Open House Athens 2022: 5 νέα κτίρια του φετινού προγράμματος που αξίζει να επισκεφθείτε

Από πρόσφατα ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην οδό Σταδίου μέχρι… ιατρεία στην καρδιά της Αθήνας, δείτε 5 νέες συμμετοχές στο πρόγραμμα ξεναγήσεων του φετινού Open House Athens που αξίζουν να θαυμάσετε από κοντά.

Moxy Athens City @Nikos Daniilidis

Μετά από δύο χρόνια διαδικτυακής διεξαγωγής του προγράμματος, το Open House Athens 2022 επιστρέφει δυναμικά στις 9 και 10 Απριλίου για να μας ξεναγήσει σε μοναδικά αρχιτεκτονικά κτίρια της Αθήνας. 53 χώροι λαμβάνουν φέτος συμμετοχή στο πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων OPEN TOURS, με αρκετές ενδιαφέροντες προσθήκες: από πασίγνωστα αρχιτεκτονικά μνημεία όπως το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Τσίλερ και το Ινστιτούτο Γκαίτε μέχρι δικηγορικά γραφεία και κατοικήσιμους χώρους που αποκαλύπτουν τα αρχιτεκτονικά τους μυστικά στον επισκέπτη και ρίχνουν φως στην αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τις ξεναγήσεις του MADE IN Athens, μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν 10 χώρους και θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής διαφόρων προϊόντων, συνομιλώντας ταυτόχρονα σχεδιαστές και designers. Ακόμη, 3 θεματικές διαδρομές OPEN WALK ρίχνουν φως σε άγνωστες πτυχές της πόλης: "Τα Αρχοντικά της Κηφισιάς", "Το Βυζάντιο κάτω από την σκιά της Ακρόπολης" και "Η Βιομηχανική όψη της παλαιάς Αθήνας" μας συστήνουν περιοχές της Αθήνας με ιδιαίτερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που ενδεχομένως δεν αναγνωρίζονται για την ιστορική τους αξία.

Αν και η αίγλη των ονομαστών μουσείων και κλασικών ιστορικών κτιρίων στις φετινές ξεναγήσεις είναι αναμφισβήτητη, εμείς επιλέξαμε 5 νέες συμμετοχές του Open House Athens 2022 που συστήνουν στον επισκέπτη ασυνήθιστους χώρους αρχιτεκτονικής αξίας και σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε.

The Apple Tree - Παιδιατρείο

The Apple Tree
@Alina Lefa

"An apple a day, keeps the doctor away". Έτσι μας καλωσορίζει το παιδιατρείο στην οδό Οδυσσέα Ανδρούτσου στο Κουκάκι, καθιστώντας την επίσκεψη στον γιατρό μία ιδιαίτερα συναρπαστική εμπειρία, με τους πολύχρωμους τοίχους, τα ριζοσπαστικά σχήματα και το παιχνιδιάρικο ντεκόρ του να δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε παιδότοπο. Σχεδιασμένος το 2020 από τους studiomateriality, ο χώρος εμπλέκει τα όρια εργασίας και ψυχαγωγίας και προσκαλεί τους μικρούς (και μεγάλους) επισκέπτες του να τον ανακαλύψουν σκαρφαλώνοντας σε αναρριχώμενους τοίχους και παίζοντας με τα διάφορα ογκομετρικά αντικείμενα που είναι σκορπισμένα στα δωμάτια.

Ωράριο: 9 & 10/4: 10 π.μ. - 1 μ.μ.

Ξενοδοχείο Moxy Athens City

Moxy Athens City
@Nikos Daniilidis

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία Κοκκίνου-Κούρκουλα και Divercity Architects κατάφεραν να αποδώσουν δυναμισμό, καινοτομία και δημιουργικότητα στο ιστορικό Σαρόγλειο Μέγαρο, όπου άλλοτε έδρευαν τα δικαστήρια της Αθήνας. Φέτος, η Αθήνα αποκτά ένα ξενοδοχείο που συνδυάζει τη διασκέδαση με τη χαλάρωση, χάρη στον πρωτοποριακό σχεδιασμό και στα 200+1 tech-savvy δωμάτια και τους δημιουργικούς κοινόχρηστους χώρους του Moxy. Η αρχαία ιστορία και η σύγχρονη κουλτούρα συνευρίσκονται σε έναν κτίριο στην καρδιά της πόλης, από όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν μέχρι την Ακρόπολη και τη γραφική Πλάκα, να εξερευνήσουν τα ιστορικά αθηναϊκά μουσεία και να απολαύσουν ένα γεύμα στα μοντέρνα εστιατόρια του κέντρου.

Ωράριο: 9 & 10/4: 10 π.μ. - 2 μ.μ.

Οδοντιατρείο στο Κολωνάκι

Odontomorphosis
@Kimberley Powell

Ο αρχιτέκτονας Ευάγγελος Βαλτικός και η ομάδα Evangelos Valtikos Architecture Practice μετέτρεψαν το υπερυψωμένο ισόγειο ενός μεσοπολεμικόυ κτίριου του 1930 στο "Odontomorphosis", ένα μοντέρνο οδοντιατρείο στην οδό Διδότου 17 στο Κολωνάκι.  Οι αρχιτεκτονικές επεμβάσεις δεν αναιρούν τον ιστορικό χαρακτήρα του κτιρίου, το οποίο διατήρησε τις αυθεντικές διαρρυθμίσεις του και μετά την ανακαίνιση. Δύο βασικές αίθουσες οδοντιατρικών εδρών, χώρων εξυπηρέτησης ασθενών και εργασίας για το προσωπικό αποτελούν τα δωμάτια του οδοντιατρείου. Ο χώρος διαμορφώθηκε με γνώμονα την ομαλότερη δυνατή εμπειρία των ασθενών σε πρακτικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο. Τα χρώματα, τα έπιπλα και κυρίως ο φωτισμός επιλέχθηκαν έτσι ώστε να δημιουργούν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε ένα οικείο περιβάλλον χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζονται οι λειτουργίες των γιατρών και του προσωπικού. Το έργο βραβεύτηκε με Bronze Lighting Award 2022 στην κατηγορία μελέτης φωτισμού "Office".

Ωράριο: 9 & 10/4: 12-5 μ.μ.

Εστιατόριο "Delta" στο ΚΠΙΣΝ

Estiatorio Delta SNFCC

Γιατί "Delta"; Η ονομασία του νέου εστιατορίου σύγχρονης ελληνικής κουζίνας που εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προέρχεται (όπως θα μαντέψατε) από το 4ο κεφαλαίο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Η τριγωνική μορφή του γράμματος και η απόλυτη αρμονία των τριών πλευρών του συνάδει με τις 3 αρμονικές αρχές του εστιατορίου: γαστρονομία, βιωσιμότητα, πολιτισμός. Οι Kois Associated Architects σχεδίασαν έναν χώρο όπου αποδίδεται πιστά ο χαρακτήρας και οι αξίες του πολιτιστικού κέντρου, σε συνδυασμό με την υψηλή γαστρονομία.

Ωράριο: 9 & 10/4: 11 π.μ. - 3 μ.μ.

Prodea HQ

Prodea HQ
@Yiorgis Yerolymbos

Ένα προπολεμικό κτίριο με διατηρητέα όψη επανασχεδιάστηκε εσωτερικά το 2020 από τους Urban Soul Project και πλέον αποτελεί την έδρα της Prodea Investments, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων real estate στη χώρα. Βασικός στόχος του σχεδιασμού ήταν η μετατροπή του κτίσματος σε ένα σύγχρονο χώρο γραφείων, ο οποίος αναδεικνύει τα πρότυπα προδιαγραφών LEED και WELL. Αυτά σχετίζονται με τις συνθήκες στον εσωτερικό χώρο, δηλαδή την ποιότητα του αέρα, τη θέρμανση, τον φωτισμό, την ηχομόνωση και γενικότερα τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Το κτίριο της οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης περιλαμβάνει έναν εντυπωσιακό υπαίθριο χώρο με φυτεύσεις και πέργκολα στον τρίτο όροφο, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να απολαύσουν τη θέα ενώ κάνουν ένα διάλειμμα. Η παρουσία καλλιτεχνικών έργων στους διάφορους χώρους του Prodea HQ τονίζει τη σχέση της εταιρείας με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, με κάθε όροφο να κοσμείται από έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, αρκετά από τα οποία φιλοτεχνήθηκαν αποκλειστικά για τα γραφεία του κτιρίου.

Ωράριο: 09/4: 11 π.μ. - 5 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα ξεναγήσεων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Open House Athens.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.