Γλυπτικές κατασκευές καταγράφουν την εμπειρία του δρόμου

Η έκθεση «Tiny Subjects» της Κατερίνας Μπότσαρη εγκαινιάζεται στον χώρο τέχνης PS.

The Sawmills Κατερίνα Μπότσαρη

Η νέα ατομική έκθεση της Κατερίνας Μπότσαρη με τίτλο "Tiny Subjects" περιλαμβάνει μια σειρά γλυπτικών κατασκευών που αναφέρονται στην εμπειρία του δρόμου, στον τρόπο που αυτός βιώνεται, καταγράφεται και νοηματοδοτείται. Η ενδελεχής παρατήρηση του αστικού τοπίου, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον της καλλιτέχνιδας για την απαρχαίωση στην αρχιτεκτονική, όπου το νεότευκτο καθίσταται πολύ γρήγορα ξεπερασμένο, τροφοδοτεί τα έργα της.

Η έρευνα της Μπότσαρη στηρίζεται στη μελέτη της αντιμνημειακότητας και στο πώς αυτή αποδίδεται μέσα από τη συναρμογή υλικών όπως το υγρό γυαλί, το τσιμέντο και το πλαστικό. Η πήξη/στερεοποίηση, δηλαδή η αλλαγή της κατάστασης της ύλης, που χαρακτηρίζει αυτές τις γλυπτικές συναρμογές δημιουργεί ένα αντιθετικό αποτέλεσμα, μια παγωμένη ρευστότητα, σαν να προσπαθείς να κλείσεις έναν κεραυνό σε μπουκάλι, σαν να έχεις αιχμαλωτίσει ή καταψύξει ένα πυροτέχνημα.

Unmonumental Κατερίνα Μπότσαρη
Unmonumental, 2022, δίχτυ πολυαιθυλένιου, στεγανωτικό PU, ακρυλικά, νέον, πλεξιγκλας, ξύλο, ηλεκτρολογική εγκατάσταση 200x120x68 εκ.

Μέσα στα διάφανα γλυπτά της Μπότσαρη, τα οποία μοιάζουν με αποτυχημένα επιστημονικά πειράματα, συγκεντρώνονται μορφές, όγκοι, χρώματα και σχήματα που συνθέτουν τεχνητά αστικά απορρίμματα, συντρίμμια και απόβλητα. Η διάθλαση του φωτός αποσταθεροποιεί τη ματιά σου και ταυτόχρονα δίνει σε αυτά τα γλυπτά μια διαρκώς μεταβαλλόμενη όψη. Πρόκειται για μια "γεωλογική γλυπτική", που συνδέεται με το έδαφος, τη φθορά, την αταξία και την εντροπία.

Ο τίτλος της έκθεσης της Μπότσαρη υποδηλώνει ότι η μικρολογία και το θραύσμα βρίσκονται στο επίκεντρο των αναζητήσεών της. Η ομώνυμη γλυπτική κατασκευή αναφέρεται στις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες που συναντάμε στους ελληνικούς δρόμους, στις εθνικές και επαρχιακές οδούς. Οι εγκαταλειμμένες σκαλωσιές, αυτά τα "σύγχρονα μενίρ" όπως τα αποκαλεί η καλλιτέχνις, αποτελούν την προσωποποίηση των "αντίστροφων ερειπίων" (ruins in reverse), σύμβολα ενός ανεστραμμένου κόσμου.

Κατερίνα Μπότσαρη Tiny Subjects
Tiny Subjects, 2022, εξηλασμένη πολυστερίνη, ακρυλικό, ντουκόχρωμα, υαλόνημα, 185x500x32 εκ.

Η Κατερίνα Μπότσαρη γεννήθηκε στην Πάτρα το 1980. Σπούδασε ζωγραφική στο Ζ΄ εργαστήριο της ΑΣΚΤ και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στη ζωγραφική στη Slade School of Fine Arts του Λονδίνου (UCL), όπου έζησε έως το 2012. Είναι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στο Λονδίνο και στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Λονδίνο, Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Τορόντο, Κρήτη, Πάτρα και Newcastle.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος

Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαΐου (5-10 μ.μ.)

Info: PS | 05-26/5 | Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 5.30-9.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: The Sawmills, 2022, υγρό γυαλί, τσιμέντο, χρώμα σε σκόνες, ξύλο, σιλικόνη, εξηλασμένη πολυστερινη, σύρμα, πλαστικό, 124x24x105εκ. @ Κατερίνα Μπότσαρη
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.