"Floating Land": Έργα εξυμνούν τη γη και συνδέονται με τις αναμνήσεις του δημιουργού τους

Ο Γιώργος Χούντας παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση στον χώρο τέχνης ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ.

Floating Land έκθεση @Gerasimos_Mavrommatis

Κάρβουνο, μελάνι και ακρυλικό αποτελούν τα εργαλεία του Γιώργου Χούντα με τα οποία δημιούργησε τα έργα της πρώτης του ατομικής έκθεσης με τίτλο "Floating Land". Ο θάνατος του πατέρα του καλλιτέχνη πριν έξι χρόνια τον οδήγησε να εμπνευστεί από δύο βασικά στοιχεία: τη γη και τον λόγο.

Το πρώτο, η γη, σχετίζεται με γεωργικές εργασίες του πατέρα του και στα έργα εντοπίζονται στοιχεία της φύσης, όπως πουλιά, κλαδιά, δέντρα και ρίζες, αλλά και σκηνές από ανθρώπινες ασχολίες, όπως πατητήρια και τρακτέρ. Έτσι δημιουργείται μια νέα ήπειρος που φαίνεται σαν να ταξιδεύει και να επιπλέει, διότι το περιβάλλον απαλλάσσεται από καθετί παλιό, θρησκείες, ταυτότητες και ταμπέλες. Οτιδήποτε θετικό θα μπορούσε να εκφράσει μία γη αποτυπώνεται σε μεγάλης κλίμακας και ασπρόμαυρα κυρίως έργα, που, όπως λέει και ο καλλιτέχνης, παρουσιάζουν "εναν καινούργιο κόσμο που έχει πια εξαγνιστεί από οτιδήποτε άσχημο. Κομμάτια στατικά σε αέναη κίνηση, που μοιάζουν να υπερβαίνουν τον θάνατο".

Γιώργος Χούντας
@Gerasimos_Mavrommatis
Γιώργος Χούντας

Από την άλλη, η θεματική της γραφής σχετίζεται με την ανάγκη αποτύπωσης και εξωτερίκευσης των σκέψεων γραπτώς, αν και αυτές δεν αποκτούν ποτέ σαφές νόημα. Αποδίδονται ζωγραφικά σαν ομίχλη και ο λόγος χάνει το αρχικό του νόημα. Στον άξονα της γραφής κινείται και το video installation που συνοδεύει την έκθεση, ενώ σε μικρότερης κλίμακας έργα γίνεται φανερή και η επιρροή του καλλιτέχνη από την Ιαπωνία.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 9 Απριλίου στον xώρο tέχνης της ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, στα Καλύβια Αττικής. Την επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γαβρίλος Μιχάλης.

Info: ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ | 09/4-08/5 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ.: 6-9 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 4-9 μ.μ. . | Είσοδος ελεύθερη
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.