"Η Επανάσταση του 1821 και οι Νεοελληνικές Τέχνες": Επιστημονικό συνέδριο στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Μια συνδιοργάνωση του πολιτιστικού ιδρύματος με το ηλεκτρονικό περιοδικό «O Αναγνώστης», στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021».

Η Επανάσταση του 1821 και οι Νεοελληνικές Τέχνες

Την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Απριλίου, διοργανώνεται στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη το επιστημονικό συνέδριο "Η Επανάσταση του 1821 και οι Νεοελληνικές Τέχνες", στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της "Πρωτοβουλίας 1821-2021" και σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό "O Αναγνώστης".

Καμία επανάσταση δεν έγινε χωρίς να αποτυπωθεί στην τέχνη και χωρίς η τέχνη να επηρεάσει τις συνειδήσεις των αγωνιστών. Διακόσια χρόνια μετά ποια ήταν η συμβολή της τέχνης στην Επανάσταση του 1821 και ποια η συμβολή της Επανάστασης στην τέχνη; Ποια ήταν η σχέση των καθημερινών ανθρώπων της εποχής και των αγωνιστών με την τέχνη; Ποιοι καλλιτέχνες αποτύπωσαν τα πάθη των Αγώνων; Αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα επιχειρούν να απαντήσουν οι παρευρισκόμενοι στο συνέδριο, ρίχνοντας φως σε άγνωστες πτυχές της Επανάστασης και αναλύοντας το έργο μορφών οι οποίες εξέφρασαν το επαναστατικό πνεύμα.

Έγκυροι ερευνητές, ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές και καλλιτέχνες θα προσεγγίσουν θεματικές που αφορούν τη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο, την εκκλησιαστική τέχνη και τη νεοελληνική γλυπτική. Οι διήμερες εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης στο αμφιθέατρο και θα προβάλλονται διαδικτυακά μέσω των καναλιών επικοινωνίας του ιδρύματος, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της "Πρωτοβουλίας 1821-2021" και του ιδρύματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένας νέος χώρος τέχνης εγκαινιάζεται στον Λυκαβηττό

Το νεοσύστατο VS Athens art gallery υποδέχεται το κοινό με την έκθεση "Perfect Machine" της ζωγράφου και γλύπτριας Βάνιας Στέφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2022

Μια βόλτα στο "Φανταστικό Μουσείο του Στάθη Βατανίδη

Ο Στάθης Βατανίδης δημιουργεί μια σειρά έργων αποτίοντας φόρο τιμής στους μεγαλύτερους Δημιουργούς της κλασσικής και σύγχρονης τέχνης.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (26/9-2/10)

Το πρώην ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί μετατρέπεται σε μια ιδιόμορφη γκαλερί, δύο καταξιωμένες εικαστικοί στη Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων και το σίκουελ της έκθεσης "True Believers" ανάμεσα στις εκθέσεις που θα δούμε τις επόμενες μέρες στην πόλη.

"reality check ΙΙ: inner sanctum": Ο Κώστας Πράπογλου και 24 νέοι καλλιτέχνες εξερευνούν την έννοια του εσωτερικού ιερού στο Δαφνί

Ο επιμελητής του πρώτου κεφαλαίου του "reality check" επιστρέφει στην πρώην ψυχιατρική κλινική στο Δαφνί με το σίκουελ "inner sanctum" και, μαζί με μερικούς από τους καλλιτέχνες του φετινού πρότζεκτ, μας μιλά για τις νέες ενδιαφέρουσες αναγνώσεις που επιδιώκονται.

Οι μυθικές συνθέσεις της Αλεξάνδρας Μπενάκη

Στην Contemporary Athens Fine Art Gallery παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας.

Τι αντιπροσωπεύει το "ΜΩΒ" για τον Δημήτρη Μυτά;

Ο καλλιτέχνης εγκαινιάζει την ατομική του έκθεση φωτογραφίας στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ.