Εγκαινιάζεται το δεύτερο μέρος της έκθεσης "There is Nothing Inevitable About Time" στον χώρο Tavros

Στα πλαίσια της έκθεσης θα παρουσιαστεί και η περφόρμανς «Slalom» της Sena Başöz.

Slalom Tavros

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου (4-10 μ.μ.) ο χώρος τέχνης Tavros εγκαινιάζει το δεύτερο κεφάλαιο της έκθεσης "There is Nothing Inevitable About Time". Συνδυαστικά, θα παρουσιαστεί την ίδια μέρα στις 7 και 8 μ.μ. η περφόρμανς "Slalom" της Sena Başöz.

Η ανερχόμενη έκθεση διερευνά το πώς και εάν μπορούμε να ελέγξουμε τη διαρκή κίνηση του χρόνου και να επιβραδύνουμε το μέλλον. Μπορεί άραγε η ανθρώπινη γνώση σε αρχεία και συλλογές να αποτελέσει ένα σημείο επιβράδυνσης και αναστοχασμού; Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες μελετούν μέσα από τα έργα τους αυτό το ερώτημα, προβληματίζοντας το κοινό και παράλληλα παροτρύνοντάς το να αποδράσει από τα περιοριστικά χρονικά όρια και να ορίσει μόνο του παρόν, παρελθόν και μέλλον.

Tavros

Η περφόρμανς "Slalom" αξιοποιεί δεδομένα από το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με έδρα στην περιοχή του Ταύρου. Τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σχετίζονται με την ελληνική ανάπτυξη σε διαφορετικούς οικονομικούς τομείς των 20ο και 21ο αιώνα. Καθώς η ενεργοποίηση αυτού του αρχείου είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, η περφόρμανς εμπνέεται από το άθλημα της Αλπικής χιονοδρομίας: οι τεχνικές κατάβασης slalom και great slalom επιτρέπουν στον αθλητή να κάνει σκι ανάμεσα από πόλους και πόρτες και ανάλογα με την απόσταση που έχουν μεταξύ τους, ο σκιέρ κάνει μικρότερες ή μεγαλύτερες στροφές. Όσο ο σκιέρ αυξάνει ταχύτητα, οι πόλοι ασκούν ώθηση για να γυρίσουν και ως αποτέλεσμα, μειώνουν ταχύτητα.

Αυτό που επιχειρεί να μεταφέρει στο κοινό η Başöz είναι ότι, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συλλογή του αρχείου, πρέπει όσο ένα σώμα αυξάνει ταχύτητα, το μέλλον να επιβραδύνει, παρέχοντας περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωσή του.

Συντελεστές περφόρμανς: Sena Başöz, Sedef Gökçe, Canan Yücel Pekiçten και Semih Firincioğlu.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες στην έκθεση: Meriç Algün, The Athens Zine Bibliotheque, Sena Başöz, Eric Baudelaire, Ευφροσύνη Δοξιάδη, ΦΡΜΚ, Lala Meredith-Vula, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Corinne Silva, Praneet Soi, Sasha Streshna. 

Info: Tavros | 04/03- 07/05 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Κυρ.: 12-5 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες

Tavros

Αναξαγόρα 33 (1ος όροφος), Ταύρος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.