"The Root": Η σημασία του υπόγειου και του αθέατου για τον άνω κόσμο

Μια ομαδική έκθεση διερευνά τη δημιουργία δικτύων κάτω από την επιφάνεια καθώς και τη σημασία της συνδεσιμότητας στην πόλη, στο περιβάλλον, στην τεχνολογία, την προσωπική εμπειρία και την τέχνη.

RIZOM Athens_In-Situ Intervention RIZOM Athens

Στην ομαδική έκθεση "The Root", η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 6 Μαίου, θα συμμετέχουν εικαστικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι στρέφουν την προσοχή σε απροσδόκητα σημεία και αξιοποιούν διαφορετικά μέσα για να αφηγηθούν ιστορίες γύρω από την έννοια του υπογείου και του αθέατου. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες θα είναι οι !Mediengruppe Bitnik, Μαργαρίτα Αθανασίου, Άγγελος Ακρίδα, Ναταλία Αστραία, Jean-Damien CharmoilleΙάκωβος Βολκώβ, Μαρία Διαμαντίδου, Δήμητρα Ζερβού, Τατιάνα Καλλέργη, κ.α. Τα έργα που παρουσιάζονται, όπως και οι καλλιτέχνες που εργάζονται στο χώρο του "Amphicar Studio", διαμορφώνουν ένα δίκτυο, όπου κάθε κόμβος συνδέεται με τους γύρω του. Έτσι, η έκθεση αναπτύσσεται χωρίς κέντρο και γραμμική αφήγηση, ενώ οι σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ ανθρώπινων και μη-ανθρώπινων δικτύων είναι αναπάντεχες, ετερογενείς και ταυτόχρονα ίσες.

Angelos Akrida
Angelos Akrida

Η έκθεση θα επικεντρωθεί γύρω από ερωτήματα όπως αν τα αστικά θεμέλια συνδέονται με κάποιον τρόπο με τη μνήμη και το προσωπικό βίωμα, ή αν θα μπορούσαν να υπάρξουν νέοι τρόποι διάδρασης μεταξύ της φύσης και του ανθρώπου. Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική των κτιρίων και την πολεοδομία υπάρχουν δυνάμεις που καθορίζουν τον ρυθμό στη ζωή των πολιτών και τον τρόπο πλοήγησής τους στην πόλη. Οι ρίζες των δέντρων δημιουργούν ένα δίκτυο κάτω από τον αστικό ιστό και προσκαλούν τον άνθρωπο να επανεξετάσει τη σχέση του με τη φύση.

Ωστόσο, το οικολογικό αποτύπωμα ενός κόσμου υπό κατάρρευση καθώς και τα τεχνοαπολιθώματα που δημιουργούνται, αντανακλούν τη σημερινή πραγματικότητα, φέρνοντας τον άνθρωπο ενδεχομένως μπροστά σε μια νέα γεωλογική εποχή. Η επιταχυνόμενη τεχνολογική δραστηριότητα και η συνεχόμενη διάδραση με το Διαδίκτυο ορίζουν νέες συμπεριφορές και επιτρέπουν, μέσα από τις αισθήσεις του ανθρώπου, τη σωματοποίηση άυλων εμπειριών. Καθώς οι εικαστικοί πειραματίζονται με ακόμα μικρότερους κόσμους, η προσοχή στρέφεται από το υλικό στο άυλο, από το μόνιμο στο εφήμερο και τελικά από το σώμα στην ψυχή. Εκεί, αρχετυπικά σύμβολα, αναμνήσεις, ένστικτα και υποσυνείδητες αλήθειες αποκωδικοποιούνται μέσα από το καλλιτεχνικό έργο και εκφράζονται με διάφορα μέσα και υλικά

Kyveli Zoi-Stenou_Phone Addiction
Kyveli Zoi-Stenou

Μέσα από εγκαταστάσεις, ζωγραφική, βίντεο και web based έργα, ψηφιακές εκτυπώσεις, murals και γλυπτά, η έκθεση προσκαλεί τον κάθε επισκέπτη να σκεφτεί τη δική του θέση μέσα σε αυτά τα δίκτυα και να φανταστεί νέους τρόπους περιήγησης σε χώρους κάτω από την επιφάνεια. Συνάμα, θα εξερευνήσει τη σχέση του με την τεχνολογία και τη φύση, ερωτήματα αρκετά επίκαιρα τη σύγχρονη εποχή. 

Η έκθεση θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 6 έως τις 10 μ.μ. και κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 12 έως τις 8 μ.μ, στον χώρο του "Amphicar Studio", στο Γαλάτσι. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.