avenue New York, 55x70cm, Ακρυλικό σε καμβά @Γιάννης Νομικός

"Ο Γιάννης Νομικός είναι ένας αισθητικός και ταλαντούχος καλλιτέχνης, με πολλές δεξιότητες, πνευματική ευελιξία, οξυδερκή παρατηρητικότητα και ταυτόχρονη ικανότητα να στοχάζεται και να εμβαθύνει σε όσα επιλέγει παραστατικά - τις περισσότερες φορές - να εκφράσει, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται από καμιά εικαστική συνθήκη", αναφέρει για τον καλλιτέχνη η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Σχινά.

Ο Νομικός εστιάζει στην καθημερινότητα, το εγγύτερο αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον, αστικό και περιαστικό, μέσα στο οποίο ζούμε, αλλά και πολλά από τα στοιχεία που κάθε φορά το χαρακτηρίζουν και συνήθως λανθάνουν της προσοχής μας. Τα στοιχεία αυτά, που αποτυπώνουν τις τροπές του φωτός, των εντάσεων ή των ρυθμοτεχνικών τους υφέσεων, όπως και των τονικών σκιάσεων τους, χαρακτηρίζουν την κινησιολογία του κάθε θέματος, μέσα από τις στιγμιοτυπίες του. Η συνεχής μεταβλητότητα των χρονικών στιγμών, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους είναι εκείνες παρουσιαζόμενες, προικοδοτούν σχεδιαστικά και χρωματικά την ατμόσφαιρα και την υφολογία του κάθε έργου, που ωστόσο αντικατοπτρίζει τη διάθεση του θεατή, μέσα από προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις.

Γιάννης Νομικός , Αυτοπροσωπογραφία, 100x80cm, Λάδι σε καμβά
Γιάννης Νομικός , Αυτοπροσωπογραφία, 100x80cm, Λάδι σε καμβά

Αποφεύγοντας κάθε είδος ναρκισσισμούς, ο ζωγράφος αποδίδει με λιτότητα κι αληθοφάνεια στιγμιότυπα από την πολύβουη μεγαλούπολη. Ο θεατής έρχεται σε επαφή με γνωστές αλλά κι ακατοχύρωτες αντανακλάσεις του εαυτού του, στις σκηνές του δρόμου, απέναντι επίσης στα έργα τέχνης καθώς παρατηρείται από τον ζωγράφο ως "παρατηρών". Ο θεατής επιπλέον καθρεπτίζεται μέσα από τις προσωπογραφίες του καλλιτέχνη, μέσα από τις στάσεις, αλλά και τις "διαβάσεις" των ανθρώπων που συντροφεύονται από τις καθημερινές συνήθειες και τις πληθυντικές τους μοναξιές.

Εγκαίνια: 09/5 (6 μ.μ.)

Info: Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος | 09-14/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: : 5-9 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Γιάννης Νομικός, 8η Avenue New York, 55x70cm, Ακρυλικό σε καμβά

Περισσότερες πληροφορίες

Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος

Πλ. Κολωνακίου 2, Κολωνάκι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο "Μικρός Ήρως" γίνεται 70 και το γιορτάζει

Μια επετειακή έκθεση στήνεται στο Ίδρυμα Κακογιάννη, αφιερωμένη στο περιοδικό του Βύρωνα Απτόσογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/02/2023

"Πώς γινόμαστε συμπολίτες;": Μια ημερίδα για την ιθαγένεια και την πολιτειότητα στο ΕΜΣΤ

Το μουσείο εξερευνά θεματικές που συζητήθηκαν σε πρόσφατες εκθέσεις του, όπως την περσινή κεντρική ""Statecraft. Διαμορφώνοντας το κράτος", αλλά και το "Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας".

Ο Ανδρέας Καμουτσής φωτογραφίζει σκηνές μοναχικότητας

Παράλληλα με την έκθεση, θα διοργανώνονται εργαστήρια art therapy στον χώρο του TAF.

miss dialectic: Το πρότζεκτ "Μεταμορφώσεις" στοχάζεται το "ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα"

Μιλήσαμε με την Ελεάννα Παπαθανασιάδη, μέλος της miss dialectic, για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του διακαλλιτεχνικού πρότζεκτ (και έκδοσης) "Μεταμορφώσεις", μια ομαδική έρευνα για τις σύγχρονες μορφές αφήγησης και τη σχέση τους με την τέχνη.

"Symbolic Creations": Οι κάρτες ταρώ και τα μάνταλα γίνονται αφορμή για τέχνη

Η Δήμητρα-Ελένη Γεωργίου και η Adrienne Delbecq εξερευνούν τον μαγικό κόσμο των συμβόλων.

Η αφαιρετική ζωγραφική του Γιώργου Δουατζή

Η ζωγραφική του διακρίνεται για τις αφαιρετικές τάσεις, την εκφραστική δύναμη των χρωμάτων και τον εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα του συνόλου.

Τα 3D γλυπτά του Αθανάσιου Μπερούτσου διαθέσιμα σε NFT

Μοντέλα από τη συλλογή αυτή εκτίθενται και σε εικονικό χώρο του Spania.io στο Metaverse.