Updated | Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (28/02-06/03)

Η Άνοιξη φέρνει ιδιαίτερες καλλιτεχνικές εμπνεύσεις από διάφορα είδη τέχνης στις γκαλερί της Αθήνας.

Nikos Kaskouras, Human, 2020, Athens, Acrylics on canvas 30 x 40 cm

Μια ζωγραφική του χθες για σήμερα

Παραδοσιακά κυκλαδικά ειδώλια, η σύγχρονη αφαίρεση του Αμερικάνικου αφηρημένου εξπρεσιονισμού και η χειρονομιακή (action painting) ζωγραφική του J.-M. Basquiat και του G. Baselitz αποτελούν τις κυρίαρχες εμπνεύσεις για τον Νίκο Κασκιούρα. Προβάλλει στιγμές από την καθημερινή μας ζωή, εντάσσοντας στο έργο του υπαρξιακά θέματα και το εφήμερο στοιχείο που εντοπίζεται στη ρουτίνα του καθενός. Στις δημιουργίες του κυριαρχεί το άσπρο και το μάυρο, ενώ συχνά σπάει την μελαγχολική αυτή ατμόσφαιρα με ένα έντονο χρώμα. Παράλληλα, τα γλυπτά του είναι έντονα δομικά και αποτυπώνουν τις φιγούρες με έναν ιδιαίτερα ουσιώδες τρόπο.

Info: Γκαλερί ΑΛΜΑ | 03/03-02/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Συχνότητες

Συχνότητες

Το Radio Athènes φέρνει στην πόλη μία νέα και ξεχωριστή σειρά εκθέσεων. Στο πρώτο μέρος του κύκλου εκθέσεων "Συχνότητες" παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα στο έργο των Μπία Ντάβου, Παντελή Ξαγοράρη, Tauba Auerbach και Peter Roehr. Το κοινό σημείο των τεσσάρων αυτών καλλιτεχνών είναι ο καινοτόμος τρόπος με τον οποίο συνδύασαν τα μαθηματικά με τον κόσμο της τέχνης. Οι επιμελητές Έλενα Παπαδοπούλου και Ανδρέας Μελάς θέλησαν να αναδείξουν το σημαντικό έργο των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, το οποίο χαρακτηρίζεται από τοπολογίες, ασαφή όρια, ατμοσφαιρικά περιβάλλοντα, δονήσεις, επαναλήψεις, μαθηματικές έννοιες, τεχνικές μετάδοσης, σύμβολα, κώδικες και μοτίβα σαν γλώσσες επικοινωνίας.

Οι κοσμικές εξερευνήσεις των δημιουργών, που θα παρουσιαστούν όχι μόνο στο Radio Athènes αλλά και στον χώρο τέχνης Melas Martinos στην οδό Πανδρόσου, επιχειρούν να προσφέρουν στον θεατή ένα είδος απόδρασης από το παράφωνο ηχητικό και οπτικό τοπίο της πόλης.

Info: Radio Athènes & Melas Martinos | 03/03-21/05 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Μιχάλης Μιχαήλ

Μιχάλης Μιχαήλ

Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς κόμιξ και εικαστικούς από τη δεκαετία του 1980, ο Μιχάλης Μιχαήλ, εξέφρασε με αφοπλιστική ειλικρίνεια τόσο προσωπικά συναισθήματα που ο θεατής ή αναγνώστης ανακάλυπτε απόκρυφα στοιχεία του εαυτού του μέσα από τις δημιουργίες του. Η σκληρή πραγματικότητα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας παρουσιάστηκε με ρομαντισμό και (αυτό)σαρκασμό, με φόντο μία ζοφερή σύγχρονη πόλη και ο Μιχαήλ κατάφερε να αναδείξει την ομορφιά της ακόμα και υπό τις εκάστοτε συνθήκες. Χρησιμοποιώντας πάντοτε αντιθέσεις φωτός και σκοταδιού, βίας και τρυφερότητας, θορύβου και σιωπής, πάθους και στέρησης, ο καλλιτέχνης επινόησε χαρακτήρες με τους οποίους το κοινό μπορούσε να ταυτιστεί.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Εκθεσιακός χώρος & Foyer 2ου ορόφου) | 04-18/03 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Κυρ.: 6-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

When A Tile Becomes A Door

Ακρυλικό και μελάνι πάνω σε πορσελάνινο πλακάκι, επιζωγραφισμένη κορνίζα
Ακρυλικό και μελάνι πάνω σε πορσελάνινο πλακάκι, επιζωγραφισμένη κορνίζα

"Τα υλικά απελευθερώνουν την φαντασία, κάθε υλικό με τον δικό του τρόπο. Τα υλικά οδηγούν στην αποκάλυψη, στην εφαρμοσμένη φαντασία, στην επιμήκυνση αυτού που υπάρχει με όλα αυτά που δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αλλά υπάρχουν". Έχοντας ως βάση αυτό το σκεπτικό, ο Θανάσης Λάλας δημιουργεί 30 έργα σε πορσελάνινα πλακάκια 20x20 χρησιμοποιώντας ακρυλικά χρώματα και μελάνια. Η χρήση διάφορων καθημερινών αντικειμένων και υλικών είναι χαρακτηριστική για το έργο του καλλιτέχνη. Σε παλαιότερες δημιουργίες του έχει σχεδιάσει πάνω σε δερμάτινα μπουφάν, χαρτοπετσέτες, πιάτα, ανεμιστήρες, ξύλινες ή πλαστικές καρέκλες, αυτοκίνητα και ποδήλατα, τραπέζια, τζάμια και υφάσματα.

Info: Εικαστικός Κύκλος ΔΛ | 01-24/03 | Ώρες Λειτουργίας: Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Nordic Memoirs

Sebastian Boulter
Sebastian Boulter

Δύο Φινλανδοί εικαστικοί δημιούργησαν ένα σύνολο έργων σε απομακρυσμένα μέρη της πατρίδας τους, με θέμα τη διατήρηση της μνήμης αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα συνδεδεμένα συναισθήματα με αυτές, μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Οι ακουαρέλες του Sebastian Boulter με τίτλο "Ι have always been longing to here" δηλώνε την επιθυμία του να στέκεται στη προβλήτα μιας λίμνης, ως μεταφορά του να στέκεται στο γκρεμό ενός κρυμμένου μέλλοντος. Από την άλλη, οι φωτογραφίες του Jyri Pitkänen απεικονίζουν παλιά μαντήλια, αντικείμενα που είναι βαθιά συνδεδεμένα με το παρελθόν του καλλιτέχνη.

Info: FokiaNou Art Space | 03-20/03 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Αποδόμηση σιωπής

Ελένη Ζούνη

Όπως πολλές από τις εκθέσεις της τελευταίας περιόδου, έτσι και εκείνη της Ελένης Ζούνη αντλεί έμπνευση από τις αλλόκοτες συνθήκες του εγκλεισμού. Έργα σε χαρτί και καμβά δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο της καλλιτέχνιδας στο κέντρο της Αθήνας και μεταφέρουν στον θεατή την αίσθηση ριζικής αλλαγής της ζωής που μέχρι τώρα βιώναμε. Οι συνθέσεις των έργων διαλύουν τα όρια της σιωπής και αντανακλούν ένα αινιγματικό περιβάλλον με ισχυρή και εις βάθος ένταση. Μέσω των εκθεμάτων, ο θεατής ανακαλύπτει χαρακτηριστικά του εαυτού του, τα οποία έλκονται από το φως της πραγματικής ζωής και μας οδηγούν να δούμε τον κόσμο από μία διαφορετική οπτική.

Info: Αίθουσα Τέχνης Αθηνών | 03/03-02/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ: 11 π.μ. - 2 μ.μ. και 6-9 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.