"Βυρωνικός κώδιξ": Εικαστική εγκατάσταση για τον Λόρδο Βύρωνα από τη Λυδία Βενιέρη

Το πρότζεκτ περιλαμβάνει, πέρα από την καλλιτεχνική εγκατάσταση, την προβολή μιας πρωτότυπης ταινίας και η δράση διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων της Πινακοθήκης Δήμου Αθηνών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

The Duel

Η Λυδία Βενιέρη ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τη δημιουργία μιας σειράς ζωγραφικών έργων σε χαρτί, με θέμα τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα (1788-1824). Η σειρά αυτή την συνεπήρε τόσο, ώστε να δημιουργήσει μέχρι το 2017 πάνω από 720 έργα.  Μελέτησε ιστορικές πήγες, αναψηλάφησε γεγονότα, έψαξε για στοιχεία και πρόσωπα που άμεσα η έμμεσα συνδέονταν με τη ζωή και το έργο της κεντρικής φιγούρας της έρευνάς της και αφοσιώθηκε στην απόδοση της ιστορίας με το δικό της τρόπο. Τα έργα πλήθαιναν και συνθέτοντας ένα αφήγημα και μια πρωτότυπη εικαστική βιογραφία του σημαντικού ποιητή, συγγραφέα και συμβόλου του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού, που αγάπησε την Ελλάδα και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι το 1824.

The Giaour
The Giaour

Το σύνολο τους ονομάστηκε από την ίδια την καλλιτέχνιδα "Βυρωνικός Κώδιξ" και στην ουσία αποτελεί τη δική της εκδοχή στοιχείων και συνθηκών που αποτελούν τα κλειδιά προσέγγισης της ζωής, του έργου, των θέσεων, του αγώνα και του τέλους του Βύρωνα. Πρόκειται για ένα μωσαϊκό, που εκτός από μια πλήρη εικαστική πρόταση της δημιουργού του, συνιστά ένα ζωγραφικό αφήγημα τόσο πυκνό, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κόμικς ή σε μια ταινία, για μια προσωπικότητα της παγκόσμιας διανόησης και λογοτεχνίας που συνδέθηκε μοιραία, αλλά από επιλογή, με την Ελλάδα.

Ο μεστός αφηγηματικός λόγος της Λυδίας Βενιέρη, αν και ακολουθεί πιστά την ατμόσφαιρα και την αισθητική της εποχής στην οποία εκτυλίσσεται η ιστορία,  εικονοποιείται με μια σύγχρονη και εναλλασσόμενη  εικαστική γραφή, με μεγάλη ελευθερία. Η ιδέα μιας "ζωγραφικής" ταινίας παγιώθηκε και έγινε αίτημα. Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο  των δράσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης, αγκάλιασε την ιδέα δημιουργίας μιας πρωτότυπης ταινίας, που δεν αποτελεί μόνον μιαν καλλιτεχνική πραγματεία, αλλά και την κατάθεση της προσωπικής ανάγνωσης της ιστορίας από έναν σύγχρονο Έλληνα καλλιτέχνη με διεθνή καριέρα. Ο έτερος "πρωταγωνιστής" της ταινίας είναι η σειρά έργων που φιλοτεχνήθηκαν με θέμα τον Αγώνα και θα εκτεθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη του Μεταξουργείου.

Η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά έχει αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης, της οποίας τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 11 Απριλίου, από 5-9 μ.μ. .

Info: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων | 11/4-08/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.