Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (25/4-1/5)

Οι τελευταίες ημέρες του Απρίλη φέρνουν νέες καλλιτεχνικές εκθέσεις στις γκαλερί και τα πολιτιστικά ιδρύματα της Αθήνας.

Θωμάς Βαλιανάτος «Ηλέκτρες» @Θωμάς Βαλιανάτος

Ηλέκτρες του Κόσμου

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Αρχαίο Δράμα και Λαϊκή Παράδοση" με τον τίτλο "Ατρείδες: Μεγάλες Αφηγήσεις/ Ανατροπές στη Σκήνη", πραγματοποιείται μια έκθεση κόμιξ εμπνευσμένη από τον τραγικό χαρακτήρα της Ηλέκτρας. Συγκεκριμένα, οι εκδοχές της θρυλικής ηρωίδας από τον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη, καθώς και οι "Χοηφόροι" του Αισχύλου αποτελούν τον πυρήνα των καλλιτεχνικών αφηγήσεων. Σύγχρονοι καλλιτέχνες δημιούργησαν πρωτότυπες ιστορίες με βάση τις φημισμένες αρχαίες τραγωδίες εστιάζοντας στους περίπλοκους συμβολισμούς και τις θεματολογίες που τις πλαισιώνουν.
Οι αφηγήσεις τοποθετούνται σε ένα σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον ή σε επινοημένους κόσμους, ανατρέποντας τις υπάρχουσες συνθήκες και επανεξετάζοντας έννοιες όπως η δικαιοσύνη, η εκδίκηση, η ηθική συνέπεια και η προσωπική και συλλογική ευθύνη.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ρενέ Αγγελίδου (Fokshee), Νίκος Αγάθος, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Ιάκωβος Βάης, Θωμάς Βαλιανάτος – Ιώ Αρματά, Μελινα Βλάχου, BLEΣΣΕD – Λίδα Ζαχοπούλου, Γιάννης Γαλαίος, Dimitri Chevet, Conan Nanco, Βάλια Καπάδαη, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφαλάς, Nίκος Κουρκουτάς, Kristanz, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Γιώργος Μικάλεφ, Μάριος Μπόρας, No Budget Epics, Κάλλη Ντολτσέτη, Παύλος Παυλίδης, Δημήτρης Παπούλιας, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Ελευθερία Σαρρή, Δημήτρης Τρακόσας, Γεωργία Καλογεροπούλου, Αφροδίτη Ρίζου, Νίκος Τσουκνίδας, Μαρία Καραζάνου.

Εγκαίνια: 28/4 (8 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 28/4-10/5 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά και Σαββατοκύριακα 6-10 μ.μ. | Είσοδος Ελεύθερη

Κωνικοί Άνθρωποι

Κωνικοί Άνθρωποι

Δισδιάστατοι απόγονοι του Καραγκιόζη που, παραδόξως, ζουν σε ένα τρισδιάτατο περιβάλλον (για την ακρίβεια, θα το λέγαμε αξονομετρικό) είναι οι διάσημοι Κωνικοί Άνθρωποι του γραφίστα και δημοσιογράφου Μιχάλη Αντωνόπουλου. Οι ιδιόμορφες αυτές φιγούρες που έχουν εμφανιστεί σε εξώφυλλα του Athens Voice και διάφορες ελληνικές εταιρίες, θα παρουσιαστούν τώρα σε μια καλλιτεχνική έκθεση. Ο Αντωνόπουλος εκθέτει 14 κτίρια των Κωνικών Ανθρώπων, ανάμεσα σε αυτά το Υπουργείο Παιχνιδιών με τα παμπάλαια παιχνίδια, το Υπουργείο UNDO, το Δημαρχείο καθώς και το Ερευνητικό Κέντρο με τα πειράματα Επιβράδυνσης Χρόνου.

Εγκαίνια: 29/4 (6 μ.μ.)

Info: Μελάνυθρος | 29/4-04/5 | Ώρες Λειτουργίας: Τρ. - Παρ.: 5.30-9 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Hunt

Hunt - on the road
@ Λευτέρης Παπάζογλου
Hunt - on the road

Ως μια απόπειρα αιχμαλώτισης της κίνησης και του συναισθηματικού φορτίου που την πλαισιώνει θα περιγράφαμε τα φωτογραφικά έργα του Λευτέρη Παπάζογλου, ο οποίος χρησιμοποιεί αναλογικά μέσα για να διερευνήσει την αέναη σχέση του ανθρώπου και της χρονικής διάστασης, καθώς αυτή κινείται πάντα προς τα μπρος. Ασπρόμαυρο φωτογραφικό φιλμ που δεν δέχεται κανένα είδος επεξεργασίας απαθανατίζει την κίνηση μορφών, παγώνοντας τη χρονική στιγμή. Έτσι, αναπτύσσονται απρόσμενες οπτικές αναγνώσεις, με αφηγήσεις παρμένες από το σύνολο της πολυετούς καριέρας του φωτογράφου. Γεωμετρικά σχήματα, μορφές, συμβολισμοί και ιδιόχειρες κατασκευές του καλλιτέχνη συνδυάζονται με στοιχεία αυτοσχεδιασμού και αφαίρεση, δημιουργώντας έναν φαντασιακό κόσμο που παρακινεί τον θεατή να τον εξερευνήσει.

Εγκαίνια: 29/4 (7.30 μ.μ.)

Info: Βρυσάκι | 29/4-09/5 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. - 12 π.μ. | Είσοδος ελεύθερη

The Right to Ease

Lulama Mlambo Wolf, An Ode to Mancoba, 2022, acrylic and sand on canvas, 180 x 180 cm.
Lulama Mlambo Wolf, An Ode to Mancoba, 2022, acrylic and sand on canvas, 180 x 180 cm

Μετά από αναβολή των εγκαινίων τον Μάρτιο, η Lulama Mlambo Wolf επιστρέφει για να παρουσιάσει μια σειρά έργων εμπνευσμένα από πρόσωπα του πνευματικού αλλά και καλλιτεχνικού χώρου, όπως τον Zulu προφήτη και συγγραφέα Vusamazulu Credo Mutwa και τους Νοτιοαφρικάνους εικαστικούς καλλιτέχνες Helen Sebidi και Ernest Mancoba. Πυρήνας της δουλειάς της, η ανάπαυση και η φροντίδα του εαυτού, με επίκεντρο το έργο "An Ode to Mancoba", που υμνεί τον αγαπημένο καλλιτέχνη της Wolf, τον γλύπτη και ζωγράφο Ernest Mancoba. Θέματα όπως η νοσταλγία, η κουλτούρα και η ανάπαυλα διαφαίνονται σε έργα της Wolf  και αφήνουν τη φαντασία του θεατή να κυριαρχήσει στη διαμόρφωση των σκηνικών.  Σχολιάζοντας τόσο την προσωπική όσο και την πολιτική σφαίρα, εμπλέκει την αφρικανική πνευματικότητα σε σύγχρονα περιβάλλοντα χρησιμοποιώντας χρώματα με την παραδοσιακή νοτιοαφρικανική αρχιτεκτονική και την γηγενή λιθοτεχνία.

Εγκαίνια: 05/5 (7-10 μ.μ.)

Info: The Breeder | 28/4- 21/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ.,: 11 π.μ. -  7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟς ΜΕΘΕΝΙΤΗς
23/04/2024

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές έως 70% για τις μέρες που έρχονται.