"Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα": Διάλογος αρχαίου και μοντέρνου στην έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Το έργο του σπουδαίου Αμερικανού καλλιτέχνη αποκαλύπτεται στο κοινό δίνοντας έμφαση στον επιδέξιο τρόπο με τον οποίο συνδυάζει τον μοντερνισμό με στοιχεία των αρχαίων τεχνών.

Brice Marden έκθεση Ειρήνη Μίαρη © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων "Θεϊκοί Διάλογοι", το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί φέτος τον Αμερικανό καλλιτέχνη Brice Marden στην Αθήνα με την έκθεση "Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα", που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Σταθάτου. Ο επιμελητής και εικαστικός Δημήτριος Αντωνίτσης συνεργάζεται με τον Marden και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την πρώτη μουσειακή έκθεση του καλλιτέχνη στην χώρα, που θα είναι διαθέσιμη στο κοινό από 20 Μαΐου.

Τα τελευταία 50 χρόνια, ο καλλιτέχνης έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την ομορφιά των ελληνικών τοπίων αλλά και των αρχαίων μνημείων. Το 1971 αγόρασε το πρώτο του σπίτι στην Ύδρα και μαζί με την επίσης ζωγράφο γυναίκα του, Έλεν, μένουν κάθε καλοκαίρι απολαμβάνοντας τον ελληνικό ήλιο. Τώρα, σε ηλικία 83 ετών, ο Marden παραμένει γοητευμένος από τη μακρά ιστορία της τέχνης και ειδικά τον μινιμαλισμό και τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, αλλά και την αρχαία καλλιγραφία και την ποίηση. Αυτά τα αποδίδει στα έργα του με ένα απλουστευμένο ύφος, εξυμνώντας τη γοητεία της φύσης.

Brice Marden έκθεση
Bill Jacobson © 2022 Brice Marden / Artists Rights Society (ARS), New York
Brice Marden "Souvenir de Grece 8", 1974/96 (75,6 x 57,1 εκ., Γραφίτης, μελισσοκέρι, κολάζ σε χαρτί). Συλλογή Helen Harrington Marden

Στο Μέγαρο θα εκθέτονται έργα από όλο το εύρος της δουλειάς του καλλιτέχνη, τα οποία εκφράζουν τον συντονισμό του Marden με τη μεταφυσικότητα της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. Ζωγραφικοί πίνακες, σημειωματάρια και σχέδια αποκαλύπτουν την οξεία παρατηρητικότητα και τη σπάνια αφαιρετική του ματιά και αναπτύσσουν ένα είδος διαλόγου με τα ήδη υπάρχοντα εκθέματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, παρακινώντας τους επισκέπτες να ερμηνεύσουν το εικαστικό λεξιλόγιο του καλλιτέχνη.

Info: Μέγαρο Σταθάτου | 20/5-29/8 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 5 μ.μ., Πεμ., Κυρ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος: €8, μειωμένο €5

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2022

"Ο κήπος" του Μανώλη Μπαμπούση είναι ένα καυστικό σχόλιο για την καταναλωτική κοινωνία

Ένα πολυμεσικό έργο στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

"Το σπίτι με τις πεταλούδες" του Παύλου Κοζαλίδη μας ταξιδεύει στην Κίνα των τελευταίων δεκαετιών

Ο φωτογράφος επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη με ένα προσωπικό αφήγημα για την ζωή και την καθημερινότητα σε διάφορες περιοχές της Κίνας.

Οι Humberto Poblete-Bustamante και Stefan Rinck στην Allouche Benias

Δύο σπουδαίοι εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους στην έκθεση με τίτλο "Obelix & Obelix: At home I am a tourist".

Οι αφηρημένες εξπρεσιονιστικές συνθέσεις στη ζωγραφική της Άντας Αναστασοπούλου

Η έκθεση της εικαστικού στη Πινακοθήκη Λέφα πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελίζας Γερολυμάτου.

"Στο φως": Η Εριέττα Βορδώνη αναζητά το αληθινό νόημα της ζωής

Η νέα σειρά ζωγραφικών έργων της καλλιτέχνιδας εγκαινιάζεται στην Evripides Art Gallery.

Μια εικαστική ματιά στο πλούσιο ιστορικό αρχείο του Ινστιτούτου Γκαίτε

Η εγκατάσταση της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του ινστιτούτου.