Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση-αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Η έκθεση «Στη χώρα Καμπανέλλη: Νάξος, Αθήνα, Μαουτχάουζεν» παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει την πολύτροπη καριέρα του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη.

Κατερίνα Καμπανέλλη, Λίνα Μενδώνη

Καθώς το 2022 πρόκειται για το Λογοτεχνικό Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο χώρος της τέχνης τιμάει τον σπουδαίο καλλιτέχνη με πληθώρα δράσεων, εκθέσεων και εκδηλώσεων. Μία από αυτές είναι και η έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα με τίτλο "Στη χώρα Καμπανέλλη: Νάξος, Αθήνα, Μαουτχάουζεν" που ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό την Τετάρτη 30 Μαρτίου. Μία μέρα πριν τα επίσημα εγκαίνια, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε την έκθεση με σχετικό χαιρετισμό.

Η έκθεση καταλαμβάνει όλους τους χώρους της Πινακοθήκης, ξεκινώντας από το ισόγειο, και συστήνει στο κοινό την πολυεπίπεδη καριέρα του Καμπανέλλη. Η μεγάλη αυτή μορφή καθόρισε την πορεία της ελληνικής τέχνης, προβάλλοντας μέσα από την καριέρα της τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων και την εύθραυστη κοινωνική πραγματικότητα της εποχής του. Καλλιτέχνες και στοχαστές της Ελλάδας που σημάδεψαν το έργο του, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης και ο Κάρολος Κουν, αποτελούν επίσης κομμάτι των εκθεμάτων. Αφίσες έργων του, προγράμματα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα απαρτίζουν την έκθεση και μας ταξιδεύουν στον συναρπαστικό κόσμο του Καμπανέλλη.

Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μάουτχαουζεν, Αθήνα

Στον χαιρετισμό της η Μενδώνη ανέφερε ότι οι σταθμοί Νάξος, Αθήνα, Μαουτχάουζεν "έπλασαν τον δημιουργό Ιάκωβο Καμπανέλλη και καθόρισαν το ύφος, τη γραφή, τους "λογοτεχνικούς προορισμούς" του. Τόποι που σμίλεψαν μιαν ιδιαίτερη και μοναδική διαδρομή ζωής, μιαν εκλεπτυσμένη καλλιτεχνική φυσιογνωμία, μια βαθιά πολιτικοποιημένη προσωπικότητα. Αυτοδίδακτος, αλλά φέροντας μέσα του πηγαία τη φλέβα της γραφής, κατάφερε να κατακτήσει όλα τα είδη του λόγου. Σεναριογράφος, ποιητής, στιχουργός,
λογοτέχνης, ηθοποιός, δημοσιογράφος, σφράγισε ανεξίτηλα το νεοελληνικό πολιτισμικό βίο, με το πολύμορφο και πολυδιάστατο έργο του, από τα πρώτα του βήματα μέχρι τον θάνατό του, το 2011".

Η διοργάνωση της έκθεσης έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Την
επιμέλειά της ανέλαβαν η Κατερίνα Καμπανέλλη και η Σίσσυ Παπαθανασίου, ενώ ο
σχεδιασμός της ανατέθηκε στον Παύλο Θανόπουλο.

Info: Πινακοθήκη Γκίκα | 30/03 - 30/07 | Ώρες λειτουργίας: Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ. | Γενική είσοδος: 9€, Περιοδική έκθεση: 5€, Μειωμένο: 7€

Περισσότερες πληροφορίες

Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μάουτχαουζεν, Αθήνα

  • Εικαστικά

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες μορφές για την χώρα σε πνευματικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο. Μέσω της δραματουργίας και τους προβληματισμούς της εκάστοτε κοινωνίας που πρόβαλλε στα έργα του, αναδιαμόρφωσε με πρωτότυπο τρόπο το ελληνικό θέατρο και σημάδεψε την στρατοπεδική λογοτεχνία χάρη στο βιβλίο του με εμπειρίες από το Μάουτχαουζεν. Το αστείρευτο ταλέντο του Καμπανέλλη άγγιζε επίσης τη μουσική, τη σεναριογραφία και γενικότερο τον κινηματογράφο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

34 σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το κόκκινο χρώμα

Συνεχίζονται οι 6 + 1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισιώνουν το project "Ουράνιο τόξο - Rainbow".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

"The Drawing Project": Το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης

Τετρακόσια περίπου έργα, συγκομιδή της εργασίας του Νίκου Κυριακόπουλου τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων.

Κλιματική Αλλαγή και Εμείς: Η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

Ένα ομαδικό καλλιτεχνικό show εξερευνά την έννοια του ιριδισμού

Μέσα από την πολυχρωμία και την πολυμορφία των έργων τους οι καλλιτέχνες μιλούν για έναν συγκεκριμένο συναισθηματικό ιριδισμό.

"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".