Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση-αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Η έκθεση «Στη χώρα Καμπανέλλη: Νάξος, Αθήνα, Μαουτχάουζεν» παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει την πολύτροπη καριέρα του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη.

Κατερίνα Καμπανέλλη, Λίνα Μενδώνη

Καθώς το 2022 πρόκειται για το Λογοτεχνικό Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο χώρος της τέχνης τιμάει τον σπουδαίο καλλιτέχνη με πληθώρα δράσεων, εκθέσεων και εκδηλώσεων. Μία από αυτές είναι και η έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα με τίτλο "Στη χώρα Καμπανέλλη: Νάξος, Αθήνα, Μαουτχάουζεν" που ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό την Τετάρτη 30 Μαρτίου. Μία μέρα πριν τα επίσημα εγκαίνια, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε την έκθεση με σχετικό χαιρετισμό.

Η έκθεση καταλαμβάνει όλους τους χώρους της Πινακοθήκης, ξεκινώντας από το ισόγειο, και συστήνει στο κοινό την πολυεπίπεδη καριέρα του Καμπανέλλη. Η μεγάλη αυτή μορφή καθόρισε την πορεία της ελληνικής τέχνης, προβάλλοντας μέσα από την καριέρα της τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων και την εύθραυστη κοινωνική πραγματικότητα της εποχής του. Καλλιτέχνες και στοχαστές της Ελλάδας που σημάδεψαν το έργο του, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης και ο Κάρολος Κουν, αποτελούν επίσης κομμάτι των εκθεμάτων. Αφίσες έργων του, προγράμματα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα απαρτίζουν την έκθεση και μας ταξιδεύουν στον συναρπαστικό κόσμο του Καμπανέλλη.

Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μάουτχαουζεν, Αθήνα

Στον χαιρετισμό της η Μενδώνη ανέφερε ότι οι σταθμοί Νάξος, Αθήνα, Μαουτχάουζεν "έπλασαν τον δημιουργό Ιάκωβο Καμπανέλλη και καθόρισαν το ύφος, τη γραφή, τους "λογοτεχνικούς προορισμούς" του. Τόποι που σμίλεψαν μιαν ιδιαίτερη και μοναδική διαδρομή ζωής, μιαν εκλεπτυσμένη καλλιτεχνική φυσιογνωμία, μια βαθιά πολιτικοποιημένη προσωπικότητα. Αυτοδίδακτος, αλλά φέροντας μέσα του πηγαία τη φλέβα της γραφής, κατάφερε να κατακτήσει όλα τα είδη του λόγου. Σεναριογράφος, ποιητής, στιχουργός,
λογοτέχνης, ηθοποιός, δημοσιογράφος, σφράγισε ανεξίτηλα το νεοελληνικό πολιτισμικό βίο, με το πολύμορφο και πολυδιάστατο έργο του, από τα πρώτα του βήματα μέχρι τον θάνατό του, το 2011".

Η διοργάνωση της έκθεσης έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Την
επιμέλειά της ανέλαβαν η Κατερίνα Καμπανέλλη και η Σίσσυ Παπαθανασίου, ενώ ο
σχεδιασμός της ανατέθηκε στον Παύλο Θανόπουλο.

Info: Πινακοθήκη Γκίκα | 30/03 - 30/07 | Ώρες λειτουργίας: Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ. | Γενική είσοδος: 9€, Περιοδική έκθεση: 5€, Μειωμένο: 7€

Περισσότερες πληροφορίες

Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μάουτχαουζεν, Αθήνα

  • Εικαστικά

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες μορφές για την χώρα σε πνευματικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο. Μέσω της δραματουργίας και τους προβληματισμούς της εκάστοτε κοινωνίας που πρόβαλλε στα έργα του, αναδιαμόρφωσε με πρωτότυπο τρόπο το ελληνικό θέατρο και σημάδεψε την στρατοπεδική λογοτεχνία χάρη στο βιβλίο του με εμπειρίες από το Μάουτχαουζεν. Το αστείρευτο ταλέντο του Καμπανέλλη άγγιζε επίσης τη μουσική, τη σεναριογραφία και γενικότερο τον κινηματογράφο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Unfu*k yourself: Ένα βιβλίο που μιλάει στα ίσια & δείχνει τον δρόμο προς την πραγματική ευτυχία

Το βιβλίο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σκέψεις σας και κατά συνέπεια θα τις ελέγξετε, ώστε να έχετε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Μια διαδικτυακή γνωριμία με τη Γεωργία Λαλέ

Ο ΑΚΤΟ προσκαλεί την καταξιωμένη δημιουργό να μιλήσει για βιώματα της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής της διαδρομής.

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.