Updated | Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (28/02-06/03)

Η Άνοιξη φέρνει ιδιαίτερες καλλιτεχνικές εμπνεύσεις από διάφορα είδη τέχνης στις γκαλερί της Αθήνας.

Nikos Kaskouras, Human, 2020, Athens, Acrylics on canvas 30 x 40 cm

Μια ζωγραφική του χθες για σήμερα

Παραδοσιακά κυκλαδικά ειδώλια, η σύγχρονη αφαίρεση του Αμερικάνικου αφηρημένου εξπρεσιονισμού και η χειρονομιακή (action painting) ζωγραφική του J.-M. Basquiat και του G. Baselitz αποτελούν τις κυρίαρχες εμπνεύσεις για τον Νίκο Κασκιούρα. Προβάλλει στιγμές από την καθημερινή μας ζωή, εντάσσοντας στο έργο του υπαρξιακά θέματα και το εφήμερο στοιχείο που εντοπίζεται στη ρουτίνα του καθενός. Στις δημιουργίες του κυριαρχεί το άσπρο και το μάυρο, ενώ συχνά σπάει την μελαγχολική αυτή ατμόσφαιρα με ένα έντονο χρώμα. Παράλληλα, τα γλυπτά του είναι έντονα δομικά και αποτυπώνουν τις φιγούρες με έναν ιδιαίτερα ουσιώδες τρόπο.

Info: Γκαλερί ΑΛΜΑ | 03/03-02/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Συχνότητες

Συχνότητες

Το Radio Athènes φέρνει στην πόλη μία νέα και ξεχωριστή σειρά εκθέσεων. Στο πρώτο μέρος του κύκλου εκθέσεων "Συχνότητες" παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα στο έργο των Μπία Ντάβου, Παντελή Ξαγοράρη, Tauba Auerbach και Peter Roehr. Το κοινό σημείο των τεσσάρων αυτών καλλιτεχνών είναι ο καινοτόμος τρόπος με τον οποίο συνδύασαν τα μαθηματικά με τον κόσμο της τέχνης. Οι επιμελητές Έλενα Παπαδοπούλου και Ανδρέας Μελάς θέλησαν να αναδείξουν το σημαντικό έργο των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, το οποίο χαρακτηρίζεται από τοπολογίες, ασαφή όρια, ατμοσφαιρικά περιβάλλοντα, δονήσεις, επαναλήψεις, μαθηματικές έννοιες, τεχνικές μετάδοσης, σύμβολα, κώδικες και μοτίβα σαν γλώσσες επικοινωνίας.

Οι κοσμικές εξερευνήσεις των δημιουργών, που θα παρουσιαστούν όχι μόνο στο Radio Athènes αλλά και στον χώρο τέχνης Melas Martinos στην οδό Πανδρόσου, επιχειρούν να προσφέρουν στον θεατή ένα είδος απόδρασης από το παράφωνο ηχητικό και οπτικό τοπίο της πόλης.

Info: Radio Athènes & Melas Martinos | 03/03-21/05 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Μιχάλης Μιχαήλ

Μιχάλης Μιχαήλ

Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς κόμιξ και εικαστικούς από τη δεκαετία του 1980, ο Μιχάλης Μιχαήλ, εξέφρασε με αφοπλιστική ειλικρίνεια τόσο προσωπικά συναισθήματα που ο θεατής ή αναγνώστης ανακάλυπτε απόκρυφα στοιχεία του εαυτού του μέσα από τις δημιουργίες του. Η σκληρή πραγματικότητα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας παρουσιάστηκε με ρομαντισμό και (αυτό)σαρκασμό, με φόντο μία ζοφερή σύγχρονη πόλη και ο Μιχαήλ κατάφερε να αναδείξει την ομορφιά της ακόμα και υπό τις εκάστοτε συνθήκες. Χρησιμοποιώντας πάντοτε αντιθέσεις φωτός και σκοταδιού, βίας και τρυφερότητας, θορύβου και σιωπής, πάθους και στέρησης, ο καλλιτέχνης επινόησε χαρακτήρες με τους οποίους το κοινό μπορούσε να ταυτιστεί.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Εκθεσιακός χώρος & Foyer 2ου ορόφου) | 04-18/03 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Κυρ.: 6-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

When A Tile Becomes A Door

Ακρυλικό και μελάνι πάνω σε πορσελάνινο πλακάκι, επιζωγραφισμένη κορνίζα
Ακρυλικό και μελάνι πάνω σε πορσελάνινο πλακάκι, επιζωγραφισμένη κορνίζα

"Τα υλικά απελευθερώνουν την φαντασία, κάθε υλικό με τον δικό του τρόπο. Τα υλικά οδηγούν στην αποκάλυψη, στην εφαρμοσμένη φαντασία, στην επιμήκυνση αυτού που υπάρχει με όλα αυτά που δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αλλά υπάρχουν". Έχοντας ως βάση αυτό το σκεπτικό, ο Θανάσης Λάλας δημιουργεί 30 έργα σε πορσελάνινα πλακάκια 20x20 χρησιμοποιώντας ακρυλικά χρώματα και μελάνια. Η χρήση διάφορων καθημερινών αντικειμένων και υλικών είναι χαρακτηριστική για το έργο του καλλιτέχνη. Σε παλαιότερες δημιουργίες του έχει σχεδιάσει πάνω σε δερμάτινα μπουφάν, χαρτοπετσέτες, πιάτα, ανεμιστήρες, ξύλινες ή πλαστικές καρέκλες, αυτοκίνητα και ποδήλατα, τραπέζια, τζάμια και υφάσματα.

Info: Εικαστικός Κύκλος ΔΛ | 01-24/03 | Ώρες Λειτουργίας: Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Nordic Memoirs

Sebastian Boulter
Sebastian Boulter

Δύο Φινλανδοί εικαστικοί δημιούργησαν ένα σύνολο έργων σε απομακρυσμένα μέρη της πατρίδας τους, με θέμα τη διατήρηση της μνήμης αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα συνδεδεμένα συναισθήματα με αυτές, μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Οι ακουαρέλες του Sebastian Boulter με τίτλο "Ι have always been longing to here" δηλώνε την επιθυμία του να στέκεται στη προβλήτα μιας λίμνης, ως μεταφορά του να στέκεται στο γκρεμό ενός κρυμμένου μέλλοντος. Από την άλλη, οι φωτογραφίες του Jyri Pitkänen απεικονίζουν παλιά μαντήλια, αντικείμενα που είναι βαθιά συνδεδεμένα με το παρελθόν του καλλιτέχνη.

Info: FokiaNou Art Space | 03-20/03 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Αποδόμηση σιωπής

Ελένη Ζούνη

Όπως πολλές από τις εκθέσεις της τελευταίας περιόδου, έτσι και εκείνη της Ελένης Ζούνη αντλεί έμπνευση από τις αλλόκοτες συνθήκες του εγκλεισμού. Έργα σε χαρτί και καμβά δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο της καλλιτέχνιδας στο κέντρο της Αθήνας και μεταφέρουν στον θεατή την αίσθηση ριζικής αλλαγής της ζωής που μέχρι τώρα βιώναμε. Οι συνθέσεις των έργων διαλύουν τα όρια της σιωπής και αντανακλούν ένα αινιγματικό περιβάλλον με ισχυρή και εις βάθος ένταση. Μέσω των εκθεμάτων, ο θεατής ανακαλύπτει χαρακτηριστικά του εαυτού του, τα οποία έλκονται από το φως της πραγματικής ζωής και μας οδηγούν να δούμε τον κόσμο από μία διαφορετική οπτική.

Info: Αίθουσα Τέχνης Αθηνών | 03/03-02/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ: 11 π.μ. - 2 μ.μ. και 6-9 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Moods & Memories": 5 γυναίκες φέρνουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες στην Ελένη Κορωναίου

Η γκαλερί φιλοξενεί στον χώρο της περιλαμβάνει σχέδια σε χαρτί και κολάζ από τις Nel Aerts, Tamina Amadyar, Ειρήνη Ευσταθίου, Έλενη Μπαγάκη και Uman.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2022

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου προσκαλεί την ελληνική πολιτεία για την ολοκλήρωση του βραβευμένου Μνημείου Εθνικής Ενότητας

Το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών το 1985 για την ανέγερση Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/12)

Χορός, NFTs και πολυμεσικές ομαδικές αφηγήσεις στα εικαστικά project που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης μέσα από την έκθεση "Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη"

Ο τρίτος κύκλος του εκθεσιακού πρότζεκτ παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

"Μικρά Ζωγραφικά Έργα" στη Sianti Gallery

Η καθιερωμένη ομαδική έκθεση της Sianti παρουσιάζει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, νεότερων αλλά και παλαιότερων συνεργατών με στόχο να γεμίσουν τις μέρες των εορτών με χρώματα και ευχές.

Ξενάγηση στην Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού

Μια κυριακάτικη βόλτα σε ένα πρότυπο πολιτιστικό αστικό πάρκο με σημαντικά εκθέματα σύγχρονης τέχνης.

Στον νέο του εκθεσιακό κύκλο, το ΕΜΣΤ εξερευνά την "αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας"

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του μουσείου, Κατερίνα Γρέγου, επιμελείται τη μεγάλη ομαδική έκθεση "Modern Love" η οποία μελετά την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.