Δύο νέες ατομικές εκθέσεις μελετούν τη μαύρη ταυτότητα στη γκαλερί The Breeder

Ο Larry Amponsah και η Lulama Mlambo Wolf τιμούν την αφρικανική κουλτούρα και θίγουν θέματα ρατσισμού και περιθωριοποίησης.

Genesis: The Plan & The Promise

Η γκαλερί The Breeder συνεχίζει δυναμικά τις δράσεις της παρουσιάζοντας δύο ατομικές εκθέσεις στις 17 Μαρτίου. Τα πρωτότυπα έργα του Larry Amponsah και της Lulama Mlambo Wolf θα εκθέτονται στον χώρο της γκαλερί μέχρι τις 9 Απριλίου.

Το "Genesis: The Plan & The Promise" του Larry Amponsah αποτελεί μια επέκταση της μελέτης του καλλιτέχνη με την πολιτική και τις διάφορες μεθόδους εικονοπλασίας. Τα ζωγραφικά έργα με κολάζ σε μεγάλη κλίμακα απεικονίζουν εικόνες περιοδικών μόδας (Vogue, Vanity Fair, Bazaar) όπου είναι εμφανείς οι στερεοτυπικές παρουσιάσεις "λευκής ομορφιάς" αλλά και διάφορες άλλες αφηγήσεις. Ο Amponsah ήθελε να τιμήσει τη Γκανέζικη καταγωγή του και να αναδείξει διεθνείς αφηγήσεις σχετικές με τη μαύρη ταυτότητα. Φρούτα, φυτά, λαχανικά και λουλούδια έχουν τοποθετηθεί σχολαστικά στα έργα με σκοπό να αποτυπωθεί στον καμβά το όραμα του καλλιτέχνη για τον ψυχικό κόσμο.  Έτσι βλέπουμε μια σειρά πορτραίτων με ρευστές αλλά δυναμικές συνθέσεις που παρακινούν τους επισκέπτες να γίνουν μέρος των διηγήσεων. 

Τόσο ο Amponsah όσο και η Wolf επιθυμούν, μέσα από τη θέαση των έργων τους, να αισθανθούμε το πώς είναι να ζεις σε ένα μαύρο σώμα στη σημερινή εποχή. Στο "The Right at Ease" η Lulama Mlambo Wolf ασχολείται με την ανάπαυση και τη φροντίδα του εαυτού. Από την αρχή της καλλιτεχνικής της πορείας, εμπνεόταν από παλαιότερες προσωπικότητες του πνευματικού αλλά και καλλιτεχνικού χώρου, όπως τον Zulu προφήτη και συγγραφέα Vusamazulu Credo Mutwa και τους Νοτιοαφρικάνους εικαστικούς καλλιτέχνες Helen Sebidi και Ernest Mancoba. 

Lulama Mlambo Wolf , The Closer - The Less We Know, 2021, acrylic & sand on canvas, 132 x 92 cm
Lulama Mlambo Wolf , The Closer - The Less We Know, 2021, acrylic & sand on canvas, 132 x 92 cm

Θέματα όπως η νοσταλγία, η κουλτούρα και η ανάπαυλα διαφαίνονται σε έργα της Wolf  και αφήνουν τη φαντασία του θεατή να κυριαρχήσει στη διαμόρφωση των σκηνικών.  Σχολιάζοντας τόσο την προσωπική όσο και την πολιτική σφαίρα, εμπλέκει την αφρικανική πνευματικότητα σε σύγχρονα περιβάλλοντα χρησιμοποιώντας χρώματα με την παραδοσιακή νοτιοαφρικανική αρχιτεκτονική και την γηγενή λιθοτεχνία. Τα έργα της ανερχόμενης έκθεσης πραγματεύονται την ιδέα της ξεκούρασης και ανάπαυσης και πως αυτή έχει επηρεάσει τις προ-αποικιοκρατικές εμπειρίες.

Πυρήνας της έκθεσης είναι το έργο "An Ode to Mancoba", που υμνεί τον αγαπημένο καλλιτέχνη της Wolf, τον γλύπτη και ζωγράφο Ernest Mancoba. Μέσα από τις δημιουργίες του ο Mancoba επισφράγισε την συμβολή της Αφρικής στη νεότερη τέχνη και η συνεισφορά του στον Αφρικανικό Μοντερνισμό εμπνέει την σύγχρονη καλλιτέχνιδα.

"Η δουλειά μου, πριν από οποιοδήποτε μήνυμα, μεταφέρει το πνεύμα μου" τονίζει η ίδια. Η διαίσθησή μου παίζει ζωτικό ρόλο στην κατεύθυνση που ακολουθώ και μετά διαφοροποιείται, ανάλογα με αυτά που θέτω σε προτεραιότητα. Στο έργο μου καθρεφτίζονται διαφορετικές πτυχές του εαυτου μου, όπως η αφαιρετικότητα, η περιέργεια, το ενδιαφέρον μου για τη μυθολογία, την πνευματικότητα και την ενδοσκόπηση. Η μαύρη ταυτότητα είναι σύμφυτη με το έργο μου, αφού αυτό δημιουργείται από μια μαύρη γυναίκα, παρά τα διαφορετικά μέσα ή την εικαστική γλώσσα που μπορεί να μιλά. Είναι ζωτικής σημασίας επειδή τα ίχνη της είναι σπάνια στη μαύρη κοινότητα καθώς η πληροφορία μοιράζεται αλλά δεν διατηρείται με τρόπους με τους οποίους είμαστε εξοικειωμένοι σήμερα. Εκφράζω τη λαχτάρα μου για απαντήσεις και σαφήνεια με τρόπους που κάνουν τη μαύρη μου ταυτότητα ξεκάθαρη ακόμα και όταν το έργο είναι αφηρημένο. Η πρακτική μου ενσωματώνει τη λεπτότητα τόσο στις υφές όσο και στα μέσα έκφρασης δημιουργώντας έναν περίεργο συνδυασμό ασάφειας και περιέργειας. Πειραματίζομαι με διαφορετικές υφές και φόρμες εμπνευσμένες από τη γη".

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία των καλλιτεχνών.

Info: The Breeder | 17/03-09/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ.,: 11 π.μ. -  7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ποσειδώνια": Η ζωή των ναυτικών καταγράφεται σε μια έκθεση φωτογραφίας

Η φωτογράφος Κίτσα Αγγελάκου Σκηνίτη παρουσιάζει μία προσωπική εκθεσιακή αναδρομή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, συνδέοντας την καθημερινότητα των ναυτικών στα καράβια με τη γοητεία της θάλασσας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/05/2022

Μια καλλιτεχνική διερεύνηση της queer ταυτότητας στο νησί της Λέσβου

Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες εξετάζουν τη σχέση της ποίησης και της φωτογραφίας με την queer κουλτούρα, εξετάζοντας ζητήματα ταυτότητας και επιθυμίας.

Το Φουγάρο Art Center γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας εγκαινιάζοντας δύο νέες εκθέσεις

Εικαστικές εκθέσεις από τον Λευτέρη Ολύμπιου και τη Γερμανίδα Brigitte Hofherr εκκινούν τις εορταστικές εκδηλώσεις για το κλείσιμο μιας δεκαετίας του χώρου τέχνης στο Ναύπλιο.

"Plasmata": Η ψηφιακή τέχνη συναντά τα μεταβαλλόμενα σώματα σε μια εντυπωσιακή έκθεση στο Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη Ωνάση μας συστήνει τις διάφορες μορφές του σώματος με μια αλλόκοτη αλλά εντυπωσιακή έκθεση, όπου τα "πλάσματα" εξερευνώνται μέσω διαδραστικών, πολυμορφικών εγκαταστάσεων ψηφιακής τέχνης.

I Follow the Sun as I Follow my Distraction": Ποια η δύναμη των υλικών στην τέχνη της γλυπτικής;

Χαλκός, μαρμάρινες σφαίρες, κυρτό ατσάλι και πολλά άλλα υλικά μας μεταφέρουν σε μια ψευδαίσθηση του οικείου περιβάλλοντος του καλλιτέχνη Βασίλη Παπαγεωργίου, στον χώρο τέχνης Callirrhoe.

Μια ομαδική έκθεση δημιουργεί "Απο-Θήκες Μνήμης"

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, με τη συνεργασία της γκαλερί BRAGGART

"Cocta Terra": Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες διερευνούν τις δυνατότητες της κεραμικής τέχνης

Το i-D ProjectArt επιστρέφει με μια ομαδική έκθεση για την καλοκαιρινή του σεζόν.