Δύο νέες ατομικές εκθέσεις μελετούν τη μαύρη ταυτότητα στη γκαλερί The Breeder

Ο Larry Amponsah και η Lulama Mlambo Wolf τιμούν την αφρικανική κουλτούρα και θίγουν θέματα ρατσισμού και περιθωριοποίησης.

Genesis: The Plan & The Promise

Η γκαλερί The Breeder συνεχίζει δυναμικά τις δράσεις της παρουσιάζοντας δύο ατομικές εκθέσεις στις 17 Μαρτίου. Τα πρωτότυπα έργα του Larry Amponsah και της Lulama Mlambo Wolf θα εκθέτονται στον χώρο της γκαλερί μέχρι τις 9 Απριλίου.

Το "Genesis: The Plan & The Promise" του Larry Amponsah αποτελεί μια επέκταση της μελέτης του καλλιτέχνη με την πολιτική και τις διάφορες μεθόδους εικονοπλασίας. Τα ζωγραφικά έργα με κολάζ σε μεγάλη κλίμακα απεικονίζουν εικόνες περιοδικών μόδας (Vogue, Vanity Fair, Bazaar) όπου είναι εμφανείς οι στερεοτυπικές παρουσιάσεις "λευκής ομορφιάς" αλλά και διάφορες άλλες αφηγήσεις. Ο Amponsah ήθελε να τιμήσει τη Γκανέζικη καταγωγή του και να αναδείξει διεθνείς αφηγήσεις σχετικές με τη μαύρη ταυτότητα. Φρούτα, φυτά, λαχανικά και λουλούδια έχουν τοποθετηθεί σχολαστικά στα έργα με σκοπό να αποτυπωθεί στον καμβά το όραμα του καλλιτέχνη για τον ψυχικό κόσμο.  Έτσι βλέπουμε μια σειρά πορτραίτων με ρευστές αλλά δυναμικές συνθέσεις που παρακινούν τους επισκέπτες να γίνουν μέρος των διηγήσεων. 

Τόσο ο Amponsah όσο και η Wolf επιθυμούν, μέσα από τη θέαση των έργων τους, να αισθανθούμε το πώς είναι να ζεις σε ένα μαύρο σώμα στη σημερινή εποχή. Στο "The Right at Ease" η Lulama Mlambo Wolf ασχολείται με την ανάπαυση και τη φροντίδα του εαυτού. Από την αρχή της καλλιτεχνικής της πορείας, εμπνεόταν από παλαιότερες προσωπικότητες του πνευματικού αλλά και καλλιτεχνικού χώρου, όπως τον Zulu προφήτη και συγγραφέα Vusamazulu Credo Mutwa και τους Νοτιοαφρικάνους εικαστικούς καλλιτέχνες Helen Sebidi και Ernest Mancoba. 

Lulama Mlambo Wolf , The Closer - The Less We Know, 2021, acrylic & sand on canvas, 132 x 92 cm
Lulama Mlambo Wolf , The Closer - The Less We Know, 2021, acrylic & sand on canvas, 132 x 92 cm

Θέματα όπως η νοσταλγία, η κουλτούρα και η ανάπαυλα διαφαίνονται σε έργα της Wolf  και αφήνουν τη φαντασία του θεατή να κυριαρχήσει στη διαμόρφωση των σκηνικών.  Σχολιάζοντας τόσο την προσωπική όσο και την πολιτική σφαίρα, εμπλέκει την αφρικανική πνευματικότητα σε σύγχρονα περιβάλλοντα χρησιμοποιώντας χρώματα με την παραδοσιακή νοτιοαφρικανική αρχιτεκτονική και την γηγενή λιθοτεχνία. Τα έργα της ανερχόμενης έκθεσης πραγματεύονται την ιδέα της ξεκούρασης και ανάπαυσης και πως αυτή έχει επηρεάσει τις προ-αποικιοκρατικές εμπειρίες.

Πυρήνας της έκθεσης είναι το έργο "An Ode to Mancoba", που υμνεί τον αγαπημένο καλλιτέχνη της Wolf, τον γλύπτη και ζωγράφο Ernest Mancoba. Μέσα από τις δημιουργίες του ο Mancoba επισφράγισε την συμβολή της Αφρικής στη νεότερη τέχνη και η συνεισφορά του στον Αφρικανικό Μοντερνισμό εμπνέει την σύγχρονη καλλιτέχνιδα.

"Η δουλειά μου, πριν από οποιοδήποτε μήνυμα, μεταφέρει το πνεύμα μου" τονίζει η ίδια. Η διαίσθησή μου παίζει ζωτικό ρόλο στην κατεύθυνση που ακολουθώ και μετά διαφοροποιείται, ανάλογα με αυτά που θέτω σε προτεραιότητα. Στο έργο μου καθρεφτίζονται διαφορετικές πτυχές του εαυτου μου, όπως η αφαιρετικότητα, η περιέργεια, το ενδιαφέρον μου για τη μυθολογία, την πνευματικότητα και την ενδοσκόπηση. Η μαύρη ταυτότητα είναι σύμφυτη με το έργο μου, αφού αυτό δημιουργείται από μια μαύρη γυναίκα, παρά τα διαφορετικά μέσα ή την εικαστική γλώσσα που μπορεί να μιλά. Είναι ζωτικής σημασίας επειδή τα ίχνη της είναι σπάνια στη μαύρη κοινότητα καθώς η πληροφορία μοιράζεται αλλά δεν διατηρείται με τρόπους με τους οποίους είμαστε εξοικειωμένοι σήμερα. Εκφράζω τη λαχτάρα μου για απαντήσεις και σαφήνεια με τρόπους που κάνουν τη μαύρη μου ταυτότητα ξεκάθαρη ακόμα και όταν το έργο είναι αφηρημένο. Η πρακτική μου ενσωματώνει τη λεπτότητα τόσο στις υφές όσο και στα μέσα έκφρασης δημιουργώντας έναν περίεργο συνδυασμό ασάφειας και περιέργειας. Πειραματίζομαι με διαφορετικές υφές και φόρμες εμπνευσμένες από τη γη".

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία των καλλιτεχνών.

Info: The Breeder | 17/03-09/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ.,: 11 π.μ. -  7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Unfu*k yourself: Ένα βιβλίο που μιλάει στα ίσια & δείχνει τον δρόμο προς την πραγματική ευτυχία

Το βιβλίο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σκέψεις σας και κατά συνέπεια θα τις ελέγξετε, ώστε να έχετε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Μια διαδικτυακή γνωριμία με τη Γεωργία Λαλέ

Ο ΑΚΤΟ προσκαλεί την καταξιωμένη δημιουργό να μιλήσει για βιώματα της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής της διαδρομής.

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.