"Σχεδόν Παράλληλα ΙΙ": Ο Μιχάλης Μανουσάκης και ο Άγγελος Αντωνόπουλος συνεχίζουν την καλλιτεχνική τους συνεργασία

Η γκαλερί ALMA παρουσιάζει για δεύτερη φορά δύο από τους πιο επιφανείς και ενεργούς καθηγητές της Καλών Τεχνών Αθήνας, με μια μνημονευτική έκθεση.

Σχεδόν Παράλληλα έκθεση

Από φοιτητές σε δάσκαλοι και εν τέλει σε φίλοι, οι Μιχάλης Μανουσάκης και Άγγελος Αντωνόπουλος συνομιλούν εικαστικά και παρουσιάζουν τα έργα τους στη Γκαλερί ΑΛΜΑ, με την έκθεση "Σχεδόν Παράλληλα ΙΙ".

Ο Μιχάλης Μανουσάκης είναι ένας ερωτικός παραμυθάς με διαχρονικές ιδιότητες, ενώ σχεδόν παράλληλα ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ένας αλλότριος ακτινολόγος της βιολογίας της ψυχής και του νου. Έτσι τουλάχιστον τους περιγράφει σε σχετικό κείμενο η ιστορικός τέχνης Νιόβη Κρητικού, μιλώντας για την έκθεση των δύο καλλιτεχνών.

Michalis Manousakis, Untitled, Athens, 2018-2021, Acrylics and charcoal on wood, 40 x 40 cm
Michalis Manousakis, Untitled, Athens, 2018-2021, Acrylics and charcoal on wood, 40 x 40 cm

Ταξιδεύοντας σε έναν φαντασιακό άχρονο τόπο γεμάτο αναφορές, βρισκόμαστε ανάμεσα, σε εκείνον τον υπερρεαλισμό του Rene Magritte, την γραμμική αφαίρεση της ζωγραφικής του 20ου αιώνα και τον μινιμαλισμό. Ο Μιχάλης Μανουσάκης με τον πλούτο από την κληρονομιά της μετά-πρωτοπορίας, μας μεταφέρει σε ένα σύγχρονο αλλά και ελληνικά επηρεασμένο αφήγημα.  Με την εννοιακή απεικόνιση του καμένου ηλιοβασιλέματος, τα ημιφωτισμένα άχρονα τοπία του, γίνονται μαγικά λυκόφωτα, που ο άνθρωπος ανήμπορος στην δίνη της πανσελήνου, υποτάσσεται στην αρχέγονη φύση του.

Αgelos Antonopoulos , Portrait B, Athens, 2021-2022, Mixed Media, 40 x 40 x 5 cm
Αgelos Antonopoulos , Portrait B, Athens, 2021-2022, Mixed Media, 40 x 40 x 5 cm

Με επιρροές νεονταντά και ελαφρώς κάτι από τον μεγάλο γυαλί του Ντυσάμπ, ο Άγγελος Αντωνόπουλος δημιουργεί ένα αιώνιο πορτραίτο ταύτισης εαυτού. Ενός εαυτού άφυλου μα πανταχού παρόντος. Σε ένα περιβάλλον που θυμίζει μουσείο βιολογικής ιστορίας, δημιουργεί ένα αφήγημα επιστημονικής φαντασίας που τρέχει γρήγορα, συμμερίζεται την ιστορία του κόσμου και μιλά για αυτά που έπονται. Ένα μνημόσυνο χαράς και εξέλιξης της μεταθανάτιας δραστηριότητας της ψυχής, που φεύγει από τα καθέκαστα και ψάχνει την Ιδεατή αλήθεια. Εκείνης της ιδέας της μοναδικής απόλυτης αλήθειας που στοχάστηκε ο Πλάτωνας.

Δυο άνθρωποι που καταλήγουν σύμβολα, ο Μί Μί και ο Ά Ά γίνονται οι "μα" εκείνης της ματιάς που τρεμοπαίζει στον χρόνο, εκείνης της σιωπής που ένα νυχτερινό τοπίο αναδύει. Μεταμορφώνονται σε μια νέα γραμμική β, σε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, όπου το μυαλό μέσα από ταυτίσεις, καταλήγει στις πρωταρχικές του ανάγκες.

Εγκαίνια: Σάββατο 16/04 (11 π.μ. - 3 μ.μ., Καρανάσιου 13, Τρίκαλα)

Info: Γκαλερί ALMA | 16/4-16/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Σαβ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ., Δευτ., Τετ., Παρ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ. & 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Alma Contemporary Art Gallery

Υψηλάντου 24, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.