Τι θα δούμε τον Απρίλιο στο Μουσείο Μπενάκη;

Εκθέσεις, ξεναγήσεις, κινηματογραφικές προβολές και όλες οι δράσεις που αξίζει να δείτε και αυτόν τον μήνα στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη.

John Craxton

John Craxton: Μια ελληνική ψυχή

Με πρώτη στάση το Μουσείο Μπενάκη ξεκινάει το ταξίδι μιας ιδιαίτερης περιοδεύουσας έκθεσης, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του φιλέλληνα ζωγράφου John Craxton (1922-2009), με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ένα ταξίδι από το σκοτάδι στο φως ξεδιπλώνεται μέσα από τα έργα του, πολλά από τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο κοινό. 90 έργα χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες, πολλά από αυτά άγνωστα έως τώρα και προερχόμενα από το Craxton Estate, προβάλλουν το ταλέντο του τοπιογράφου και αποκαλύπτουν όλες τις περιόδους της σταδιοδρομίας του καλλιτέχνη: χαρακτικά και σχέδια, πίνακες ζωγραφικής, συνδυαστικά με φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα.

Κεντρική θέση στην έκθεση έχει η εντυπωσιακών διαστάσεων ταπισερί "Τοπίο με στοιχεία της φύσης", την οποία ο Craxton φιλοτέχνησε και παρουσίασε στο Εδιμβούργο, ως εξόριστος κατά την διάρκεια της χούντας. Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή κρητική υφαντουργία, η ταπισερί εκφράζει την αγάπη του για τον ελληνικό κόσμο.

Από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, η έκθεση θα μεταφερθεί Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί και στο Λονδίνο.

Info: Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού | 13/4-11/9 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Πεμ.: 10 π.μ. - 12  π.μ., Κυρ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος: €8, €6 (μειωμένο)

Συναντήσεις "Ιστορία της Μεταπολίτευσης"

Ιστορία της μεταπολίτευσης

Μια σειρά διαλέξεων με αντικείμενο τα ιστορικά γεγονότα της μεταπολίτευσης. Καθηγητές και ερευνητές κάθε πεδίου από τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες μιλούν, μέσα από την έρευνά τους, για την πιο πρόσφατα και για πολλούς αμφιλεγόμενη ελληνική περίοδο.

Το πρόγραμμα των επόμενων εβδομάδων

Τρίτη 05/4: Καλλιόπη Σπανού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, "Δημόσια Διοίκηση"
Τρίτη 19/4: Βασιλική Γεωργιάδου (Πάντειο Πανεπιστήμιo), "Άκρα Δεξιά"
Τρίτη 10/5: Γιάννης Τούντας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), "Σύστημα Υγείας"
Τρίτη 24/5 (6-8 μ.μ.): Κωνσταντίνα Μπότσιου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, "Νέα Δημοκρατία"

Ξεναγήσεις στη "Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (1979-2017)"

μέδουσα αίθουσα τέχνης μπενάκη

Στα πλαίσια της έκθεσης αφιερωμένης στις δράσεις της ιδρύτριας της ιστορικής γκαλερί, Μαρίας Δημητριάδη, θα διεξαχθούν ξεναγήσεις από την επιμελήτρια ιστορικό τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 9,16, & 30 Απριλίου και 7, 14 & 21 Μαΐου (12 μ.μ.). Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης κατά € 2.

Στα 40 χρόνια δράσης της γκαλερί, η Δημητριάδη κατάφερε να σημαδέψει τον χώρο της τέχνης στην Ελλάδα με τις πρωτοποριακές επιλογές της και ταυτόχρονα προκάλεσε σκέψεις και ερωτήματα γύρω από την ιστορία των ελληνικών αιθουσών τέχνης, από την περίοδο της μεταπολίτευσης μέχρι τη σημερινή εποχή. Η επιθυμία της ιδρύτριας να εκδοθεί ένας πλήρης τόμος για την 40η επέτειο λειτουργίας της Μέδουσας μπορεί να καθυστέρησε λόγω του θανάτου της το 2017, αλλά ολοκληρώθηκε χάρη στην ανάθεση του έργου στον γλύπτη Νάκη Ταστσιόγλου και στενούς φίλους και συνεργάτες της.

Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα "Μια Μέδουσα στο οικοσύστημα της ελληνικής τέχνης", με τη συμμετοχή του ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη, του συλλέκτη Σωτήρη Φέλιου, της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας εκθέσεων Μπίας Παπαδοπούλου και της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας της συγκεκριμένης έκθεσης Ελισάβετ Πλέσσα. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος της εφημερίδας Η Καθημερινή, Μαργαρίτα Πουρνάρα.

"Shadow Game"

shadow game

Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων-σκηνοθετών Eefje Blankevoort και Els van Driel "Shadow Game" φέρνει το KinderDocs για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με μια προβολή στο Μουσείο Μπενάκη, την Κυριακή 10 Απριλίου στις 11 π.μ. .

Θα ακολουθήσει το "From Syria to Ukraine and Beyond: Children on the Move", ένα masterclass με την Ολλανδή σκηνοθέτιδα Els van Driel, η οποία θα εξηγήσει πώς μπορούμε μέσω του storytelling να ευαισθητοποιούμε το κοινό και θα μοιραστεί με το κοινό χρήσιμα εργαλεία για τη δημιουργική διαδικασία έρευνας και παραγωγής της ταινίας, τη συνεργασία με τους πρωταγωνιστές, καθώς και την καμπάνια ευαισθητοποίησης. Κατόπιν η van Driel θα συζητήσει με τους παρευρισκόμενους αλλά και εκπροσώπους με δημόσιους φορείς, δημοσιογράφους και κινηματογραφιστές, υπό τον συντονισμό της Δήμητρας Κουζή.

Περισσότερες πληροφορίες

Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (1979-2017)

  • Εικαστικά

Το όραμα της ιδρύτριας της γκαλερί, Μαρίας Δημητριάδη ήταν να εκδοθεί ένας πλήρης τόμος για την επέτειο των σχεδόν 40 χρόνων λειτουργίας του χώρου. Η ιδέα δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς η Δημητριάδη έφυγε από τη ζωή το 2017. Ωστόσο εκείνη κατόρθωσε να αναθέσει το εκδοτικό αλλά και εκθεσιακό εγχείρημα σε στενούς συνεργάτες. Στο μουσείο προβάλλεται χρονικά η εξέλιξη της γκαλερί μέσω της προβολής ιστορικών έργων από συμμετέχοντες καλλιτέχνες στον χώρο, καθώς και φωτογραφικού και αρχειακού υλικού.

Μουσείο Μπενάκη − Ελληνικός Πολιτισμός

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.