Δύο νέες ατομικές εκθέσεις μελετούν τη μαύρη ταυτότητα στη γκαλερί The Breeder

Ο Larry Amponsah και η Lulama Mlambo Wolf τιμούν την αφρικανική κουλτούρα και θίγουν θέματα ρατσισμού και περιθωριοποίησης.

Genesis: The Plan & The Promise

Η γκαλερί The Breeder συνεχίζει δυναμικά τις δράσεις της παρουσιάζοντας δύο ατομικές εκθέσεις στις 17 Μαρτίου. Τα πρωτότυπα έργα του Larry Amponsah και της Lulama Mlambo Wolf θα εκθέτονται στον χώρο της γκαλερί μέχρι τις 9 Απριλίου.

Το "Genesis: The Plan & The Promise" του Larry Amponsah αποτελεί μια επέκταση της μελέτης του καλλιτέχνη με την πολιτική και τις διάφορες μεθόδους εικονοπλασίας. Τα ζωγραφικά έργα με κολάζ σε μεγάλη κλίμακα απεικονίζουν εικόνες περιοδικών μόδας (Vogue, Vanity Fair, Bazaar) όπου είναι εμφανείς οι στερεοτυπικές παρουσιάσεις "λευκής ομορφιάς" αλλά και διάφορες άλλες αφηγήσεις. Ο Amponsah ήθελε να τιμήσει τη Γκανέζικη καταγωγή του και να αναδείξει διεθνείς αφηγήσεις σχετικές με τη μαύρη ταυτότητα. Φρούτα, φυτά, λαχανικά και λουλούδια έχουν τοποθετηθεί σχολαστικά στα έργα με σκοπό να αποτυπωθεί στον καμβά το όραμα του καλλιτέχνη για τον ψυχικό κόσμο.  Έτσι βλέπουμε μια σειρά πορτραίτων με ρευστές αλλά δυναμικές συνθέσεις που παρακινούν τους επισκέπτες να γίνουν μέρος των διηγήσεων. 

Τόσο ο Amponsah όσο και η Wolf επιθυμούν, μέσα από τη θέαση των έργων τους, να αισθανθούμε το πώς είναι να ζεις σε ένα μαύρο σώμα στη σημερινή εποχή. Στο "The Right at Ease" η Lulama Mlambo Wolf ασχολείται με την ανάπαυση και τη φροντίδα του εαυτού. Από την αρχή της καλλιτεχνικής της πορείας, εμπνεόταν από παλαιότερες προσωπικότητες του πνευματικού αλλά και καλλιτεχνικού χώρου, όπως τον Zulu προφήτη και συγγραφέα Vusamazulu Credo Mutwa και τους Νοτιοαφρικάνους εικαστικούς καλλιτέχνες Helen Sebidi και Ernest Mancoba. 

Lulama Mlambo Wolf , The Closer - The Less We Know, 2021, acrylic & sand on canvas, 132 x 92 cm
Lulama Mlambo Wolf , The Closer - The Less We Know, 2021, acrylic & sand on canvas, 132 x 92 cm

Θέματα όπως η νοσταλγία, η κουλτούρα και η ανάπαυλα διαφαίνονται σε έργα της Wolf  και αφήνουν τη φαντασία του θεατή να κυριαρχήσει στη διαμόρφωση των σκηνικών.  Σχολιάζοντας τόσο την προσωπική όσο και την πολιτική σφαίρα, εμπλέκει την αφρικανική πνευματικότητα σε σύγχρονα περιβάλλοντα χρησιμοποιώντας χρώματα με την παραδοσιακή νοτιοαφρικανική αρχιτεκτονική και την γηγενή λιθοτεχνία. Τα έργα της ανερχόμενης έκθεσης πραγματεύονται την ιδέα της ξεκούρασης και ανάπαυσης και πως αυτή έχει επηρεάσει τις προ-αποικιοκρατικές εμπειρίες.

Πυρήνας της έκθεσης είναι το έργο "An Ode to Mancoba", που υμνεί τον αγαπημένο καλλιτέχνη της Wolf, τον γλύπτη και ζωγράφο Ernest Mancoba. Μέσα από τις δημιουργίες του ο Mancoba επισφράγισε την συμβολή της Αφρικής στη νεότερη τέχνη και η συνεισφορά του στον Αφρικανικό Μοντερνισμό εμπνέει την σύγχρονη καλλιτέχνιδα.

"Η δουλειά μου, πριν από οποιοδήποτε μήνυμα, μεταφέρει το πνεύμα μου" τονίζει η ίδια. Η διαίσθησή μου παίζει ζωτικό ρόλο στην κατεύθυνση που ακολουθώ και μετά διαφοροποιείται, ανάλογα με αυτά που θέτω σε προτεραιότητα. Στο έργο μου καθρεφτίζονται διαφορετικές πτυχές του εαυτου μου, όπως η αφαιρετικότητα, η περιέργεια, το ενδιαφέρον μου για τη μυθολογία, την πνευματικότητα και την ενδοσκόπηση. Η μαύρη ταυτότητα είναι σύμφυτη με το έργο μου, αφού αυτό δημιουργείται από μια μαύρη γυναίκα, παρά τα διαφορετικά μέσα ή την εικαστική γλώσσα που μπορεί να μιλά. Είναι ζωτικής σημασίας επειδή τα ίχνη της είναι σπάνια στη μαύρη κοινότητα καθώς η πληροφορία μοιράζεται αλλά δεν διατηρείται με τρόπους με τους οποίους είμαστε εξοικειωμένοι σήμερα. Εκφράζω τη λαχτάρα μου για απαντήσεις και σαφήνεια με τρόπους που κάνουν τη μαύρη μου ταυτότητα ξεκάθαρη ακόμα και όταν το έργο είναι αφηρημένο. Η πρακτική μου ενσωματώνει τη λεπτότητα τόσο στις υφές όσο και στα μέσα έκφρασης δημιουργώντας έναν περίεργο συνδυασμό ασάφειας και περιέργειας. Πειραματίζομαι με διαφορετικές υφές και φόρμες εμπνευσμένες από τη γη".

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία των καλλιτεχνών.

Info: The Breeder | 17/03-09/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ.,: 11 π.μ. -  7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2023

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.

"Remains": Η εικαστικός Μαρία Ζιάκα δίνει νέα ζωή σε παλιά έργα της

Τα "απομεινάρια" επεξεργάζονται εκ νέου, ενώ οι εικόνες που προκύπτουν μέσα από αυτήν τη διαδικασία-πρακτική καλύπτονται με μεγάλες λευκές, τις περισσότερες φορές, επιφάνειες.

Το ερευνητικό πρότζεκτ "[α] border of dying" επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες

Το έργο αποτελείται από μια διπλή περφόρμανς, μια εικαστική εγκατάσταση και ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό.

Αφιέρωμα στο εικαστικό έργο του πολυσχιδούς καλλιτέχνη Νίκου Βέλμου

Είναι η πρώτη φορά που, εδώ και 93 χρόνια από τον θάνατο του Βέλμου, εκτίθενται τα έργα του στο κοινό.

"Η Τέχνη του Αλγόριθμου": Κατανοώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης

Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης με τον ίδιο αλγόριθμο.