Η ποιητική της φθοράς και της απουσίας στις ξυλογραφίες της Ευστρατίας Μαχαιρίδη

Μια έκθεση χαρακτικής στη Zivasart Gallery που μελετά την ιδέα του εσωτερικού χώρου και τις διάφορες μορφές του.

Δομική Ποιητική

Η Ευστρατία Μαχαιρίδη δημιουργεί ξυλογραφίες στις οποίες αποτυπώνει εσωτερικούς χώρους εργασίας και εγγράφει σε αυτούς στοιχεία εγκατάλειψης, απώλειας και φθοράς. Αυτά τα χαρακτηριστικά εκφράζουν μια εσωτερική δομική ποιητική ή όπως την περιγράφει η καλλιτέχνιδα, "μια ενδοσκόπηση (κυριολεκτική και αλληγορική), πάνω στην ιδέα του εσωτερικού χώρου, του χώρου εργασίας, της εν εξελίξει κατασκευής, της σκηνογραφίας, των συστατικών υποδομής μιας κατασκευής, της ιδέας του ερειπίου, του δομικού λειψάνου και των δομικών λεπτομερειών μνημειωδών τοπόσημων".

Ο τεχνοκριτικός Χάρης Καμπουρίδης σημειώνει για τις ξυλογραφίες της εικαστικού "τα νεότερα αυτά έργα της Ευστρατίας Μαχαιρίδη, μοιάζουν με υπερφωτισμένες φωτογραφίες , με έντονο κοντράστ και έτσι δηλώνεται η έμφαση στον δομικό χαρακτήρα τους. Ωστόσο, από τις χαραμάδες των σκούρων επιφανειών εκπέμπονται λεπτές φωτεινές παρεμβάσεις και κλιμακώνουν μια συμφωνία φωτεινών στοιχείων που διασπά ευχάριστα τους σκούρους όγκους. Μια λιτή αφαιρετική διαδικασία μετατρέπει το θέμα σε διάλογο σκούρων επιφανειών και φωτιστικών διαλειμμάτων, έτσι που η ρεαλιστική οπτική αφορμή ξεχνιέται και ο διάλογος γίνεται το κεντρικό θέμα".

Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 11 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ., στη Zivasart Gallery.

Info: Zivasart gallery | 11/4-15/5 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ.- 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Δομική Ποιητική

  • Εικαστικά

Η Ευστρατία Μαχαιρίδη δημιουργεί ξυλογραφίες στις οποίες αποτυπώνει εσωτερικούς χώρους εργασίας και εγγράφει σε αυτούς στοιχεία εγκατάλειψης, απώλειας και φθοράς. Αυτά τα χαρακτηριστικά εκφράζουν μια εσωτερική δομική ποιητική ή όπως την περιγράφει η καλλιτέχνιδα, «μια ενδοσκόπηση (κυριολεκτική και αλληγορική), πάνω στην ιδέα του εσωτερικού χώρου, του χώρου εργασίας, της εν εξελίξει κατασκευής, της σκηνογραφίας, των συστατικών υποδομής μιας κατασκευής, της ιδέας του ερειπίου, του δομικού λειψάνου και των δομικών λεπτομερειών μνημειωδών τοπόσημων».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".