Η ποιητική της φθοράς και της απουσίας στις ξυλογραφίες της Ευστρατίας Μαχαιρίδη

Μια έκθεση χαρακτικής στη Zivasart Gallery που μελετά την ιδέα του εσωτερικού χώρου και τις διάφορες μορφές του.

Δομική Ποιητική

Η Ευστρατία Μαχαιρίδη δημιουργεί ξυλογραφίες στις οποίες αποτυπώνει εσωτερικούς χώρους εργασίας και εγγράφει σε αυτούς στοιχεία εγκατάλειψης, απώλειας και φθοράς. Αυτά τα χαρακτηριστικά εκφράζουν μια εσωτερική δομική ποιητική ή όπως την περιγράφει η καλλιτέχνιδα, "μια ενδοσκόπηση (κυριολεκτική και αλληγορική), πάνω στην ιδέα του εσωτερικού χώρου, του χώρου εργασίας, της εν εξελίξει κατασκευής, της σκηνογραφίας, των συστατικών υποδομής μιας κατασκευής, της ιδέας του ερειπίου, του δομικού λειψάνου και των δομικών λεπτομερειών μνημειωδών τοπόσημων".

Ο τεχνοκριτικός Χάρης Καμπουρίδης σημειώνει για τις ξυλογραφίες της εικαστικού "τα νεότερα αυτά έργα της Ευστρατίας Μαχαιρίδη, μοιάζουν με υπερφωτισμένες φωτογραφίες , με έντονο κοντράστ και έτσι δηλώνεται η έμφαση στον δομικό χαρακτήρα τους. Ωστόσο, από τις χαραμάδες των σκούρων επιφανειών εκπέμπονται λεπτές φωτεινές παρεμβάσεις και κλιμακώνουν μια συμφωνία φωτεινών στοιχείων που διασπά ευχάριστα τους σκούρους όγκους. Μια λιτή αφαιρετική διαδικασία μετατρέπει το θέμα σε διάλογο σκούρων επιφανειών και φωτιστικών διαλειμμάτων, έτσι που η ρεαλιστική οπτική αφορμή ξεχνιέται και ο διάλογος γίνεται το κεντρικό θέμα".

Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 11 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ., στη Zivasart Gallery.

Info: Zivasart gallery | 11/4-15/5 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ.- 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Δομική Ποιητική

  • Εικαστικά

Η Ευστρατία Μαχαιρίδη δημιουργεί ξυλογραφίες στις οποίες αποτυπώνει εσωτερικούς χώρους εργασίας και εγγράφει σε αυτούς στοιχεία εγκατάλειψης, απώλειας και φθοράς. Αυτά τα χαρακτηριστικά εκφράζουν μια εσωτερική δομική ποιητική ή όπως την περιγράφει η καλλιτέχνιδα, «μια ενδοσκόπηση (κυριολεκτική και αλληγορική), πάνω στην ιδέα του εσωτερικού χώρου, του χώρου εργασίας, της εν εξελίξει κατασκευής, της σκηνογραφίας, των συστατικών υποδομής μιας κατασκευής, της ιδέας του ερειπίου, του δομικού λειψάνου και των δομικών λεπτομερειών μνημειωδών τοπόσημων».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ιστορίες του νερού και της πέτρας" από το Νίκο Καλαφάτη

Η γκαλερί Αργώ φιλοξενεί τη 18η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2022

"Τα παιδιά της Ριτσώνας": Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Έφη Μουρίκη γεμίζουν χρώμα το Ίδρυμα Κακογιάννη

Tα έργα της έκθεσης θα πωληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα πάνε στα παιδιά της Ριτσώνας.

Το Sozopolis υποδέχεται το ανανεωμένο "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας"

Το εγχείρημα ανήκει στον κύκλο εργασιών του "Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας".

"Βαρυτικά πεδία": Οι γλυπτικές συνθέσεις του Νίκου Ζήβα

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα για τη δημιουργία της νέας σειράς έργων του.

"Coyote": Ο Alex Ayed εντάσσει στα γλυπτά του την ιδέα της μετατόπισης

Έμπνευση για τον τίτλος της έκθεσης, η οποία παρουσιάζεται στη γκαλερί The Intermission, υπήρξε η ζωή και το έργο του ιστιοπλόου Mike Plant.

Athens Art Book Fair 2022: Γιατί είναι αναγκαίο να έρθουν στο προσκήνιο τα ανεξάρτητα zines;

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στη φετινή αθηναϊκή έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου, το Mochi Γεωργίου και το Brooke Palmieri μας μιλούν για τα εκδοτικά τους εγχειρήματα και την αντιπροσώπευση ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στη διεθνή και εγχώρια εικαστική σκηνή, ενώ οι Μαργαρίτα Αθανασίου και Κατερίνα Στάμου, μέλη της οργανωτικής ομάδας του fair, εξηγούν πώς προσπαθούν να καλύψουν το συνολικό φάσμα των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Ο "Αύγουστος" του Αλέξανδρου Σιμόπουλου

Η έκθεση στην Iris πρόκειται για ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων σε λινό και σε χαρτί.