Έργα της Συλλογής Γ. Βογιατζόγλου εξυμνούν τη γυναικεία φύση

Η νέα έκθεση στην Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου παρουσιάζει έργα 34 καλλιτεχνίδων φιλοτεχνημένα από το 1926 μέχρι και σήμερα.

Γυναικεία ματιά

Έργα από 34 καλλιτέχνιδες που ανήκουν στη Συλλογή Γ. Βογιατζόγλου παρουσιάζονται, πολλά από αυτά για πρώτη φορά, στην Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου (6-10 μ.μ.). Η έκθεση "Γυναικεία ματιά" σε επιμέλεια της Αλεξίας Παππά αναδεικνύει το γυναικείο σώμα και τη βιωμένη εμπειρία που εγγράφεται πάνω του, απαλλαγμένο από το φαντασιακό του ανδρικού βλέμματος.

Οι φιγούρες των έργων, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από το 1926 έως σήμερα, αυτοπροσδιορίζουν οι ίδιες το σώμα τους το διαχωρίζουν από πατριαρχικές αφηγήσεις της ιστορίας. Όπως εξηγεί και η επιμελήτρια, "σκοπός αυτής της συλλογής θηλυκών αφηγημάτων, δεν είναι να περιχαρακωθούν οι καλλιτέχνιδες βάσει της έμφυλης ταυτότητάς τους και μόνο, αλλά να αποκτήσουν ορατότητα και να αναδειχθεί η ματιά τους και ο λόγος τους στο παρόν ιστορικό πλαίσιο".

Ξανθοπούλου Εμιλία, Άτιτλο 2019, λάδι σε καμβά 100 Χ 100 αρ. κτ. 2767
Ξανθοπούλου Εμιλία, Άτιτλο 2019, λάδι σε καμβά 100 Χ 100 αρ. κτ. 2767

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Τζένη Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Αγγέλικα Βαξεβανίδου, Κλεοπάτρα Δίγκα, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Γεωργία Θεολόγου, Γωγώ Ιερομονάχου, Σοφία Καλογεροπούλου, Κάλλη Καστώρη, Ιωάννα Καφίδα, Λένα Κιτσοπούλου, Νίνα Κοταμανίδου, Ευτυχία Λάβδα, Σοφία Λασκαρίδου, Αθηνά Λατινοπούλου, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, Καίτη Μαυρομμάτη, Ειρήνη Μνατσακανιάν, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ελένη Μωραΐτη, Εμιλία Ξανθοπούλου, Ειρήνη Παπαδημητρίου, Ελένη Παυλοπούλου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Σπυριδούλα Πολίτη, Έφη Σούτογλου, Ίρις Τσαλαρίδη, Κατερίνα Τσίτσελα, Γεωργία Φαμπρίς, Σοφία Φωτιάδου, Μαρία Χάκα, Μαρία Χατζηγάκη, Μανταλίνα Ψωμά, Vassiliki.

Info: Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου | 28/3-28/5 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Γυναικεία ματιά

  • Εικαστικά

Έργα από 34 καλλιτέχνιδες που ανήκουν στη Συλλογή Γ. Βογιατζόγλου αναδεικνύουν το γυναικείο σώμα και τη βιωμένη εμπειρία που εγγράφεται πάνω του, απαλλαγμένο από το φαντασιακό του ανδρικού βλέμματος. Οι φιγούρες των έργων, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από το 1926 έως σήμερα, αυτοπροσδιορίζουν οι ίδιες το σώμα τους το διαχωρίζουν από πατριαρχικές αφηγήσεις της ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2022

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.

Ο Βαλέριος Καλούτσης προσεγγίζει το πρόβλημα της "Επικοινωνίας" στην a.antonopoulou.art

Πρόκειται για την δεύτερη έκθεση του καλλιτέχνη που διοργανώνει η γκαλερί.

Το FokiaNou Art Space αναζητά όλα όσα "μας καθορίζουν"

Ο Παναγιώτης Βούλγαρης και η Mary Cox μας καλούν να βιώσουμε την ενδοσκοπική ομαδική έκθεση "What Defines Us".

Με την εντυπωσιακή φετινή Art Athina, τα πιο ξεχωριστά εγκαίνια εκθέσεων κι ένα μεγάλο art πάρτι ξεκίνησε το Bombay Art Month

Το Art Month του premium gin φέρνει στο επίκεντρο τη σύγχρονη δημιουργικότητα και γιορτάζει την ελευθερία της έκφρασης και της φαντασίας μέσω της τέχνης και των απολαυστικών Bombay Sapphire Gin & Tonics.